Primul film al regizorului George Dorobantu, realizat cu putin peste echivalentul unui salariu minim, a castigat premiul pentru debut in cadrul Festivalului de Film Transilvania 2008 (TIFF). "Costurile de productie au fost de 200 de euro. Actorii au venit cu sandvisuri si suc de acasa", a povestit Dorobantu. "Ce ne dorim este ca, peste un an, cand oamenii vor auzi <>, sa spuna: <>", a mai spus regizorul de 34 de ani, care se pregateste pentru un al doilea film independent.

In "Elevator", un cuplu de adolescenti incearca sa scape, macar pentru cateva ore, de agitatia din jur. Spatiul urban nu-i lasa sa respire, astfel incat vor incerca o mica aventura intr-o fabrica parasita. Ajung insa intr-un lift din care nu mai pot iesi. Spatiul sufocant se restrange - de la orasul de care incearca sa scape - la o cutie fara aer de 4/4 metri.

Acolo, protagonistii vor duce o viata in miniatura: de-a lungul a 6 zile, cei doi incearca sa faca fata problemelor practice, cum ar fi lipsa hranei, a apei sau a unei toalete, dar se si leaga unul de altul, povestindu-si despre relatia pe care o au cu familia, despre prima experienta sexuala si sarbatorind in avans ziua de nastere a fetei, care ar fi urmat in cateva zile. Spre sfarsit, totul devine lent: muzica de fundal (realizata de Ada Milea si trupa Aliaj), alerta pana atunci, isi incetineste ritmul, ca si miscarile si viteza de reactie a celor doi.

Filmul a fost inspirat dupa un caz real: in Londra, cadavrele a doi adolescenti au fost gasite intr-un lift dupa 3 luni de zile. Tinerii nu au putut fi identificati, astfel incat nici personajele filmului nu poarta vreun nume.

"Este ca in viata, cand traiesti intr-un spatiu inchis, in care se desfasoara toate bucuriile, certurile, necazurile, glumele", a spus Dorobantu. Actorii - Iulia Verdes si Cristi Petrescu - au fost alesi dupa o preselectie facuta in licee, iar filmarile s-au facut intr-un lift al teatrului Odeon.

Dorobantu a anuntat ca filmul va rula, mai intai, la festivalurile cinematografice, urmand ca apoi sa fie difuzat si la TV. "Elevator" a fost prezentat, pana acum, la "Fresh Film Fest" (Austria), Auburn International Film Festival (Australia) si in Germania si Elvetia, in cadrul Festivalului de Film Indepent organizat de Institutul Cultural Roman.

Pentru ca este realizat pe suport digital, si nu pe pelicula, "filmul nu va rula in cinematografe, ci in cluburi", a mai spus Dorobantu. Pana acum, "Elevator" a fost prezentat in clubul Fabrica din Bucuresti.

Trailerul filmului