Iti place sa mergi la cumparaturi? Poate chiar prea mult? Pentru multi, acest lucru a devenit un viciu. Daca nu te poti abtine sa nu cumperi ceva, desi stii ca nu iti va fi de niciun folos, incearca sa tii cont de urmatoarele sfaturi. Poate te vor ajuta.

Intai de toate trebuie sa intelegi fenomenul. Cei mai inraiti cumparatori au tendinta sa minta in legatura cu ceea ce cumpara, sa aiba mai multe carduri de credit si sa-si faca mereu griji in privinta banilor. Nu-i un lucru neobisnuit pentru ei sa cumpere diverse obiecte pe care sa nu le foloseasca niciodata si sa aiba mereu probleme financiare.

Te recunosti? Daca-ti place la nebunie sa mergi la cumparaturi, intreaba-te: de ce? Esti innebunit dupa reduceri? Te dai in vant dupa pantofi, haine sau electronice? Daca raspunzi afirmativ la aceste intrebari nu inseamna ca ai o problema, insa daca ti se pare ca nu te poti abtine sa nu cumperi tot ce-ti iese in cale, atunci ar fi bine sa fii mai atent la ce se intampla.

Analizeaza ce simti cand cumperi ceva. De exemplu, obisnuiesti sa faci asta cand esti deprimat, furios sau cand te simti singur? Incerci sa te mai inveselesti? Daca esti constient de toate acestea, poti incerca sa gasesti alte metode sa-ti rezolvi problemele.

Gandeste-te la cat de mult timp pierzi la cumparaturi. Cate ore petreci in magazine? Cat iti ia sa rasfoiesti cataloagele sau cat timp iti petreci cautand un pret mai bun? Nu ai altceva mai bun de facut? Stai mai mult cu familia, urmeaza niste cursuri, citeste o carte, fa tot ceea ce ti-ai dori, dar nu poti face din lipsa de timp. Acum e momentul.

Preia controlul! Daca esti ingrijorat ca ramai fara bani, ai putea sa incepi sa platesti doar cu cash si, in cazuri extreme, cu cardul de debit. Renunta la cele de credit. Poti pastra unul pentru urgente, dar in niciun caz nu trebuie sa-l tii in portofel.

Scapa de tentatii! Daca stii ca ai o problema, incearca sa te tii departe de magazine. Arunca toate cataloagele si nu te mai uita la programele de teleshopping. Daca totusi trebuie sa ajungi intr-un loc care este foarte tentant pentru tine, mergi insotit de un prieten care stie cat de mult te chinui sa scapi de acest viciu si roaga-l sa te ajute sa cumperi doar ceea ce ai pe lista.

Gaseste alternative sanatoase. Cand arzi de dorinta de a hoinari prin magazine, pleaca la plimbare sau incearca sa faci putin sport. Asta iti poate distrage atentia si vei mai uita de cumparaturi.

Sursa: msnbc.msn.com