Raul de masina capata noi intelesuri odata ce afli ca bordul masinii, pe care iti mai pui cateodata mancarea, este la fel de murdar precum capacul unui vas de toaleta. O masina obisnuita are 283 de tipuri de bacterii pe fiecare centimetru patrat, arata un studiu britanic. Autovehiculele vechi sunt si mai pline de microbi si spori.

Microbiologii de la Universitatea britanica Aston au descoperit ca cea mai murdara componenta a unei masini este maneta de viteze, unde se strang 356 de microbi pe centimetru patrat, arata Reuters.

In masinile care transporta copii si animale sunt si mai multi microbi, in portbagajul acestora gasindu-se, spre exemplu, bacterii provenite din excrementele animalelor. La cumparaturi, tot in portbagaj sunt puse, de obicei, si alimentele.

"Desi majoritatea bacteriilor identificate de noi nu produc afectiuni grave, in unele masini, in special cele in care se transporta in mod obisnuit copii si animale, pot exista si microbi periculosi", spune Anthony Hilton, cercetator.

"Oamenii ar fi ingroziti daca ar trebui sa manance direct de pe vasul de toaleta, dar putini isi dau seama ca, daca isi pun mancarea pe bordul masinii, se pot imbolnavi la fel de usor", a adaugat Hilton.

In cadrul studiului realizat pe 1.376 de detinatori de autovehicule, 1 din 4 a spus ca masina ii este plina de ambalaje alimentare si sticle goale de bauturi, in timp ce o persoana din sase a recunoscut ca lasa in mod regulat alimente neterminate in masina.

Jumatate dintre soferi au recunoscut ca felul in care arata masina lor lasa mult de dorit si ca nu ar lasa niciodata atatea resturi in propria casa.