B'Estfest 2008 s-a incheiat cu o seara in urma, cea mai aglomerata din intregul festival. Circa 20.000 de oameni au venit sa-i vada pe Stereophonics, electrizanta Roisin Murphy, pe Manu Chao - alias "Viva la Revolucion!" si pe Nelly Furtado, care a strans in fata scenei mai mult de jumatate din publicul prezent la festival.

Stereophonics - probleme de sunet depasite cu bine

Primul mare recital al serii, cel al britanicilor de la Stereophonics, a inceput la ora 19:00, iar din setlistul trupei nu au lipsit piese mai cunoscute, precum si cantece mai noi, de pe recentul album 'Pull the Pin'. 'Have A Nice Day', 'Maybe Tomorrow', 'It Means Nothing' si 'Just Looking' au starnit aplauzele celor prezenti care au cantat tot timpul cu trupa.

Desi au fost interpretate excelent, piesele au avut cateva deficiente la capitolul sunet. In repetate randuri, sonorizarea le-a cauzat probleme baietilor, iar Kelly Jones a trebuit sa isi acordeze singur chitara pe scena inainte de momentul "Maybe Tomorow", piesa la care solitul a demonstrat inca o data ca ca poate sa detina controlul deplin al publicului, ramanand singur cu chitara pe scena.

Show-ul s-a incheiat cu hit-ul "Dakota", cantat cap-coada impreuna cu publicul care astepta piesa inca de la inceputul concertului. "Asta e ultima noastra piesa. Ne vedem data viitoare", si-a luat la revedere solistul, insa publicul a sperat si a mai ramas in fata cateva minute dupa plecarea trupei.

Baietii nu s-au mai intors insa pentru bis, asa ca cei prezenti s-au impartit intre scenele Dacia si Heineken, unde erau asteptate concertele simultane ale celor de la Sunrise Avenue si Roisin Murphy.

"Just lookin'" live la B'Estfest

Roisin Murphy - sound tehno-rock si tinute schimbate direct pe scena

Amatorii de muzica electronica au avut ceva de asteptat: concertul lui Roisin Murphy, fosta solista de la Moloko, a inceput cu o intarziere de circa 50 de minute, in jurul orei 21. Cand

Roisin Murphy
Foto: Emag!c Entertainment - Alex Barbulescu
publicul incepuse deja sa isi piarda rabdarea si sa plece, show-ul a inceput brusc, cu aparitia a doi DJ care au inceput sa mixeze melodia "Cry baby". Vocea lui Roisin s-a auzit din culise, cantand primele versuri, dupa care artista si-a facut aparitia pe scena, imbracata in pantaloni negri si o bluza alba, mulata.

De-a lungul concertului s-au auzit piese ca "Forever more" - melodie din vremea in care Roisin canta la Moloko - sau "You know me better". Culorile luminilor au fost asortate cu tonurile vestimentare ale cantaretei si ale celor doua dansatoare: mov - ca si palaria lui Roisin, verde - precum rochiile dansatoarelor, rosu - ca rochia pe care cantareata a imbracat-o mai tarziu. In materie de vestimentatie, Roisin a schimbat hainele aproape de la melodie la melodie - de la costumul alb cu gluga, pana la palarii extravagante si rochii viu colorate, irlandeza dezbracandu-se si punandu-si noile tinute direct pe scena, spre incantarea publicului.

Nici coregrafia nu a fost mai prejos, Roisin si cele doua dansatoare miscandu-se sincronizat pe ritmurile electro, cu gesturi robotizate. Cantareata a amestecat mai multe stiluri - de la tehno, pana la rock si chiar cateva elemente de jazz, realizand un sound bun, care s-ar fi potrivit insa mai mult pentru un festival pe plaja sau la un concert de club. Desi cantareata nu a mentionat nimic despre intarzierea de aproape o ora, ea a multumit totusi publicului pentru primire, adaugand ca este foarte fericita ca se afla in Romania - la prima ei vizita.

Roisin Murphy - live la B'Estfest

Manu Chao - un concert prelungit cu manifest impotriva lui Bush

Cei care au vrut sa prinda de la inceput concertul lui Manu Chao au fost nevoiti sa fuga - de la Roisin Murphy - catre scena Dacia. Aici, inceput cu putin inainte de ora programata - 21.50, Manu Chao canta deja in fata spectatorilor inghesuiti in fata scenei. A urmat un delir pentru toti cei prezenti, care au sarit, au dansat si au strigat indiferent ca se aflau in fata scenei sau mult in spate.

