De cate ori se intampla un accident, soferii gasesc repede o scuza. Putini recunosc ca este doar vina lor pentru ca ...

... vorbeau la telefonul mobil in timp ce conduceau - acesta este, de departe, lucrul care le distrage cel mai mult atentia soferilor. Indiferent ca vorbesc la telefon, ca doar se uita cine ii suna sau citesc un mesaj, o multime de vieti sunt puse in pericol doar din pricina unui simplu gest. Cercetarile facute pe aceasta tema au aratat ca nici hands-free-ul nu este o solutie.

... mancau la volan - aceasta este o alta problema. De multe ori, soferii sunt mai atenti sa nu se pateze cu mancare, cafea sau bauturi racoritoare, decat la drum.

... schimbau CD-ul sau postul la radio - toata lumea face asta la un moment dat. Incercam sa gasim o muzica sa ne placa si ne luam ochii de la drum. De cele mai multe ori avem noroc si nu se intampla nimic rau.

... aveau muzica prea tare - acest lucru ii impiedica pe soferi sa auda claxoanele sau sirenele altor masini. Asupra unora are chiar efectul unui drog: ii face sa se creada regii soselelor.

... incearcau sa ia ceva de pe bancheta din spate sau de pe jos - cati se gandesc ca acest gest le-ar putea fi fatal?

... isi aprindeau o tigara - desi multora nu li se pare un gest atat de periculos, ei bine, chiar este. Pentru ca aprinsul unei tigari presupune un intreg proces care, vrei nu vrei, iti capteaza atentia: intai iti cauti pachetul de tigari, apoi il deschizi si incerci sa-ti iei tigara, iti cauti si bricheta, aprinzi tigara, fumezi, unde nu mai pui ca se poate intampla sa-ti pice scrum pe pantaloni si, in final, trebuie sa stingi tigara in scrumiera.

... discutau cu un alt pasager - in acest caz, vina apartine si pasagerilor care nu ar trebui sa-i tina pe soferi de vorba in timp ce conduc. Studiile arata ca soferii tineri, insotiti de pasageri la fel de tineri, sunt implicati in mai multe accidente, fata de cei care se afla singuri in masina.

... se uitau dupa diverse panouri cu reclame sau dupa o tanara care arata bine - mai e nevoie sa spunem cine se incadreaza cel mai des in aceasta categorie?

... ramasesera cu ochii pe fereasta, la un accident - si nu au mai fost atenti la drum - de ce sunt oamenii atat de curiosi cand vine vorba de un accident? In loc sa se teama si sa fie mai atenti la drum, continua sa conduca, cu capul intors spre locul unde s-a petrecut tragedia. Unii chiar trag pe dreapta sa afle mai multe.

Sursa: ezinearticles.com