Animaniacii au motiv de bucurie: pe 3 octombrie incepe cea de-a treia editie a Anim'est, "ambitioasa si mult mai bogata in filme si invitati", dupa cum a declarat Didier Montagne, directorul adjunct al Institutului Francez. Festivalul debuteaza cu proiectia "Waltz with Bashir", favorit la Cannes si difuzat in premiera in Romania.

Intre 3 si 12 octombrie, fanii animatiei pot alege intre proiectiile de la cinema Scala si sala Elvira Popescu din Bucuresti. Festivalul mai include un masterclass de animatie si un program special: "The dirdy birdy: eliberarea subconstientului prin animatie", sustinut de John Dilworth. Daca v-a placut "Courage the Cowardly Dog", i-o puteti spune direct lui Dilworth, pentru ca el este 'tatal' lui Courage.

Masterclass-ul de animatie va avea loc pe 5 octombrie, de la ora 20.30, la Cinema Scala. In cadrul acestuia John Dilworth va vorbi despre animatie ca mijloc de sondare a suconstientului, va impartasi din secretele industriei de animatie si le va da cateva ponturi creatorilor independenti de animatie.

In afara de "Waltz with Bashir", un alt film-vedeta este "Idiots and Angels", prezentat la Cinema Scala in seara de 8 octombrie, de la ora 20.30. Povestea unui om singur, egoist si corupt caruia ii cresc aripi este o metafora a incercarii de salvare a sufletului spusa simplu, prin desen in creion. Coloana sonora ii include pe Tom Waits, Pink Martini si Moby.

Printre sutele de animatii oferite publicului tanar si adult, in cele doua weekenduri de Festival, vor exista si proiectii pentru copii. Primele doua proiectii din fiecare sambata si duminica (de la ora 12:00, respectiv 14:00) din Anim'est, vor fi destinate celor mici.

Competitia va include, ca si anul trecut, 5 categorii: lungmetraj, scurtmetraj, videoclipuri si spoturi publicitare, scurtmetraje romanesti si scurtmetraje studentesti.

Festivalul a fost finantat in proportie de 80% de catre Centrul National de Cinematografie, a declarat Mihai Mitrica, directorul festivalului, iar anul acesta evenimentul a fost promovat de agentia Ogilvy. Aceasta s-a ocupat de materialele de comunicare - spoturi, flyere si materiale pentru internet.

Anim'est va fi inchis de un film despre frica in sensul cel mai pur, pentru ca "Peur(s) du noir" vorbeste despre fobii, dezgust si cosmaruri. Il poti vedea sambata, 11 octombrie, de la ora 19.00.

Programul complet al festivalului se gaseste aici.