Manu Chao
Foto: Emag!c Entertainment - Steven Wallraf

Manu Chao si trupa sa au cantat "Bienvenida a Tijuana", "Mr. Marley" - piesa dedicata imaginii muzicii reggae - Bob Marley sau "Mentira". La cele mai cunoscute hiturile ale sale - "Clandestino" si "Me gustas tu", Manu i-a lasat pe cei din public sa cante, adaugand doar ca "Me gustas tu" este o melodie "impotriva celui mai periculos om de pe planeta - presedintele Statelor Unite, George Bush".

"Blestemul" scenei Dacia a picat si pe capul Manu Chao, trupa avand, la inceput, probleme cu sonorizarea, asa cum s-a intamplat si in restul concertelor sustinute la aceasta scena. Pe parcurs insa, sunetul a devenit mai curat si versurile - inteligibile.

Imbracat intr-un tricou in culorile steagului Romaniei, Manu a continuat cu "A cosa" si "Merry Blues", rupand ritmul de reggae cu pasaje energice de ska-punk. Ce a dat foarte bine pe scena a fost sentimentul de legatura dintre membrii trupei: cei doi chitaristi, ambii bateristi, claparul si solistul Manu pareau toti cuprinsi de frenezia sincera pe care o ai atunci cand te simti bine si cand stii ca esti primit cu o caldura neprefacuta.

Faptul ca trupa s-a simtit bine a contat si pentru spectatori - cantaretii au comunicat foarte bine cu acestia, multumindu-le dupa fiecare melodie. Ca rasplata, spectatorii au cantat si au dansat in continuu, creand o atmosfera pentru care trupa si-a mai prelungit concertul cu o jumatate de ora. La melodiile lente, precum "Tristeza Maleza", in multime se vedeau cupluri dansand si chiar si in spate de tot, unde deja nu se mai vedea ce se intampla pe scena, oamenii se simteau totusi inclusi in atmosfera, strigand si dansand la fel cu cei din fata scenei.

Daca e sa-i intrebati pe unii spectatori, acesta a fost cel mai reusit concert al festivalului: un chitarist de exceptie, sound-uri de reggae, latino, ska si punk in acelasi concert, multe maini pe sus, aplauze prelungite, versuri antiglobalizare si un mesaj optimist si relaxat care a incheiat concertul - piesa "Proxima Estation - Esperanza".

"Clandestino" live la B'Estfest

Nelly Furtado - cantareata cameleon

Simultan cu recitalul artistului de origine franceza, Manu Chao, s-a desfasurat si show-ul cantaretei canadiene Nelly Furtado, care a reusit sa stranga in fata scenei Clicknet peste 15.000 de spectatori. 'Buna seara, Bucuresti!' a spus Nelly, dand startul concertului cu melodia 'I'm Like a Bird'.

Playlistul artistei a fost format numai din hit-uri, piese precum 'Turn Off the Light', 'Give It to Me' "Powerless' sau 'Promiscuous' au facut publicul sa se dezlantuie. Nici macar o mireasa 'rapita' de la nunta nu s-a lasat mai prejos. Ea a dansat si a cantat alaturi de artista, in timp ce nuntasii negociau cu mirele recompensa prin sms.

Nelly Furtado
Foto: Emag!c Entertainment - Gabriel Olteanu
La piesa "Forca", imnul oficial al Campionatului European de Fotbal din 2004, dansatorii care au insotit-o pe artista pe scena au aparut imbracati in tricouri asemanatoare cu cele ale nationalei Romaniei de fotbal, pe spatele carora erau inscriptionate cu numarul opt si cu numele artistei. La sfarsitul melodiei, Nelly si-a pus autograful pe o minge, dupa care a aruncat-o in public.

Melodia 'Forca' a aparut pe cel de al doilea album al artistei - 'Folklore' si a fost imnul oficial al Campionatului European de Fotbal in 2004.

Pe tot parcursul concertului, Nelly a schimbat trei tinute. Daca debutul in scena si l-a facut imbracata intr-o rochie multicolora, artista a optat apoi pentru o rochie oranj scurta si mulata, care contura de minune formele apetisante ale artistei. Astfel, zvonul potrivit caruia artista ar fi insarcinata in 6 luni nu a fost confirmat.

''Faceti zgomot B'ESTFEST!'', a strigat Nelly, in timp ce publicul aplauda si canta pe acordurile melodiei 'Promiscuous'.

In finalul recitalului, Nelly a salutat publicul, spunand 'Va iubim! Noapte buna!', apoi a parasit scena impreuna cu trupa sa. Publicul a inceput sa ii strige numele si sa aplaude frenetic, iar dupa cateva minute, Nelly a urcat din nou pe scena pentru inca doua melodii. Imbracata intr-un maiou alb si o pereche de pantaloni negri cu talie inalta, artista si-a incheiat recitalul cu piesa 'All Good Things', care a facut furori printre fanii prezenti la concert.

'Multumim, Bucuresti! Va iubim!', a strigat Nelly, parasind scena.

"Good Things" live la B'Estfest