Multi oameni poarta ochelari de soare ... pe frunte. Din pacate, aceste accesorii nu sunt doar un moft. In zilele foarte insorite sunt chiar obligatorii. Afla de ce, din articol.

Soarele produce radiatii ultraviolete care ne pot distruge retina si corneea daca nu purtam ochelari de soare. Lumina reflectata de apa sau zapada poate mari cantitatea de radiatii ultraviolete, astfel ca cei care merg la schi fara ochelari de soare risca sa se aleaga cu arsuri la nivelul corneei, din cauza luminii care se reflecta de pe zapada. Se poate ajunge la orbire temporara sau, in situatii mai grave, chiar la orbire definitiva.

Studiile arata ca exista o legatura intre cataracta si expunerea indelungata la soare. Cei care nu-si protejeaza ochii se pot trezi cu cataracta, din cauza actiunii radiatiilor UV asupra cristalinului. Cercetarile au demonstrat ca ochelarii pot chiar incetini evolutia cataractei si degenerarii oculare.

Daca te expui la soare fara sa-ti protejezi ochii, risti, cu timpul, sa ajungi sa nu mai distingi detaliile si chiar sa iti fie greu sa recunosti anumite persoane. Pe scurt, sa suferi de o degenerare oculara. Cei care isi cumpara ochelari cu protectie UV de 99-100% au mai multe sanse sa nu aiba aceasta soarta.

Cine se gandeste ca ochelarii de soare te protejeaza si impotriva cancerului de piele si pleoape? Aceste forme de cancer sunt mai raspandite decat ne inchipuim. Oamenii ar trebui sa poarte ochelari de soare mai ales cand lucreaza afara, sofeaza, fac sport, se plimba sau se expun la soare.

Purtand ochelari de soare ai mai putine sanse sa te alegi cu riduri. Daca te incrunti ori de cate ori stai la soare, nici nu-ti dai seama cand se formeaza „laba gastii”. Purtandu-i, muschii fetei vor fi relaxati si nu te vei trezi cu riduri inainte de vreme.

Dupa doua sau trei ore petrecute-n soare, ochiul se adapteaza mai greu cand intri intr-o incapere iluminata artificial sau foarte intunecata. Folosind ochelarii de soare, iti va fi mai usor sa-ti obisnuiesti ochii cu intunericul.

In concluzie: ochelarii de soare trebuie cumparati din magazine specializate si nu de la orice vanzator ambulant. Lentilele lor trebuie sa te fereasca de efectul radiatiilor ultraviolete. Daca sunt scumpi, nu inseamna ca sunt si buni. De multe ori, pot fi scumpi din alte motive: fie pentru ca sunt de firma, fie din cauza ramelor fabricate din cine stie ce aliaj.

Sursa: foxnews.com