Zece motive sa nu muncesti pe un vas de croaziera
Munca grea. Desi unii nu au probleme in acest sens, exista persoane care nu rezista sa munceasca peste 12 ore pe zi. Sigur ca fiecare profesie are particularitatile ei, insa trebuie sa fii constient ca daca ai urcat pe vas, nu mai exista cale de intoarcere. Daca nu esti prea in varsta sau prea tanar si nu ai probleme de sanatate, probabil vei reusi sa faceti fata cerintelor, insa trebuie sa te gandesti bine inainte.
Disciplina si regulamente. Uneori vei avea impresia ca esti in armata. In plus, regulile de igiena sunt foarte stricte.
Vei fi cazat in cabine foarte mici impreuna cu 3-4 colegi. Cu cat ai o meserie mai calificata si esti promovat, cu atat mai mult vei beneficia de servicii mai bune de cazare.
Ai acces limitat la facilitatile de pe nava: piscina, sala de gimnastica, baruri etc. Pe unele vase, echipajul are propria piscina si propriul bar, insa, de obicei, personalul nu are acces la facilitatile la care au acces pasagerii.
Toleranta zero pentru cei care nu au o atitudine corespunzatoare, consuma alcool, se drogheaza sau se bat. Fa asta si esti concediat.
Este strict interzis sa flirtezi cu pasagerii. Cel mult, iti este permis sa ai un iubit sau o iubita care face parte din echipaj.
Dorul de casa poate fi o alta problema. Echipajele sunt departe de casa pentru cel putin sapte luni. Desi poti tine legatura cu cei dragi prin telefon, e-mail etc., trebuie sa te gandesti ca vei fi izolat de familie si prieteni.
Rau de mare. Nu se intampla foarte des, dar pentru unii este o problema.
Uneori vei lucra in conditii de stres.
Pe vas sunt angajate persoane cu mentalitati diferite, care apartin unor culturi diferite, asa ca trebuie sa fii foarte tolerant. Cand multi oameni lucreaza in conditii de stres, este inevitabil sa nu apara conflicte, asa ca ti se va cere sa nu le faci probleme supraveghetorilor.
Sursa: truecruise.com

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Daca esti bolnav mai mult de 3 zile unele companii te trimit acasa. Am trait acolo si va spun adevarul..
Cu respect Alex
Bat pariu ca daca postez undeva 2-3 fotografii facute de mine, mi le critici de varza ies; nu sunt fotograf. Insa limba romana o citesc si eu, si vecinii, si urmasii mei si multi altii si nu trebuie sa fii artist pentru a scrie corect.
Sau incepe sa devina si asta o arta?!
Si daca ati facut-o ....cam cit ati lins la shefi si cite cadouri le-ati adus? Eu sunt tare si sunt pe barba mea aici ...si la sfirsit de luna numar citeva minute bune banii din salar.... voua va trebuie 10 secunde...sau un minut daca va uitati in cont de pe atm...si apoi va ginditi daca va ajung banii inca o luna. Ar trebui sa multumiti la cei care lucreaza dincolo ...ca noi tinem romania in picioare, de aia nu e credit crunch in romania...ca e sustinuta de noi. Economia de cacao ce e acolo ...e un fel de caritas ...pe care noi il tinem. Mai uitati-va cit a cazut bursa in RO....apoi uitati-va la Carnival (NYSE CCL ) si vedeti dupa fiecare criza ca a cazut pretul actiunilor si peste max 14 zile ...au ost la loc. Romania e in pana de 1 an... si noi suntem aparatul ce va tine in coma. Mai uitati-va ca nu e nici o industrie in afara de cea imobiliara si retail...si ginditi-va oare de unde vin banii..... daca nu stiti inca...va zic eu...DE AFARA.
Cu placere !
Mult succes si bafta la numarat banii.
Ca turist e foarte bine, din toate punctele de vedere ... numai ca nu te gadila ca sa te simti bine ...
Dar ca si echipaj, e salahorie curata .... munca 7 zile din 7, cate 12-14 ore/zi, timp de minim 6 luni ... Se fac si bani, dar tot ca la puscarie esti!!!!!!!!!!!!!!! In afara de ofiteri, restul echipajului nu are voie sa iasa pe aria publica, nu acces la piscina, bar, restaurant, spa, sau alte facilitati pe care le ofera o asemenea locatie.
Eu am lucrat ca fotograf si m-am putut bucura de multe facilitati (e.g. acces in toate spatiile destinate pasagerilor). Mai mult, prin natura slujbei, mergeam in toate excursiile organizate pe uscat. Nu a fost deloc rau...
In cazul altor slujbe (camerist, barman, mecanic etc), situatia se schimba putin. Exista unele restrictii suplimentare.
Desi articolul mi se pare exagerat in unele afirmatii, disciplina nu prea se negociaza odata ajuns acolo, orice slujba ai avea.
Oricum, desi exista 10 motive pentru care sa nu muncesti pe un vas de croaziera (conform articolului), exista alte 100 pentru care merita traita o astfel de experienta.
