Cea de-a treia editie a Bienalei Tinerilor Artisti inseamna creatiile a peste 50 de artisti contemporani, o parte dintre ei chiar din Romania. Inca de la intrarea in Sala Dalles, un ecran situat in peretele din dreapta ofera un avertisment celor care intra. Este vorba de Mon sembable, o lucrare video realizata de grupul 2META, adica Romelo Pervolovici si Maria Manolescu.
![]() |
Mon sembable Foto: Hotnews |
![]() |
Vizitatorul priveste un prim-plan cu chipul unui copil care profereaza injurii, timp de aproape trei minute, pentru ca materialul video sa se repete apoi la infinit. Se creeaza astfel un constrast deosebit de puternic intre violenta limbajului si cadrul apropiat, care accentueaza trasaturile juvenile ale personajului. Dincolo de incarcatura sa metaforica, aceasta lucrare video poate fi vazuta si ca o maniera ironica de a-i intampina pe vizitatori. Asta spre nemultumirea doamnelor responsabile cu supravegherea expozitiei: “Nu mai suportam sa-l tot auzim cum injura, de aia incercam sa stam cat mai departe de intrare”.
![]() |
spaghete "proaspat" gatite Foto: Hotnews |
![]() |
Alaturi se afla o serie de fotografii marca Marlene Haring. Spaghetele proaspat gatite (cel putin la inceput) dau pe-afara din toate recipientele din bucatarie. Titlul este o mica poezie in limba germana si se traduce "Astazi bucataria ramane nefolosita (rece), (si) mergem la padurea din Viena". In conditiile in care Wienerwald este padurea din jurul orasului Viena, dar totodata si numele unui lant de restaurante din Viena care prepara carne de pui.
![]() |
Infrasonic Variations Foto: Hotnews |
![]() |
Infrasonic Variations ii apartine lui Sibin Vasilev, basist al unei celebre trupe rock din Bulgaria, de la inceputul anilor ’90. Lucrarea consta in stimularea membranei unui difuzor, cu ajutorul infrasunetelor (frecvente imperceptibile pentru urechea umana). Aceste vibratii pun in miscare niste margele de sticla aflate pe suprafata membranei si produc astfel diferite figuri de sunet. Compozitia infrasonica este un remix al unor fragmente ritmice luate din muzica traditionala balcanica: spre exemplu bataile tipice impare bulgaresti, grecesti si romanesti (Geampara).
![]() |
Bird's eye view Foto: Hotnews |
![]() |
Sub titulatura Bird's eye view gasim o serie de fotografii care au ca subiect gripa aviara. Pavlina Fichta Cierna, autoarea acestui proiect, apare cu o masca de chirurgie in fata unor panorame citadine, ilustrand astfel psihoza mondiala.
Despre lucrarea sa, intitulata RE, Anna Niesterowicz spune ca “este inspirata din simplul cuvant FUTURE. In afara de semnificatiile sale, am remarcat ca prefixul universal RE este terminatia cuvantului. Iar pentru mine este important faptul ca trecutul incheie viitorul. Trecutul ne ajunge intotdeauna din urma.”
![]() |
RE Foto: Hotnews |
![]() |
Modul in care sunt asezate literele nu este intamplator. “Sculptura mea este facuta dintr-o piele falsa, moale, vopsita in culori terne. Literele F U T U sunt intinse pe jos. Ele sunt incretite si slabite. Literele R E stau in picioare, dar sunt la randul lor moi si pliate. Astfel se poate intelege cat de temporara si instabila este pozitia lor”, explica artista.
![]() |
Suitcase no. 1 Foto: Hotnews |
![]() |
Prin lucrarea Suitcase no. 1, Julien Previeux ataca problema controlului si a supravegherii generalizate din societatile noastre. Valiza neagra, asemanatoare unei valize de agent secret, contine o serie de stampile ce reproduc amprentele lui Nicolas Sarkozy. In mai 2006, Julien Previeux l-a intalnit pe pe actualul Presedinte al Republicii Franceze, la vremea aceea Ministru al Afacerilor Interne. Artistul i-a obtinut autograful si, cu ajutorul unui kit de detectiv cumparat de pe internet, a cules amprentele ramase pe stilou.
Ultima Virtute, performance-ul Lisei Junghanss, surprinde in prim-plan o femeie cu fata plina de sange, dar cu ochii “undeva intre agonie si extaz”, dupa cum spunea scriitoarea Anna-Catharina Gebbers. “Abordarea lui Junghanss foloseste performance-ul ca mod de prezentare a realului, ceva ce trebuie articulat indirect prin dezgust, groaza, dorinta si trauma.”
