VIDEO/GALERIE FOTO - Everybody knows Cohen: Cronica despre un public fericit
Concertul a inceput cu intarziere, dar nu pentru ca artistul nu ajunsese la stadion, ci pentru ca publicul inca statea la cozile de la cele trei intrari. In timpul asta, Leonard Cohen se bucura deja de prima felie de tort aniversar. A ajuns pentru prima data in viata la Bucuresti tocmai in ziua in care a implinit 74 ani. Varsta care nu l-a impiedicat sa mearga topaind spre culise la fiecare pauza.
A aparut pe scena fara semnale sonore, fara jerbe de artificii, fara vreo prezentare pompoasa. A facut o plecaciune cu palaria la piept si, din acel moment, totul a fost magic.
Melodie dupa melodie, vocea, prestanta si modestia lui Cohen au reusit sa ridice tot mai multe cupluri la dans. A zambit, a glumit curtenitor cu cele doua surori Webb (Charley si Hattie) care i-au fost backing vocals. A prezentat pe fiecare dintre cei care-l insoteau pe scena, de fiecare data cand acesta avea o partitura care-l scotea in evidenta.
A spus simplu "Thank you" de fiecare data cand cineva din public i-a strigat "Happy birthday". Din pacate, insa, cele trei incercari de unire a intregului stadion intr-o cantare aniversara au esuat.
Asa cum a esuat si incercarea organizatorilor de a mentine grupurile initiale de spectatori. Dupa nicio jumatatea de ora, publicul din zona gazonului, care platise 79 de lei pe bilet, statea in acelasi rand cu cel de la Tribuna 1 sau din zona Premium, unde accesul fusese si de trei ori mai scump.
Finalul melodiei "Take This Waltz" a adus si ploaia anuntata cu persistenta de meteorologi in cursul saptamanii trecute. Cateva sute de spectatori din zonele neacoperite au navalit spre iesiri, fara sa le pese ca pe scena era un artist care le spunea "vom canta in continuare, daca voi ne vreti".
Cei mai multi spectatori au ramas insa. Ploaia n-a reusit decit sa-i energizeze.
In picioare, acoperiti cu pelerine, haine de fis si chiar umbrele (desi regulile organizatorilor precizau ca e interzisa introducerea acestora in interiorul stadionului), spectatorii au cantat, au aplaudat si au tropait mai abitir ca in prima parte.
La finalul celui de-al treile bis, Cohen s-a autodefinit ca "un om care inca mai munceste pentru a va face sa zambiti" si a multumit celor prezenti pentru ca "ati tinut muzica mea in viata".
A primit pe scena doua torturi, a suflat in lumari, si-a mai scos o data, zambind, palaria, a spus "God bless you" si a iesit de pe scena. Trecusera deja trei ore in care un artist de 74 de ani, care n-a mai fost in turneu din 1993, a cantat live.
A inceput cu "Dance Me to the End of Love", a continuat cu "The Future", "Ain't No Cure for Love, apoi "Bird on the Wire", "Everybody Knows", "In My Secret Life", "Who by Fire", "Hey, That's No Way to Say Good Bye" si "Anthem". Dupa o scurta pauza, spectacolul a fost reluat fulminant cu "Tower of Song", cu celebra "Suzanne", cu "The Partisan", "Hallelujah", "Democracy", "I'm Your Man" si "Take This Waltz".
Trei runde de bisuri - din care nu au lipsit "So Long Marianne", "First We Take Manhattan", "Sisters of Mercy" si "Closing Time" - au trecut pana cand Leonard Cohen a parasit definitiv scena.
Leonard Cohen la Bucuresti

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Leonard Cohen isi reprezinta cu succes poporul, in numele universalitatii mesajului artei.
Nu vedem padurea de copaci.
Concertul Cohen nu a avut valoare prin prisma faptului ca oamenii nu au injurat, fluierat, batut sau prin faptul ca artistul nu a schimbat costume si nu a avut artificii. Asemenea consideratii nu fac decat sa scada stacheta catre chestiuni care nu au relevanta atunci cand este vorba de muzica si arta.
Desi toata presa romaneasca le practica.
