Pe scena Stufstock s-au imbinat, de-a lungul intregii seri de joi, toate gusturile muzicale: punk (trupa Crowfish), industrial-electro (trupa Konqistador) si, mai ales, indie (Air Traffic si The Amsterdams). Trupa finlandeza Apocalyptica a reusit sa stranga insa cel mai mare numar de spectatori. 2.000 de oameni au venit, joi seara, sa asculte cvartetul de violoncele.

Punk-rockerii Crowfish, din Bulgaria, au deschis festivalul aproape singuri, circa 200 de spectatori venind sa vada despre ce e vorba. La acea ora, inca se montau corturile nou-venitilor la festival.

A urmat trupa de industrial-electro Konqistador, din Australia. Solista Elisabeth R. Graham si chitaristul Reginald R. Tiessen au cantat in fata a mai putin de o mie de oameni dar, in ciuda sound-ului agresiv si a eforturilor celor doi de a anima publicul, spectatorii nu s-au lasat prea impresionati.

Timisorenii de la Survolaj au inceput cu preluari ale trupei Led Zeppelin, trecand apoi la compozitii proprii (“Strazi bantuite de noapte”) si incheind cu o abordare inedita a piesei Mariei Tanase – “Cine iubeste si lasa”. Interpretare lunga, de aproape zece minute, cu lungi solo-uri de chitara si tobe, ritmuri de funk si rock. S-a lasat noaptea, iar spectatorii incep sa intre in atmosfera.

Survolaj - "Cine iubeste si lasa"

Dupa terminarea concertului Survolaj, se umple spatiul din fata scenei pe care urmeaza sa intre Apocalytica. 2.000 de oameni au venit special pentru acest concert. La ora 22:20, finlandezii intra pe scena. Canta piese de pe noul album – “Worlds Collide” – “Grace”, “Last hope” si piese de pe albume mai vechi – “Somewhere around nothing” (de pe “Reflections” – 2003), “Betrayal” si “Bittersweet” (de pe “Apocalyptica”). Fanii “nu au scapat” nici de coverurile Metallica – “Enter Sandman”, “Seek and destroy” si “Nothing else matters”. Ca si in celelalte doua randuri, fanii au cantat versurile, i-au aplaudat, au strigat si au cerut bis. Nu degeaba Apocalyptica se afla la al treilea concert in Romania. Trupa a incheiat concertul cu “Hall of the mountain king” dar, la insistentele spectatorilor, au revenit pe scena pentru un bis – un cover Rammstein.

Apocalyptica - "Grace"

Apocalyptica - "Enter Sandman"

Jumatate dintre spectatori s-au mutat apoi la scena alaturata, unde si-a inceput imediat concertul trupa britanica Air Traffic. Cu un stil asemanator trupelor Radiohead si Muse, Air Traffic a prins in special la domnisoare, care s-au strans in fata scenei si au dansat cat le-au tinut puterile. Trupa, care a filmat in Romania clipul pentru “No more running away”, a cantat piese ca “Never told me her name” sau “Time goes by”, acompaniata de un spectacol energic de lumini.

Air Traffic - "Time goes by"

Prima seara a festivalului s-a incheiat cu romanii The Amsterdams. Au cantat pentru 400 de urechi – spectatori putini, dar fani infocati ai stilului indie. Cativa tineri se prind de umeri in fata scenei, dansand in tandem. Atmosfera vioaie, in ciuda orei tarzii, intretinuta de solistul Andrei si portavocea sa. Concertul s-a incheiat in jurul orei 1:30.

Pentru a doua zi a festivalului sunt anuntate trupele: Persona, Byron, ExNN, dEUS, Kultur Shock, Gerald Gradwohl Trio, The Pixels.