Asociatia MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank au lansat, joi, Cicloteque, primul centru de inchiriat biciclete din capitala. Noi, aratoase, pentru dama sau tip "chopper", bicicletele au fost prezentate participantilor la un mars care a plecat din Piata Revolutiei si a ajuns la Facultatea de Drept, unde se afla centrul de inchiriere. Din 1 august, centrul se va deschide pentru public.

Cicloteque (www.cicloteque.ro) inseamna un parc cu 100 de biciclete, dar si standuri de parcare pentru biciclete la sediile principalelor centre universitare, la Carturesti si la sediile UniCredit Tiriac Bank. Pentru a fi membri Cicloteque, biciclistii trebuie sa-si faca intai un abonament pe 12 luni (100 RON) la sediul de la Facultatea de Drept. Apoi pot sa inchirieze oricand o bicicleta cu ora (2 RON), jumatate de zi (10 RON) sau ziua intreaga (20 RON). Odata cu vehiculul, biciclistul primeste si un lant anti-furt si o casca de protectie. Elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de reducere de 50% la toate tarifele.

"Traficul rutier excesiv este cea mai mare sursă de poluare in capitală" spun organizatorii in comunicatul de presa care insoteste lansarea. "In fiecare luna, in Bucuresti se produc 273 de tone de praf si 125 de tone de plumb, aproape toate provenind de la traficul rutier. Astazi, in Bucuresti circula zilnic cca 1.500.000 de autovehicule, incluzindu-le pe cele de tranzit sau folosite in aprovizionare. Aproximativ 30% dintre autovehicule circula folosind benzina cu plumb, combustibil extrem de nociv, interzis de Uniunea Europeana. In cazul expunerii la concentratii ridicate, particulele de plumb si alte metale aflate in suspensie pot afecta sistemul nervos, functiile renale, hepatice, respiratorii". Cresterea numarului de biciclisti va reduce din sarcina poluanta a masinilor si va ajuta orasul sa aiba un aer mai curat.

La lansarea proiectului au participat primarul Sorin Oprescu, europarlamentarul Daciana Sarbu, ziaristi si voluntari de la organizatia MaiMultVerde. Reporterul a acceptat din partea organizatorilor o insigna si o ata verde.

Din 1 august, centrul se va deschide pentru public. Accesul la serviciile Cicloteque se va face doar in baza legitimatiei de membru; orice persoana de peste 18 ani poate deveni membru Cicloteque. Semnarea legitimatiei de membru reprezinta acordul solicitantului de a-i fi inregistrate datele personale in baza de date a Cicloteque pentru uzul exclusiv al serviciului, de a respecta termenii si conditiile Cicloteque si prevederile regulamentului de aplicare a Codului Rutier.

Daca se afla in imposibilitatea de a restitui bicicleta inainte de expirarea termenului de inchiriere sau doreste pur si simplu extinderea acestui termen, abonatul poate solicita telefonic o prelungire sunand la numarul de telefon al centrului. Membrii pot opera oricate prelungiri astfel incat intervalul cumulat dintre momentul inchirierii si momentul restituirii sa nu depaseasca 72h.

Cicloteque va deschide anul viitor inca un centru de inchiriere in Bucuresti si are in vedere extinderea serviciului si in alte orase.