77 de minute de film scurt, cinci regizori romani recunoscuti international si filmele lor care au castigat numeroase premii internationale: proiectul "5 succese mari pentru 5 filme mici", organizat in principalele cinematografe din toata tara, isi propune sa prezinte cinci filme romanesti de scurtmetraj care sunt cunoscute mai degraba pe plan international, decat local. Printre ele - "O zi buna de plaja" si "Lectia de box".

Metropolis Film, cu sprijinul Institutul Cultural Roman, va prezenta, pe parcursul a 77 de minute, o selectie inedita de filme scurte. Premiera va avea loc la Cinema Studio, Bucuresti, pe data de 12 iunie, de la ora 19.30.Cinci tineri regizori romani au fost selectati sa puna laolalta cinci dintre scurtmetrajele cu cea mai mare recunoastere internationala in perioada 2007 – inceput de 2008. Este vorba de: O zi buna de plaja, in regia lui Bogdan Mustata, Lectia de box, de Alexandru Mavrodineanu, Alexandra, semnat Radu Jude, Acasa, regizat de Paul Negoescu si Valuri, de Adrian Sitaru.

Pentru cei care doresc sa vizioneze aceste scurtmetraje cunoscute mai putin pe plan local si mai mult pe plan international, vor avea ocazia sa o faca incepand cu 13 iunie 2008 in principalele cinematografe bucurestene, ca Studio, Victoria, Europa, Multiplex sau la Cluj in cinematograful Arta, proiectiile fiind urmate de un tur prin celelalte cinematografe apartinand Romania Film din toata tara. Selectia de filme va fi prezentata si pe DVD.

Metropolis Film este o companie independenta de distributie film. Pana acum, sub amprenta sa s-au prezentat: „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, co-productie romano-franceza, in regia lui Catalin Mitulescu si „Ryna”, regizat de Ruxandra Zenide, are peste 30 de participari la festivalurile internationale si 16 premii castigate.

Prezentarea filmelor:

  • O zi buna de plaja” (10 minute) prezinta povestea a trei infractori adolescenti care evadeaza dintr-o inchisoare pentru minori si care, inainte de a fugi din tara, isi fac de cap cu o prostituata si un sofer de duba. Scenariul ii apartine lui Catalin Mitulescu, iar regia lui Bogdan Mustata. A castigat doua premii: Berlin International Film Festival 2008  - in cadrul sectiunii Berlinale Shorts si Premiul Ursul de Aur. 
  • "Lectia de box" (12 minute), in regia lui Alexandru Mavrodineanu, cu scenariul realizat de Catalin Mitulescu, povesteste intalnirea unui copil de 12 ani cu boxul. Victor, un om de afaceri din Bucuresti care nu mai suporta sa-si vada fiul batut tot timpul la scoala, il duce la box. In varsta de 12 ani, Vlad nu vrea sa invete sa se lupte si refuza sa participe la primul antrenament. Ca sa-i dea o lectie, tatal urca el insusi in ring. Filmul a castigat Premiul Special al Juriului la Anonimul International Film Festival.
  • Alexandra” (25 minute) este regizat de Radu Jude, iar scenariul apartine Augustinei Stanciu si lui Radu Jude. In "Alexandra", Tavi, un barbat trecut de 30 de ani, descopera ca Alexandra, fiica lui de 4 ani, a incetat sa ii spuna « Tata ». Filmul a castigat numeroase premii: Clermond Ferrand International Film Festival (2008); Sarasota International Film Festival (2008); IndieLisboa International Film Festival (2008); San Francisco International Film Festival (2008); Brussels International Film Festival (2008); ArtFilm International Film Festival (2008). Principal Prize la Oberhausen Int'l Film Festival.
  • Paul Negoescu a scris scenariul si a regizat filmul "Acasa" (14 minute): In cautare de clienti, un sofer de taxi intalneste un barbat de abia intors de la munca in Spania. In timpul cursei spre casa barbatului, soferul dezvaluie ca ar vrea de asemene,a sa plece la munca in strainatate. Insa dupa ce asista la revederea clientului instrainat de familia sa, incepe sa aiba indoieli. Filmul a fost premiat la: Rotterdam International Film Festival (2008); Milano International Film Festival (2007); London International Film Festival (2007); Montpellier International Film Festival (2007);  Arte Mare International Film Festival (2007); Washington International Film Festival (2008); Carton Bra International Shorts Film Festival (2008).
  • Scenariul si regia pentru "Valuri" (18 minute) sunt realizate de Adrian Sitaru: la mare, pe plaja, doi oameni sunt pusi in situatii limita. Un tiganus este rugat de catre o frumoasa mama occidentala sa aiba grija de copilul sau de patru ani; un tata si sot plictisit flirteaza in mare cu aceeasi frumoasa straina, incercand sa o invete sa inoate. Insa povestea ia un alt curs atunci cand frumosaa mama dispare sub valuri. Scurtmetrajul a fost premiat de 7 ori, la Festivalul de la Sarajevo (2007) - The heart of Sarajevo; Locarno Intenational Film Festival (2007) – Leopardul de Aur; Festivalul International Las Palmas de Gran Canaria (2008) - premiul pentru cel mai bun scurt-metraj ; Festivalul International de film francofon Namur- premiul Bayard d'Or ; Festivalul de Film Dakino- Mentiune Speciala; Festivalul de film Vaulx-En-Velin (2008) – Premiul Juriului ;  premiul Gopo pentru cel mai bun scurt metraj.