Va rog deci ca la urmatoarea stire despre un spectacol muzical sa nu mai spuneti ca acesta are valoare doar pentru ca nu a avut parte de mizerii.
Va multumesc.
PS: Un concert pasionant.
In niciun caz ca nu a avut parte de fluieraturi si injuraturi. Nici nu avea cum sa se intample asa ceva, pentru ca a fost un anume gen de public, o anumita categorie de oameni!
Dar, cand autorul acestei stiri nu gaseste nimic mai bun de relatat decat lipsa mitocaniilor totul se transforma..
Sunt convinsa ca oamenilor care au fost la concert nu le-a pasat de ploaie, de cozile de la intrare sau fise, ca au stat pe gazon sau ca s-au furisat in zona premium.
Suntem in Romania, si pe noi inca ne mai entuziasmeaza faptul ca oamenii nu injura la un concert.
Leonard Cohen a fost minunat si atat my friends!
- E clar ca nu ai caracter de invingator de vreme ce stai in picioare si topai pe scena 3 ore la 74 de ani in vreme ce copii aia stau tolaniti pe scaune in fata ta.
- Daca n'ar fi un looser n'ar trebui sa multumeasca fiecarui muzician adevarat de pe scena ca il suporta si "canta" cu el.
- Asta e concert, tipu n'a inteles ca la etatea lui tre sa stea acasa - ce era cu scosu palariei aleia si thank-you-ul spre public, adevaratii roackeri fac pipi si vomita pe aia din fata, asa se castiga respectul.
Asadar nu e de mirare ca nu-i in stare sa-si tina publicul care fuge spre casa la primii stropi de ploaie, probabil injurand banii aruncati pe bilete.
PS. Respect pentru Leonard Cohen, si Bryan Adams, artisti cum nu gasesti pe nicaieri in Romanica.
PS. Jalnica organizare, inauntru incepuse concertul si erau munti de oameni afara la cozi.
loose inseamna cu totul altceva!!!! ia un dictionar si vezi - te crezi doct...
Chiar nu mai are importanta ce, cum, cand, unde si cine a facut sau nu ceva.
Important este ca acolo pe stadion toti ne-am simtit foarte bine, a fost incredibil, am fost uniti cu totii si mai presus de toate acestea haideti sa ii multumim prietenului L. Cohen pentru concertul superb de aseara.
Ma bucur nespus ca am avut ocazia de a-l asculta si de a-l vedea pe L. Cohen live.
Thank you my friend !
A fost SUPERB !!!!!!!
Cand eram copila vedeam adesea barbatii imbracati la costum, cu palarie si ma fascina gestul absolut elegant si respectuos de a saluta scotandu-si palaria si facand o plecaciune. Era un ritual care in ochii de copil se reflecta cu gravitatea si admiratia de care dau adesea copiii dovada in naivitatea lor. M-am intors cu 30 de ani inapoi astazi cand, omul in fata caruia eu as fi vrut sa fac o plecaciune, multumindu-i pentru felul in care a reusit prin poezie sa exprime zbaterile noastre cele mai launtrice, pe care nu avem curajul, uneori, nici in fata noastra sa le rostim, pentru felul absolut incantator in care a reusit sa descrie o viata absolut subjugata hazardului, facand ca totul sa para o gluma, prin uimitorul simt al realitatii cu care ne descrie pe fiecare dintre noi, perfect constienti de finalitatea lucrurilor, dar vesnic sperand si rugandu-ne pentru o alta, acest om absolut minunat s-a oprit in fata mea si-a scos palaria si si-a dus-o la piept, intr-un gest de umil respect si a facut o plecaciune…alaturi de mine era un stadion intreg… Acelasi gest l-a repetat fata de fiecare dintre cei l-au insotit pe scena si au facut posibil acest minunat concert, a ingenunchiat de cateva ori in fata chitaristului, unul din cei trei oameni orchestra ai lui si i-a cantat in semn de recunostinta pentru tot ceea ce facea.
