Luni seara se da startul celei de-a doua editie a Festivalului International de Scurt si Mediu-Metraj NexT, cel mai antrenant eveniment cinematografic din Bucuresti, infiintat in memoria regizorului Cristian Nemescu si a sound-designerului Andrei Toncu.

Timp de o saptamana, cinefilii vor avea parte de proiectii cu filme unul si unul la Cinemateca Eforie si Muzeul Taranului Roman, seminarii interactive cu regizori, sound-designeri, monteuri, producatori si distribuitori la Orange Concept Store si petreceri pana in zori de zi in cluburile bucurestene.

NexT va debuta la ora 18:30, cu doua calupuri ale sectiunii "Si ei au fost NexT Generation", in care regizori consacrati ai filmului si televiziunii din Romania isi prezinta scurt-metrajele si povestesc despre ele in sesiuni de intrebari si raspunsuri cu spectatorii din sala. Astfel, regizorii Titus Muntean (Pro Patria, 1993), Radu Dragomir (Sambata Seara, 1996) si Tudor Giurgiu (Singur(a) pe lume, 1995 si Popcorn Story, 2001) se vor prezenta in fata publicului in calitate de NexT generation.

De asemenea, Alexandru Maftei si cel mai prolific regizor al generatiei 2000, Radu Muntean (Ea, 1994 si Tragica poveste de dragoste a celor doi, 1996), isi vor privi alaturi de spectatorii de la "Eforie filmele din studentie".

Proiectiile din Competitia festivalului incep in forta marti seara, de la 18.30, cu primele sapte dintre cele 30 de scurt-metraje de top alese de directorul artistic Andrei Gorzo. Cel mai asteptat film al grupajului de marti este, indiscutabil, Madame Tutli Putli, filmul canadian nominalizat la Oscarul pentru scurt-metraj de animatie in 2008, castigator al Semaine de la Critique la Cannes anul trecut, povestea delicata si atasanta a unei calatorii prin lumea plina de tenebre a trenului de noapte La fel ca anul trecut, toate proiectiile din competitia NexT vor fi urmate de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu realizatorii filmelor prezentate.

Marti este si ziua primei serii de proiectii din cadrul sectiunii omagiale a festivalului care prezinta filme realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu. Astfel, spectatorii vom avea ocazia sa vada scurtmetrajele premiate ale lui Nemescu, realizate in timpul facultatii. Productiile Mihai si Cristina, Marilena de la P7, si documentar Kitschitoarele. 2 FM vor face din nou sala de la Eforie sa freamete.

Selectia NexT contine, anul acesta, 30 de filme din 20 de tari, alese de directorul artistic al Festivalului, criticul Andrei Gorzo, care asigura ca „fiecare film va avea suporterii sai” se intrec in Competitie pentru castigarea trofeului NexT in valoare de 4000 euro. Pe langa cele trei filme romanesti aflate in competitie (Joi, in regia lui Hadrian Marcu; Stefan, regizat de Stanca Radu si Portret de familie al regizorului Marian Crisan), filmele recente ale lui Radu Jude, Paul Negoescu , Razvan Radulescu, Bogdan Mustata sau Gabriel Sarbu vor putea fi urmarite in sectiunea paralela Festival Friends.

Trei noi sectiuni paralele figureaza in programul de anul acesta al Festivalului: Countries in Focus, dedicata anul acesta Irlandei, Suediei si Spaniei, Festival Cities, in care vor fi proiectate filme laureate la festivaluri de scurt-metraj importante din Europa, si Future Shorts, un program special prezentat de organizatia cu acelasi nume, care militeaza pentru promovarea scurt-metrajului in lume.

Proiectiile din ultima zi de festival, cu reluarea filmelor din sectiunea Festival Friends si a castigatorilor competitiei, se vor muta duminica, 13 aprilie, intr-un loc „la moda” in peisajul cultural bucurestean: Muzeul Taranului Roman.

La fel ca anul trecut, intrarea va fi libera la toate proiectiile si seminariile din cadrul Festivalului NexT.