Vineri seara, actorii musical-ului "The Rocky Horror Show" au dansat si au cantat aproape continuu, timp de doua ore. Show-ul a pus in scena parodierea filmelor de groaza si a celor SF, o casatorie intre sexe ambigue, culori vii, costume sumare, dar si intrebari despre deciziile de zi cu zi.

The Rocky Horror Show
Foto: Hotnews

Cand suntem mai fericiti - atunci cand avem o casnicie linistita si principii stabile sau cand lasam instinctele primare sa ne ia locul? Logodnicii Janet Weiss (Sanziana Tarta) si Brad Majors (Filip Ristovski) calatoresc cu masina, pe timp de noapte si furtuna, pana cand automobilul se strica. Cei doi se vad astfel nevoiti sa traga peste noapte la un castel straniu, singura asezare omeneasca din apropiere. Ca si in filmul Dracula, in castel se petrec o multime de lucruri ciudate, pe care slujitorul Riff-Raff (echivalentul cocosatului Igor din "Frankenstein") incearca, pentru inceput, sa le ascunda.

Senzatia de oarecare normalitate se spulbera la aparitia stapanului castelului- Dr Frank'n Furter. Acesta este un transsexual care, de-a lungul show-ului, omoara oameni, creeaza altii noi (pe Rocky - corespondentul lui Frankenstein) dupa experimente indelungate, intretine relatii sexuale atat cu Janet, cat si cu Brad si se insoara/marita cu Rocky. Dr Frank este insotit aproape in permanenta de un alai de slujitori care canta si danseaza alaturi de el, atragandu-i pe cei doi logodnici in diverse experiente fierbinti.

The Rocky Horror Show
Foto: Hotnews
In final, spectatorii afla ca locuitorii castelului sunt de fapt extraterestri veniti din galaxia Transilvania, iar Dr Frank isi va primi pedeapsa pentru toate faradelegile chiar de la doi dintre slujitorii sai.

Efortul de a canta si dansa frenetic circa 120 de minute este solicitant nu doar pentru actori, ci si pentru spectatori, a caror atentie este tot timpul atrasa de alte costume, alte culori, alte dansuri si machiaje. Pe tot parcursul spectacolului, actorii se straduiesc constant sa stabileasca un contact direct cu spectatorii: se apropie foarte mult de acestia, ii privesc in ochi, ii indeamna sa aplaude in ritmul muzicii. La sfarsit, ii cheama chiar pe scena si danseaza cu ei.

Cei 4 muzicieni asigura atat melodiile show-ului, cat si toate sunetele aferente spectacolului: bass-ul simuleaza scartaitul usii, iar atunci cand un obiect cade greoi pe podea, toba intareste sunetul. Insa in ciuda eforturilor actorilor si a trupei, problemele de sonorizare au facut ca versurile cantecelor sa nu se distinga aproape deloc.

Costumele indraznete fac abuz de rosu, iar femeile poarta desuuri, cizme lungi din piele si fuste foarte scurte. Si nici barbatii nu fac exceptie - Dr Frank si Dr. Scott (Marius Stanescu) defileaza in pantofi cu toc si ciorapi din plasa. O ambiguitate care este posibil sa deranjeze pe multi dintre spectatori, dar care ar putea duce, totodata, si la plecarea din sala cu "mintea putin-putin schimbata", dupa cum spunea Victor Bucur, cel care il joaca pe Dr Frank.

The Rocky Horror Show
Foto: Hotnews

Pe langa parodierea cliseelor din filmele horror si SF, spectacolul pune insa si o problema concreta: cand simtim cu adevarat ca traim - atunci cand traiul linistit se scurge la fel, in fiecare zi? Sau dimpotriva, cand uitam de toate interdictiile morale, lasandu-ne in voia experimentelor pe care societatea le considera indecente? Janet si Brad se abandoneaza, mai intai fara sa isi dea seama, apoi cu buna intentie, placerilor Doctorului Frank.

Remuscarile sunt date deoparte, in timp ce placerea primeaza. La sfarsitul povestii, cand se trezesc singuri, ca un fel de Adam si Eva patati, cei doi raman debusolati si goliti. Tot extazul nebun, dansul, rasetele si distractia dispar, lasand loc existentei dinaintea venirii la castel, in care timidul Brad obisnuia sa spuna de nenumarate ori, aproape obsesiv "O sa fie bine", fara insa a interveni concret.

The Rocky Horror Show
Foto: Hotnews
Naratorul povestii, Marius Stanescu, merge in acest timp pe langa public, tinand in mana o oglinda in care spectatorii se pot reflecta.

Spectacolul se va mai juca in datele de 5,6,7 si 8 iunie, in Kristal Glam Club.