Cea de-a doua seara a festivalului a inceput cu trupa romaneasca Persona. Timisorenii au o prezenta tonica, amestecand stilurile indie, pop si rock. Au deschis festivalul, iar solistul Gaben a facut fata cu brio rolului de “gazda”, purtand, intre melodii, dialoguri relaxate cu publicul. Chiar daca in fata scenei a fost doar o mana de spectatori, dintre care jumatate prieteni de-ai trupei, solistul a glumit tot timpul si trupa a reusit sa lase in urma o imagine simpatica si calda. Setlistul a inclus “People on the move”, “Kitchen song”, “Honey Bunny Blues”, iar la bis s-a cantat “On the screen”.

Byron are fanii ei, prezenti la fiecare concert. Din 60 de concerte pe care le-a avut trupa intr-un an si jumatate de la infiintare, Gabi spune ca a fost la 40. Sta chiar in fata scenei si stie versurile pe de rost. Pe langa el, se aud vocile a inca 200-300 de oameni, fani ai lui Dan Byron (voce, chitara acustica, flaut), Costin Oprea (chitara electrica), Cristi Matesan (tobe) si Jacob Glick (bas). Byron au cantat in dulcele lor stil clasic, cu o luna mare si rotunda deasupra, “Essential piece” si “No man’s land”. Dan a tinut sa le multumeasca celor care au venit sa-i vada, cantand “A poem without an end”, piesa de pe urmatorul album. “Pentru ca sunteti mereu alaturi de noi”, a spus acesta. Concertul s-a incheiat cu “Far away”.

Byron live la Stufstock

Moldovenii de la ExNN au avut o intrare speciala: basistul Botzman a aparut imbracat intr-un kilt, iar solista Gala a arborat un aer inocent si cuminte, cel putin vestimentar. Rochia ei alba, cu funda la spate si flori rosii contrasta puternic cu stilul dur al metalului cantat de trupa. Dupa “Fashionize me”, concertul a fost interupt pentru cateva minute din cauza unor probleme de sunet, solista fiind vizibil dezamagita de incident. S-a trecut insa repede mai departe. Printre temele muzicii ExNN – ironii la adresa ipocriziei celor din jur si militarea impotriva razboiului si a violentei. Desi charisma solistei a fost incontestabila, nu a putut acoperi faptul ca aceasta a falsat in numeroase randuri.

ExNN live la Stufstock

dEUS, cea mai asteptata trupa a serii – judecand dupa cele 3.000 de brate ridicate in aer la intrarea acestora pe scena, au avut un show impecabil, cu sonorizare si lumini de calitate. Imbracati toti in negru, aliniati unul dupa altul si cantand la unison, dEUS pareau, la un moment dat, predicatori ai unei religii la care cei din primele randuri aderau de buna voie, dansand, sarind, strigand sau pur si simplu privind fascinati.

S-a auzit “The Architect”, de pe ultimul album – “Vantage Point”, despre care solistul Tom Barman spunea ca are “10 piese pur si simplu bune, nu cum se obisnuieste la alte albume - sa pui, la inceput, o piesa buna sau doua, iar restul… only shit”. Au continuat cu “Smokers Reflect”, “Bad Timing” si “Roses”, iar concertul s-a incheiat cu mai vechea “Serpentine”.

dEUS - "The Architect' live la Stufstock

Avea sa urmeze dezmatul balcanic al serii sau, mai pe scurt, Kultur Shock. Ai asistat la nebunia celor de Gogol Bordello? Atunci ai vazut jumatate din ce pot cei sase membri ai trupei de gipsy punk, adunati din toate colturile pamantului: Bosnia, Japonia, Bulgaria si SUA. Timp de o ora, solistul Gino Banana a alergat de la un capat la altul al scenei, a sarit, a schimbat cu repeziciune trompeta, tarabuka (toba de mana specifica Orientului Mijlociu) si toba, s-a infruntat cu violonista Matty Noble, a baut vodca, a invatat cum se zice “fucked” in romaneste si a cantat despre conditia imigrantilor, despre casa natala si despre razboiul de clasa, purtand publicul prin ruperi de ritm, de la jazz la punk.

In fata scenei spectatorii dansau cazacioc, se tineau de brate si se invarteau, sareau, faceau pogo sau se prindeau in hora. Era prea mult chiar si pentru cei intrati in haosul pogo-ului, care ieseau de acolo cu esarfe legate la nas, din cauza prafului starnit de picioarele celor prinsi in ritmul indracit al Kultur Shock.

Au cantat “Tutti Frutti”, “God is busy, mai I help you?” si “Istanbul”, iar la final au promis ca se vor intoarce din nou in Romania. Ar fi pentru a patra oara si, judecand dupa reactia publicului, n-ar fi rau daca s-ar muta de tot aici :)

Kultur Shock - "Tutti Frutti"

Kultur Shock live la Stufstock

Duminica seara este alocata jazz-ului si funk-ului: vor canta The Others, Farfarello, Harry Tavitian si Cserey Csaba, Jean-Luc Ponty, Nguyen Le si Kora Jazz Trio.