Batran, adus de spate, ragusit si modest in miscari, dar absolut elegant Leonard Cohen a adus un omagiu celor care au facut posibil acest concert si celor pentru care s-a facut concertul… si toate astea in conditiile in care un stadion intreg era acolo pentru a-l omagia pe el, cel care ne-a aratat ca exista ceva si dincolo de limita imaginatiei noastre, cel care ne-a descris in modurile cele mai inedite si mai fermecatoare aceasta micime a noastra din care ne putem ridica prin spirit, prin traire si prin indrazneala.
http://mimoza-sinaia.blogspot.com/2008/09/seara-magica-leonard-cohen.html
God bless you Leonard Cohen
Articolul este penibil cei care au fost la concert pot sa confirme acest lucru.
Daca asa se face presa in acesta tara nu va meritati dreptul de a patra putere in stat.
cum iti permiti sa faci consideratii pe teme gramaticale, cand habar n-ai de gramatica?
si, ca sa nu-ti treaca ziua degeaba, "mare majoritate" este o expresie acceptata de Academia Romana, care a precizat ca majoritate nu e un superlativ. mai cauta si tu niste surse de informatie. asta in timp ce expresia "majoritatea sunt" nu e acceptata decat, eventual, de manelisti.
ce sa-ti zic, la 9.30 n-a fost acceptat comentariul. bine ca l-ai copiat tu intr-un document si l-ai mai postat o data trei ore mai tarziu, cand nu mai avea nicio legatura cu textul. halal logica.
si, daca n-ai aflat pana acum, academia romana este cea care stabileste normele limbii romane.
degeaba incerci sa te scoti acum zicand ca era un "misto". daca era asa, puneai "sunt" intre ghilimele.
hai ca ti-ai demonstrat (lipsa de) cultura. canta pe la alte mese, noi ne-am lamurit.
termenul cucoana e peiorativ. deci tot cu acelasi scop l-ai folosit si tu.
macar ai mai demonstrat inca o data ce cunostinte temeinice de limba romana ai.
hai sictir.
Sursa: DEX '98 |
Daca nu esti nici una nici alta, ce esti?
Iar eu pot face cate greseli gramaticale vreau, nu semnez la ziar si nu sunt platit pentru asta.
daca mai vreti sa vedeti cateva fotografii, am facut un mic fotoalbum pe care il impart cu voi, fanii Leonard Cohen:
http://picasaweb.google.com/ionut.rot/PicturesFromTheConcertOfLeonardCohenInBucharest#
Prin urmare o sa ma rezum la perceptiile mele:
1. Organizarea - OK
- am ajuns la 18.30, la 18.40 eram deja pe stadion, pe gazon.
- povestea cu jetoanele, enervanta in prima faza, pana la urma e o chestie ok (nu te mai freci cu "Uite banii/Stai ca n-am rest/ etcs)
- servirea - ok
- delimitarea sectoarelor - ok. La al doilea bis au fost lasate gardurile de separare si o parte din cei de pe gazon au mers mai aproape de scena.
- paza si ordine - ok - merita felicitari pentru modul in care au interactionat cu participantii la concert
- evacuarea stadionului s-a facut relativ rapid (la 22.30 eram deja afara)
2. CONCERTUL
- a inceput la 19.03 si s-a incheiat la 22.10
- Cohen ... comentariile sunt de prisos. Ca sa citez comentariul cuiva "categoria de barbati care nu se mai fabrica" - elegant, distins, atent la nuante si la ton (din "greseala" e poet, parca? ;) ), a primit cu ... gratie urarile de "La multi ani!" si aplauzele publicului
- programul fain (dar tot sunt suparata ca nu a cantat si "One thousand kisses deep")
- band-ul ... minunat (cum se putea altfel?)
- sonorizare foarte buna, profi (ajutata si de faptul ca in zona stadionului nu sunt cladiri inalte)
3. Publicul
- de la mai putin de 20 ani la peste 60 de ani
- ei bine ... publicul nu a trebuit imblanzit, pentru ca isi stia lectia (ma uitam in jur in timpul concertului si mare parte dintre spectatori stiau versurile sau recunoasteau melodiile de la primele acorduri)
- cantatul "La multi ani-ului" a iesi si n-a iesit la unison, DAR aplauzele "aferente" urarii au spus tot ce era de spus.
In concluzie - un concert de clasa, cu un public pe masura si o organizare buna.
PS: Nu pot sa ma abtin sa nu o intreb pe autoarea articolului...ea pe ce melodie a t(r)opait? ;)