Duminica s-a incheiat in Dublin Festivalul Filmului Romanesc, organizat de Irish Film Institute si de Ambasada Romaniei in Irlanda.

Ultima proiectie, “Restul e tacere”, s-a bucurat de prezenta in sala a regizorului Nae Caranfil si a actorului principal Marius Florea Vizante. Cei aproximativ 100 de spectatori care aproape au umplut sala au platit biletul de 9,20 euro, Institutul fiind situat in Temple Bar, zona pietonala de baza a centrului Dublinului.

Seara a debutat cu o noua greseala din celebra serie de confuzii “Romania / Ungaria sau Bucuresti / Budapesta”, in momentul in care unul dintre organizatori si-a inceput prezentarea: “Bine ati venit la Festivalul Filmului Maghiar! Ah….scuzati-ma, la Festivalul Filmului Romanesc”.

Dupa acest mic incident, Nae Caranfil si Marius Vizante au venit in fata spectatorilor pentru cateva declaratii legate de filmul care urma sa fie vizionat.

Pe durata proiectiei, atat Caranfil, cat si Vizante au urmarit cu interes reactiile spectatorilor. La terminarea filmului, a urmat seria de intrebari din partea criticilor si a spectatorilor irlandezi.

“Carol a ajutat filmul din 1912 cu 80 de mii de soldati, Basescu mi-a oferit trei sute”

Una dintre cele mai savuroase replici ale lui Caranfil a venit in momentul in care un critic irlandez a cerut sa afle amanunte despre implicatiile politice ale primului film romanesc, din 1912, care a constituit tema filmului lui Caranfil.

Regizorul roman a declarat ca n-a dorit sa dea o tenta politica prea mare, in afara de scenele in care apare Regele Carol I, dar a oferit o paralela inedita: “Atunci, in 1912, Carol a ajutat cu 80 de mii de soldati la producerea filmului pe cand mie mi s-au oferit aproximativ trei sute din partea Presedintiei Romaniei”. Caranfil a mai spus ca bugetul filmului a fost de 2,5 milioane de euro, “ceva mai mic decat media din Europa”, conform organizatorului irlandez.

“Bucurestiul e un oras urat. Sunt orase mai frumoase in Romania”

O spectatoare irlandeza s-a declarat incantata de peisajele din film si a spus ca n-a crezut ca Romania e atat de frumoasa, cu referire si la cladirile si stradutele din film, si si-a exprimat speranta ca Romania sa se umple de turisti, asa cum se intampla in prezent cu Irlanda.

Nae Caranfil i-a taiat insa elanul, spunandu-i ca Bucurestiul a avut un alt aspect in perioada interbelica: “Acum insa, din pacate, cred ca Bucurestiul e unul dintre cele mai urate orase din Europa. Cu siguranta puteti gasi orase mai frumoase in Romania”.

Vizante a declarat ca s-a simtit cel mai norocos actor din lume, pregatindu-se 12 ani pentru acest film care n-a putut fi realizat in anii ’90, asa cum si-a dorit Caranfil.

Festivalul Filmului Romanesc din Dublin s-a intins pe durata a 9 zile, timp in care au fost proiectate majoritatea filmelor de succes romanesti din ultimii 6-8 ani.