​Există în Capitală câteva localuri nou deschise, care merită încercate, târguri de Crăciun, concerte pe alese și alte evenimente. De Sfântul Andrei, poți chiar să-ți produci propriul set de pahare, în cadrul unui atelier la Curtea Sticlarilor.

Târgul de Crăciun din BucureștiFoto: ARCUB/ Facebook

Anul acesta românii beneficiază de o așa-zisă minivacanță dezvoltată în jurul Zilei Naționale a României. Astfel, cei cu sufletul român se vor putea bucura de un dublu weekend începând cu 30 noiembrie și până pe 4 decembrie.

Bineînțeles, e de așteptat ca la televizor să ni se arate cum pe DN1 și pe Valea Prahovei e aglomerație infernală, dar poate nu tot bucureșteanul și-a planificat ca jumătate din minivacanța de 1 decembrie să și-o petreacă bară la bară între Comarnic și Predeal.

Pentru cei care rămân în oraș există o ofertă foarte generoasă de lucruri pe care le pot face chiar aici. În primul rând, să spunem că există multe locuri care vor servi de 1 decembrie celebra fasole cu ciolan. Anul trecut am făcut o listă în acest sens și e puțin probabil ca localurile de acolo să nu repete figura și anul acesta.

Totodată, am dezlegat și misterul acestui fel de mâncare destul de atipic pentru un popor care este în mare parte creștin-ortodox și care se află în această perioadă în plin post al Crăciunului. Dar iată ce alte lucruri mai poți face în oraș începând cu ultima zi din această toamnă.

Încearcă un local nou deschis în oraș

Mano Bocca, București. FOTO: Mano Bocca/ Facebook

În ultimele luni, în București s-au deschis mai multe localuri și se pare că este deja un trend ca noii antreprenori să mizeze pe sendvișuri gourmet. Este cazul celor de la World of Sandwiches sau WOS (str. Piața Amzei 17), trei persoane pasionate de mâncare bună și călătorii, care au pus la cale acest concept: de a oferi publicului bucureștean sendvișuri celebre, în variantele gourmet.

Cei care le-au trecut deja pragul s-au arătat încântați, așa că poți să o faci și tu într-una din zilele din minivacanță pentru a încerca o Bocata Ibiza, un Scottish Salmon Sandwich sau un Bulgarov.

Mano+Bocca Panini Bar (Banul Antonache 51) a prins repede la public, deși e deschis de abia două luni. Se recomandă drept un simplu panini bar, dar pe lângă sendvișuri gustoase, mai are și o ofertă generoasă de vinuri, gustări care arată excelent, cafea de specialitate și cocktailuri.

Locul este o vedetă în sine, fiind foarte pozat pe Instagram - are 150 de mii de spice de grâu lipite de tavan -, dar este și promovat de multe vedete, fiind foarte posibil să dai peste una dacă mergi acolo în oricare dintre aceste zile.

Tot panini bar este și Frescoloco (Lipscani 3), deschis la fel de recent, în apropiere de Cișmigiu și la o aruncătură de băț de cafeneaua Origo.

Găsești aici sendvișuri făcute cu focaccia și schiacciata de la Casa del Pan și Grano, și nu trebuie neapărat să le iei la to go pentru a le mânca pe o băncuță din Cișmigiu, în speranța că o să vezi păsările de pradă care-și fac veacul acum pe aici.

Poți să-ți savurezi sendvișul gourmet la una dintre măsuțele de aici și să comanzi și un pahar de prosecco sau un cocktail.

Piua Biscuit Bar se află tot în Piața Amzei (la numărul 13) și este un loc nou deschis care mizează nu numai pe biscuiți, contrar aparențelor. Este și un nou loc ideal pentru a lua un brunch apetisant, dar este și un loc de party, odată ce se lasă întunericul, moment în care conceptul de Biscoteque își intră în drepturi.

Asta înseamnă că biscuiții se amestecă cu cocktailuri și muzică live învârtită de tot felul de DJi. E un loc cu adevărat cool și care sigur o să strângă rapid în jurul său o comunitate și clienți fideli.

Pentru cei care iubesc să rătăcească pe străzile din Cotroceni, există acum o nouă cafenea de specialitate la care se pot opri pentru a-și încărca bateriile și pentru a se încălzi un pic. E vorba de înCotro Specialty Coffee (Ana Davila 2) și merită adăugată în lista cu locurile cool din acest cartier minunat.

Cafeaua de aici vine de la Mabo, unde e prăjită de Bogdan Georgescu, campionul nostru național și vicecampion mondial la prăjit cafea în 2019. În afară de cafea, mai găsești aici și prosecco și lucruri bune de la Bakeria Panduri, o brutărie artizanală din zonă, care face multe lucruri bune.

Târguri de Crăciun pe care merită să le vezi în avans, fără prea mare aglomerație

West Side Christmas Market, imagine de la deschidere. FOTO: Primar Sectorul 6/ Facebook

Având în vedere că foarte multă lume va pleca din București în aceste cinci zile, e perioada ideală pentru a vedea care e treaba cu Târgul de Crăciun din Piața Constituției și cel din Parcul Drumul Taberei.

