A doua zi de Artmania a fost deschisa de doua trupe romanesti - Avatar si Negura Bunget. Nexus, programati sa deschida seria de concerte, au anulat spectacolul, deoarece solistul nu a mai putut ajunge in Sibiu. Seara se va incheia cu trei formatii venite din Germania - Leaves' Eyes, Atrocity si, cap de afis, Gamma Ray. La ora la care inca mai canta Negura, publicul se imparte intre concert si bere pe terasa.

Comparativ cu prima zi, astazi publicul e "negru de suparare": tricourile, rochiile gotice, manusile din dantela si pantalonii din piele au innegrit spatiul Artmania. S-a schimbat si starea de spirit: ieri a fost ziua "depresiva", azi a sosit vremea celor suparati. E plin de tatuaje si tricouri cu Pantera, Atrocity, Exploited si Napalm Death. Daca ne luam dupa strigatele si pletele scuturate la concertul Avatar, se anunta o atmosfera mult mai vie decat seara trecuta.

Negura Bunget
Foto: Hotnews
Intre Avatar si Negura, domnisoarele gotice isi analizeaza manusile din dantela neagra si plasa. "Lasa, ca am avut si unii cu zvastica", se lauda o fata machiata intens cu negru, continuand discutia despre cerceii pe care-i poarta acum, in forma Stelei lui David. Se ridica insa repede de la masa, pentru ca se aud primele acorduri din Negura Bunget. Este ora 17.30.

Hipogrammus (chitara/voce/nai), Negru (tobe) si Sol Faur (chitara) incep cu "Cel din urma vis" si "Cunoastere tacuta". "Ne-gu-ra! Ne-gu-ra!'", se aude la sfarsitul melodiilor.

Desi trupa a strans circa 1.000 de fani inauntru, terasa e plina de cei care-i asteapta pe Gamma Ray. Concertul se incheie la 18.15, urmeaza Leaves' Eyes din Germania.

Negura Bunget live la Artmania

Soprana Leaves' Eyes
Foto: Hotnews
Ora 18.35.Leaves' Eyes intra pe scena. Soprana Liv Kristine Krull, imbracata in rochie de soprana si corset, canta, timp de o ora, alaturi de Alexander Krull - sotul ei si Torsten Bauer (chitara), Mathias Roderer (chitara), Alla Fedynitch (bas) si Nick Barker (tobe).

"Temptation" si balada "For Amelie" fac parte din setlist. Concertul se incheie cu 3 bisuri. Ultima piesa, "Elegy', aduce si promisiunea trupei pentru un nou concert in Romania.

For Amelie live la Artmania

La ora 20.00, trei sferturi din Leaves' eyes intra din nou pe scena. Nu e vorba de vreun bis, ci de o alta trupa - Atrocity, cu acelasi vocal - Alexander Krull si chitarist Mathias Roderer. La backing vocals - blonda pe care am mai vazut-o acum 20 de minute iesind de pe scena - Liv Kristine Krull - vocalul Leaves' Eyes.

De la numele Atrocity te-ai astepta la niste "rautati" de piese, dar atrocitatea se refera doar la creativitatea trupei: melodiile sunt coveruri. De la "The Great Commander" (Depeche Mode), "Don't you forget about me" (Simple Minds) si "People are people" (din nou Depeche Mode), Atrocity nu face decat sa puna piese cunoscute in varianta rock.

Partea mai atractiva ar fi la "Tainted love" (Soft Cell), la care Krull cheama pe scena doua fete din public. Goticele dau din cap si danseaza intr-un soi de menage a trois alaturi de Krull. Desigur, sotia lui Krull nu e pe scena :)

Pentru ca giumbuslucul sa fie complet, un rocker puncteaza: "Asta-i rock ecumenic, au luat pana acum din toate genurile".

Atrocity - "Tainted love" live la Artmania

Ora 21.00. La intrarea in cortul Artmania, in fata unui semn care interzice fumatul, cateva zeci de spectatori stau pe iarba sau in picioare, langa cele doua scrumiere amplasate "in spatiul special amenajat pentru fumatori". In rest, in tot tarcul de circa 100 de metri patrati, rockerii asteapta inceperea Gamma Ray (bine ca nu s-a lasat cu vreun incendiu, ca ar fi fost interesanta "evadarea" celor 1000 de persoane prin cele doar doua puncte de iesire).

La ora 21.40 se aud primele acorduri din Gamma Ray si toata lumea se imbulzeste spre intrare. Daca vrei sa vezi, de afara, ce se intampla pe scena, nu ai prea mari sanse, din cauza fumului care a invadat cortul, fum bagat initial pentru efectele speciale. Nu se compara cu ce ar fi scos sutele de tigari aprinse - daca fumatul ar fi fost permis inauntru - dar, oricum, face treaba buna.

Metalistii nemti seamana foarte bine cu Iron Maiden, atat la stilul muzical, cat si faptul ca timbrul vocal al solistului Hansen seamana ca doua picaturi de apa cu cel al vocalului Dickinson de la Maiden. Concertul cuprinde "Empress", "Rebellion in dreamland" si "Land of the free". Se aude bine si trupa a reusit sa stranga maximul de public pentru azi - 2000-2500 de persoane. Multi dintre ei spun ca au venit pentru Gamma Ray, Avatar si Negura Bunget.

Gamma Ray live la Armania