Cea mai mare piata medievala din Europa, calesti la tot pasul, un trompetist care din ora in ora umple aerul cu un cantec ce se intrerupe brusc si neasteptat. Asa arata Rynek Glowny, piata centrala din Cracovia - Polonia. Orasul are cam o treime din populatia Bucurestiului, strazile sunt oglinda, autogara seamana cu un aeroport, iar pentru servicii e suficient de spus ca, daca te tine stomacul, poti sa mananci copios cu mai putin de zece euro in centru.

Curatenie ca-n Elvetia, verdeata si porumbei

Legenda spune ca un dragon teroriza o mica asezare si nici un cavaler nu avea tupeul sa-l rapuna. Pana cand un erou, venit din zona Austriei, numit Krakus, a avut ideea ca monstrului sa-i fie aruncata o vaca plina de sulfura. De la numele eroului vine si numele capitalei regilor poloni - Krakow (Cracovia). Dar asta e legenda. Istoria noteaza ca numele orasului a aparut pentru prima oara in cronica unui evreu acum o mie de ani.

Astazi, Cracovia are 800.000 de locuitori, centrul e curat luna, cladirile sunt restaurate, iar orasul vechi e inconjurat de un parc unde excentricii vin, se trantesc pe iarba si fac flotari. Sigur, nimeni nu e perfect, unii vin si isi arunca in micul lac cainele, altii mai lasa mucuri de tigara, dar per total te poti plimba bine mersi daca nu te enerveaza porumbeii care te urmaresc obsedant daca scapi vreo firimitura pe jos.

Periferiile arata ceva mai bine ca la noi, soselele nu prea stiu ce-i aia groapa, iar o parte din trenurile lor personale arata mai bine ca Sageata Albastra de la noi. Un minus prin Cracovia ar fi ca oamenii nu prea stiu limbi straine si ar fi bine sa te chinui sa silabisesti cateva cuvinte in poloneza pentru a te face inteles la gara, autogara sau la unele magazine.

Simbolul orasului este Rynek Glowny - Piata centrala, cea mai mare piata medievala din Europa. Dimineata devreme, cand turistii dorm dusi, echipele de salubrizare spala tot, de la banci, pana la trotuare - si strang toate gunoaiele pentru ca vizitatorii sa vada totul in tonuri cat mai pozitive. Dupa ora 10 forfota incepe. Turistii fie se fotografiaza, fie isi fac siesta la terase, fie aleg o masinuta de golf care sa-i plimbe prin zonele istorice ale orasului.

E plin de calesti cu vizitii barbatii sau femei, toti dichisiti si mandri. Turistilor le place sa se tranteasca pe banchetele de plus rosu si isi inchipuie pentru cateva minute ca sunt de vita nobila.

In piata se afla si biserica Sfanta Maria (Mariacki), cea mai importanta din oras. E din caramida de culoare rosie si are doua turnuri inegale care au si ele o legenda. Se spune ca doi frati construiau fiecare cate unul dintre turnuri si pana la un anumit nivel erau la egalitate. Insa, fratele mai mare, invidios ca mezinul i-o ia inainte, l-a omorat pe acesta. Dupa fapta, criminalul a simtit remuscari si s-a sinucis.

Dragonul metalic si pestera pipernicita

Din piata centrala, pietonala Grodzka duce catre dealul regal Wavel, unde se afla catedrala si castelul. Colina Wavel e parte a legendei. Dragonul omorat de oamenii lui Krakus isi avea salasul in pestera din interiorul acestui deal iar mitul e exploatat si astazi, cand turistii care platesc 3 zloti (un euro) coboara cateva zeci de trepte stramte intr-o pestera racoroasa, dar foarte mica.

La iesire, prilej de poze cu o statuie a dragonului. Dragonul din metal e racordat la gaz si din cinci in cinci minute scuipa flacari.

Insa farmecul dealului Wavel, considerat un "Acropole al Poloniei", e dat de catedrala si castel. La prima e mai greu sa gasesti intrarea pentru turisti, iar inauntru trebuie sa ti se stampileze biletul ca sa poti vizita zone speciale.

Pentru castel, pe biletul de intrare la muzee scrie exact la ce ora sa iti incepi vizita si chiar si cand sa o termini - totul pentru a evita aglomeratia excesiva. Polonezii nu-i prea suporta pe nemtii, dar au luat de la ei calitatile si, mai interesant, nici legaturile cu Romania nu lipsesc.

Cracovia si romanii - De la tunuri la vinuri, via tapiserii

Intr-unul dintre turnurile catedralei se afla clopotul Zygmund, care cantareste 11 tone. A fost turnat la inceput de secol 16 dar amanuntul interesant este ca a fost "croit" din bronzul tunurilor capturate de poloni in tarile romane.

Dar legaturile dintre Cracovia si Romania sunt si de data mai recenta. Toate comorile din castelul Wavel, inclusiv peste 100 de tapiserii de secol 16 - expuse astazi la muzeul Wavel - au fost adapostite in 1939 in Romania, dupa ce Polonia fusese invadata. Tezaurul polon a ajuns apoi in Canada si s-a intors in tara de origine la 1961.

Astazi, umbland prin Cracovia, poti da de lucruri legate de tara noastra mai ales in supermarketuri. Exista vinuri romanesti, dar si ghiduri turistice despre tara noastra, la mai putin de 10 euro. Aceste carti sunt delicioase pentru un roman curios sa vada cum traduc polonezii numele oraselor.

Astfel, Brasov este in poloneza Braszow, Sibiu este Sybin, Tara Romaneasca este Wołoszczyzna, iar Transilvania - Sedmiogorod. Nu incercati sa silabisiti, cu siguranta nu ati zis bine, pronuntia e si mai teribila!

Cei decisi sa mearga intr-un sejur in Cracovia isi pot aranja cazare in centru la mai putin de 40 de euro pe noapte pentru doua persoane, iar ca informatie, oamenii cu rezistenta la drum lung trebuie sa stie ca un bilet de tren Bucuresti - Cracovia costa putin peste 120 de euro dus-intors iar distanta e cam 1.500 de kilometri. Si durata e pe masura, 25 de ore. Cu masina - aproximativ aceeasi distanta.