Primul, Târgul de Crăciun București 2022, este organizat de Primăria Capitalei și are peste 70 de căsuţe din lemn unde vizitatorii pot alege dintre cadouri specifice sărbătorilor de iarnă, jucării, obiecte handmade, suveniruri tradiţionale şi produse alimentare.

Copiii au și ei spaţii dedicate activităţilor şi jocurilor interactive pe tot parcursul Târgului, iar Căsuţa lui Moş Crăciun promite să creeze o atmosferă de basm unde sunt întâmpinaţi de spiriduși, stau de vorbă cu Moş Crăciun şi îşi pot face poze.

Există și un brad de mari dimensiuni, un patinoar de peste 30 de metri lungime şi 20 de metri lăţime, un carusel şi o roată panoramică înaltă de aproape 40 de metri.

În plus mai sunt și 16 food-truck-uri care asigură partea de mâncare, dar și o zonă dedicată iubitorilor sportului rege, unde vor putea viziona, în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, transmisiunile competițiilor Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar.

Cel mai așteptat târg de Crăciun din București este, fără doar și poate, „West Side Christmas Market”, organizat de UNTOLD în Parcul Drumul Taberei.

Acesta s-a deschis în mod oficial pe 25 noiembrie. Pe lângă activitățile tradiționale de Crăciun, organizatorii vor întreține spiritul sărbătorilor cu alte momentele unice, cum ar fi o căsuță poștală specială unde participanții pot lăsa scrisoarea pentru Moș Crăciun, iar în ajunul Crăciunului se va organiza o extragere, iar câștigătorului i se va îndeplini dorința.

Tot aici a fost instalată și cea mai mare perdea decorativă de lumini din România, cu o lungime de peste 100 m, suspendată la o înălțime de până la 50 m - aceasta va îmbrăca podul suspendat din parcul Drumul Taberei. Pentru acest lucru, organizatorii au contractat o companie internațională care operează astfel de instalații în Asia, Țările Nordice și SUA. Joi, 30 noiembrie, și vineri, 1 decembrie, parcul va fi deschis de la ora 12:00 până la ora 23:00. Accesul este gratuit.

Un București plin de evenimente în minivacanța de 1 decembrie

FOTO: Mădălina Pavăl/ Facebook

Pe 30 noiembrie, Random Space face un fel de Revelion în avans, deoarece pentru ei această dată reprezintă sfârșitul de an, intrând în pauză până în primăvară. Așa că se lasă cu party cu Sana Emergentum și VRTW (Ufe și Bully).

Tot de Sfântul Andrei poți să mergi și la Curtea Sticlarilor pentru a-ți face singur setul tău de pahare. Este vorba de un atelier ce se desfășoară pe parcursul a două zile din care fiecare va pleca cu un set de șase pahare de vin prelucrate manual în diverse tehnici.

În prima zi ți se va povesti despre design și utilitate și cum se traduce o idee în limbaj vizual. În ziua a doua se trece de la teorie la practică și, folosind tehnicile învățate, îți vei face singur setul de pahare. Costă 400 de lei, dar cine mai poate spune că deține un set de pahare pe care l-a realizat cu mâna lui?

În ceea ce privește concertele din București, pe 30 noiembrie au loc cel puțin trei care merită tot interesul. Pentru nostalgici există 3 Sud Est la Hard Rock Cafe. Concertul începe de la ora 21:00, iar biletul costa 129 de lei.

Smiley cântă și el în Berăria H, de la 21:30, iar biletele au prețuri între 79 și 179 lei.

Apoi, mai e și minunata Mădălina Pavăl în club Control:

„Sunt Mădălina Pavăl și cânt muzică lumească. Îmi sună și a clasic, și a tradițional, stilul „fel și fel”. Am cuvinte vechi, le pun în rânduri noi să mă-nvârt printre voi. Împreună cu zece prieteni, muzicieni talentați, vibrăm viu și acustic, de film și de dans, de fugit pe dealuri sau de mers la pas”, își descrie artista concertul. Biletele costă 70 de lei, iar ora de acces este 20:00.

Pe 1 decembrie ai byron 16 în Expirat (90 de lei), adică aniversarea a 16 ani de existență a trupei.

Dar ai și deja tradiționalul concert Subcarpați de la Arenele Romane (109 - 179 lei).

Dacă ai chef de un party, atunci poți merge la HARE unde are loc Ceai Dansant pe Românește, cu Adriana Grande și Eugen Rădescu. Totul începe devreme, cu un meniu de mâncare românească, și se întindem la dans și distracție până noaptea-târziu, cu vin fiert, țuică fiartă și ceai cu rom.

Pe 2 decembrie poți să petreci ca în Berlin la Platforma Wolff, cu reprezentanții DJ-ii MATTHIAS (Germania), ANGEL, PAUL POPA. Intrarea e de doar 30 de lei.

Iar pe 3 decembrie ai tot la Platforma Wolff un alt party cu Bogman și Romansoff. În aceeași zi artista canadiană Tess Parks cântă în Club Control.