Cine a scris aceste ,, Informatii`` de sus , despre ce fel de viata vei avea la bordul navei , si ce te asteapta , si ce regulamente , este o dobitoaca , si a auzit povesti de la membrii de echipaj din spatele usii sau de la fereastra. Exprimarea este pur ziaristica , gazetara etc , si nu prea are nimic de a face cu realitatea in mare parte ! De ce ? Stie ea cum e viata in armata ? Pentru ca viata acolo difera de la un individ la altul , de la un vas la altul , de la o companie la alta ! E mult prea stufoasa viata de acolo , ca sa se faca un rezumat pur si simplu cum este cel de sus ! Cum i-si permite aceasta Veronica Radulescu sa comenteze in locul celor care au trait si traiesc pe vasele de croaziera , cam cum ar fi viata acolo ? ? ? ! Daca tot vrea sa faca lumina si sa comenteze cu adevarat despre viata celor care muncesc pe vasele de croaziera , sa scrie despre CONTRACTELE DE CACAT PE CARE SUNT PUSI MEMBRII DE ECHIPAJ SA LE SEMNEZE
(BINEINTELES NU TE OBLIGA NIMENI SA LE SEMNEZI ), DAR VIATA PE CARE O DUCEM IN ROMANIA NU-TI DA ALTA ALEGERE , DACA TOTUSI VREI SA OFERI COPIILOR TAI UN VIITOR MAI ACCEPTABIL . VERONICA RADULESCU , SA SCRIE DESPRE CONTRACTELE CARE LE OFERA FIRMELE DE CREWING DIN BRASOV ADICA ; JOB SELECTION . PROTOS , JOB SERVICE etc .CE ASA ZISE COMISIOANE SE CER ! Tot firmele de crewing din Brasov ia invatat cu narav pe cei care angajeaza membrii de echipaj . Mese intinse cazari gratuite etc . Nu cred ca veti avea curajul vreodata , cel putin in viitorul apropriat sa scrieti despre acest adevar . SI DUPA ACEEA SA SCRIETI ARICOLE CAM CUM AR FI VIATA LA BORDUL NAVELOR DE CROAZIERA . NU VA MAI BAGATI IN SEAMA CU JAPCA !
CHEMAL din Constanta
Sper sa fie de folos, si astept si eu un raspuns de la tine :)
Simo
dami si mie mai multe detalii de felul cum esti tratat si munca pe vas,as vrea sa plec si eu cu protos pentru www.cclcareers.com
astept un raspuns pe mail
Multa bafta!
AS DORI DA PLEC PE UN VAS DE CROAZIERA,AM CALIFICARE DIN94 OSPATAR,BARMAN
CREDETI CA MA POT SUI PE VREUN VAS?CURSURI IMO TREBUIESC FACUTE?ASTEPT UN RASPUNS URGENT DE LA VOI .MERSI
tutix_flori@yahoo.com
ceilalti se multumesc cu ce ramane......am muncit si eu pe vas 2 contracte si am vazut cat vad altii in 2-3 vieti poate nici atat munca adevarat la greu dar daca stau bine sa ma gandesc pleci cu buna stiinta si stii ce te asteapta unde mai pui ca vezi si o gramada de locuri iar cu regulile chiar daca sunt mai stricte sunt facute in asa fel incat sa supravietuiasca toata lumea, acum lucrez la un hotel din Bucuresti unde la fel nu am voi la spa restraurant etc......deci sunt la fel peste tot unde te-ai duce dar sunt unele vase unde aveam acces la sala de forta.....si binecunoscutul crew-bar unde ne mai faceam veacul dupa o si istovitoare....!
una peste alta cine pleaca pe vas pe o pozitie gen ospatar ajutor ospatar ospatarita, camerista etc....pozitii nu prea bune referitor la gradul de cazare...etc...la asa ceva sa se astepte pe cand aveam la bord tot echipajul de cazinou romanesc de la director casino pana la dealeri si aveau voie peste tot.....super job pe vas de croaziera, in general cei din staff asa cum sunt numiti au alte facilitati decat ceilalti .....din line-staff
vant la pupa
Fiecare cultură are propriile convingeri, scopuri, credinţe, idei preconcepute... No comment.
Sistemul acesta "militarizat' are de cele mai multe ori legatura cu felul in care actionezi la "drill-uri.
nu vi se pare corect ca in situatie de urgenta sa fii bine pregatit.Poate nu stiti dar in mijlocul oceanului nu vin nici ambulante si nici salvari!
este ciudat bfaptul ca aud atatea plangeri la adresa sistemelor de lucru de pe navele de croaziera insa nimeni nu spune ca ,foarte multi romani care au renuntat la aceste joburi au ajuns sa implore agentiile sa ii primeasca inapoi la munca!
De ce oare?
va spun eu:pt ca ,pe langa faptul ca e o munca titanica(eu lucrez in bucatarie si stiu ce zic)ai ocazia sa urci o scara ierahica(lucru care acasa e aproape imposibil)inveti o multime de lucruri despre turism(o mare problema in romania)si u in ultimul rand ai posibilitatea sa economisesti sume importanta de bani.
nu stiu de cele "zece motive pt care sa nu lucrezipe nave de croaziera"dar eu sper ca v-am dat macar cinci ca sa nu ne judecati ca lucram acolo
Viata este grea munca este insa depinde de departament, eu lucrez in shop si va pot spune din experienta ca in cazul meu, al fotografilor si al celor din cazino exista si timp liber!
Unul dintre avantaje este faptul ca vizitezi o multime de locuri noi, adormi intr-o tara si te trezesti in alta:)Am calatorit in america centrala. asia , europa toata, europa de nord, marea baltica,marea nordului.
Ca si ore de munca nu se depasesc 70 de ore saptamanal! da ati putea spune ca este mult insa exista o remuneratie pentru navigatori!
Dorul de casa este foarte mare insa majoritatea celor care lucreaza sunt motivati de banii castigati care sunt cu mult peste ce se poate castiga in tara!
Mai multe informatii despre viata la bord puteti gasi aici: www. jurnaldejob.blogspot.com