Suntem între sezoane, cu seri răcoroase și amieze calde, dar și cu posibile salturi de temperatură în ambele direcții, de la o zi la alta. Dar vinul este o băutură pentru toate anotimpurile și e bine să știi să te bucuri de el cât mai mult.

VinFoto: Andrii Klapko / Alamy / Profimedia Images

Oare chiar contează temperatura vinului? Imaginați-vă altă întrebare: cum e mai bună limonada – rece ca gheața sau caldă ca un ceai? Doar că vinul este de mai multe feluri și merită să știi temperatura optimă pentru cât mai multe.

Poate că este pretențios să folosești un termometru pentru vin, dar bănuim că mulți beau vinul alb prea rece și vinul roșu prea cald. Regulile generale, pe care crede că le știe fiecare, sunt:

  • servește vinul roșu puțin mai rece decât temperatura camerei, adică între 15 – 20 de grade Celsius;
  • servește vinurile albe ușor mai calde decât temperatura frigiderului, adică între 7 – 12 grade Celsius.

Vinurile albe

Tuturor ne place senzația de răcorire de la o băutură rece care se scurge pe gât, dar cu cât e mai rece, cu atât are mai puțin gust. Câteva minute în frapieră pot ucide gustul (bun sau rău) al unui vin. Vinurile ușoare și răcoritoare, ca Riesling, Sauvignon Blanc și cele spumante sunt mai bune când sunt mai reci – între 7 și 10 grade.

Vinurile mai bogate, ca Chardonnay sau Viognier sunt mai bune servite ușor mai calde, între 10 și 14 grade. Să avem în vedere că temperatura recomandată în interiorul unui frigider este de 3 – 5 grade și vor răci prea tare vinul; așa că e bine să-l scoateți cu 15 – 30 de minute înainte de a-l turna în pahare.

Vinurile roșii

Ni s-a tot spus că trebuie băut la temperatura camerei. Dar aceasta se referă la camerele reci, neîncălzite din secole anterioare, care nu aveau mai mult de 16 – 18 grade. Taninurile mai dure din vinuri tinere, ca Sangiovese, Nebbiolo și Cabernet Sauvignon ies mai tare în evidență la temperaturi mai mici, așa că trebuie servite la 18 – 20 de grade.

Vinuri mai ușoare, ca Pinot Noir, Gamay, Dolcetto, Valpolicella și Grenache vor avea gust mult mai bun servite la 16 grade. Vara, sau într-o zi de septembrie cu peste 30 de grade, serviți vinurile roșii chiar ușor răcite – merge și un cub de gheață ca să se răcească mai repede.

Sortimetele de vinuri sunt nenumărate, de pe toate meridianele: regula bună de urmat este să citim mereu temperatura recomandată, pe care producătorii de calitate o precizează mereu pe eticheta de pe spatele sticlei.

Cât despre comoara noastră națională, Feteasca Naegră, temperatura optimă de servire este de 16 – 18 grade; neapărat, după o decantare de 30 de minute!

Surse: The Irish Times, Wine Folly.