Muncesti prea mult si-ti trebuie o vacanta, dar nu ai bani pentru concediu? Doi artisti australieni au venit cu o solutie: vacanta virtuala de 30 de minute, contra sumei de circa 10 dolari.

"Holiday" este o experienta multisenzoriala, in care participantii se aseaza in scaune asemanatoare cu cele dintr-un avion si poarta ochelari speciali care le permit sa experimenteze rapid diverse atractii turistice. "Vacanta" include senzatii olfactive si tactile, arata Reuters.

"Este o vacanta ieftina care satirizeaza cunoasterea rapida a unei culturi", spune Lara Thoms, unul dintre creatorii "Holiday".

Show-ul, prezentat saptamana aceasta la Melbourne, face parte din festivalul de tineret Next Wave, care isi propune sa impinga cat mai departe experimentele artistice.

"Holiday" functioneaza pe serii de cate 12 persoane si incearca sa recreeze experienta unei vacante adevarate. Participantii trec prin toate verificarile care se fac si intr-un aeroport: li se controleaza bagajele, apoi sunt verificati pentru a nu avea asupra lor obiecte metalice sau ascutite. Dupa aceea, sunt pusi sa se descalte, inainte de a se aseza pe scaunele "avionului".

Patru angajate joaca rolul stewardeselor, ajutandu-i pe 'turisti' sa se pregateasca de zbor: le fac instructajul despre cum se pune centura de siguranta si le dau niste ochelari speciali. Prin ei, turistii au acces la destinatii virtuale precum Podul Harbour din Sydney sau o plaja insorita.

"In timp ce turistul se plimba pe o plaja virtuala, asistentele de zbor ii presara nisip adevarat pe picioarele goale si pulverizeaza apa in jurul acestuia, pentru a-i da senzatia de stropi de valuri", spune Thoms.

Fiecarui participant i se da mancare ca in avion, iar mirosurile sunt corelate cu imaginile pe care le vad participantii. Spre exemplu, in timpul unei plimbari virtuale printre tufe de eucalipt, turistul va simti si mirosul plantei.

"Credem ca majoritatea oamenilor sunt interesati de o experienta in care se imbina si imaginile si mirosurile", spune Thoms.

Show-ul este prezentat in cadrul festivalului Next Wave a carui tema este, in acest an, "Impreuna, mai apropiati". Festivalul anual este la a 14-a editie si este cunoscut pentru inovatiile socante pe care le prezinta.

Alte locatii ciudate ale spectacolelor prezentate in acest an au fost o toaleta de club si un tunel subteran. Unul dintre spectacole se desfasoara doar prin intermediul telefonului, iar altul are loc intr-o camera de hotel, in fata unui singur spectator.