![]() |
Ultima Virtute Foto: Hotnews |
![]() |
in loc sa se prezinte lucrurile frumoase ale lumii...alea care sunt, cate sunt...se arata toata mocirla vietii...ca sa te adancesti si mai tare in mocirla
Dezgust total!
Asta cu "unde s-a ajuns" este un cliseu de care lumea "s-a" saturat (ca sa pastram diateza reflexiva) de mult timp. Probabil inca de pe vremea cand Marcel Duchamp a adus un pisoar intr-o expozitie (il puteti vedea la Pompidou, in Paris, daca va intereseaza :) ).
Evident, aprecierea acestei expozitii depinde de modul in care fiecare se raporteaza la arta. Poate cineva vrea sa invete lucruri noi, sa isi imbogateasca viziunea asupra lumii, sau poate vine doar ca la entertainment. Eu apreciez diversitatea, indiferent prin ce metode e obtinuta.
Daca apreciezi diversitatea nu inseamna ca poti vorbi in numele "lumii saturate".
Esti un simplu observator, nu te transforma in moralist, fiindca nu iti mai poti justifica reactia
atat de obiectiva.....Pari un tip destul de citit, ce naiba!
Nu trebuie sa fii artist sau sa ai nu stiu ce studii in domeniu ca sa-ti dai seama, ca "arta" din ziua de azi este departe de ceea ce ar trebui sa fie. Eu cind ma gindesc la arta ma gindesc la ceva frumos, armonios, care sa ma incinte si sa-mi trezeasca ceva in interior. In nici un caz un pisoar. Doar o minte bolnava poate vedea in asa ceva o valoare estetica.
Iar dupa ce veti cauta in dictionare definitiile, veti constata ca nu gasiti un criteriu obiectiv prin care sa decideti ca asta e arta si astalalta nu e. ("Formă a activităţii umane care oglindeşte realitatea prin imagini expresive.").
Deci intre arta si ceea ce vedeti intr-un muzeu clasic (gen: Alte Pinkothek, MNAR, Louvre, etc) este cam aceeasi legatura ca intre Biblia crestina si cele cateva zeci de mii de tipuri de crestinism. Adica o legatura vaga, bazata pe deciziile subiective ale unor grupuri care isi asuma o autoritate.
Asadar, eu imi pastrez in continuare dispozitia pentru diversitate, chiar daca ea contine pe alocuri bucatarii pline de spaghetti, in detrimentul unei "arte" frumoase si dezvoltate unilateral.
Pastrati-va dispozitia care vreti, dar nu uitati "Devii ceea ce iubesti".
Asta nu prea pot sa accept.
Mintea asta si cu inima nu lupta tot timpul in contradictoriu, eu le-as considera mai degraba complementare, fiecare avand un aport la fiinta noastra. Poate sa-mi placa ceva (deci cu inima) si totusi sa-i gasesc defecte daca are. Eu nu vad aici niciun conflict, mi se pare ca asa sunt oamenii si ca e foarte frumos asa.
Ca sa inchei, ca se pare ca din forum a ajuns un chat intre Anton si Inginer aici:
- sunt de acord ca "mintea are limitarile ei"; asta nu inseamna ca trebuie sa o limitam intentionat;
- discernamantul intra in ecuatie atunci cand, vazand lucruri diverse, poti sa te decizi care iti plac si care nu; daca nu ai decizii de luat, discernamantul are doar valoare potentiala
- ma bucur ca am reusit sa schimbam atatea replici pe hotnews fara sa ajungem la injuraturi (scrise cu ***, cum am vazut ca se obisnuieste) :)
- ma bucur daca mi se demonstreaza ca nu am dreptate; dar argumentat.
dar de fapt ganditiva la omul contemporan in general care traieste intr-o concntratie excesiva de dioxid de carbon si intr-un stres continuu in care mass media face legea prin chiciuri si/sau lucruri oribile prezentate pentru senzational asta augumentand starea de stres pe care oricum o are in fiecare minut din zi pornind de la servici pana in trafic.
daca vreti arta si relaxare in acelasi timp cu adevarat nu mai admirati creatiile acestui om contemporan ci creatiile naturii de milioane de ani...duceti-va la munte .
Daca gresesc, imi cer scuze.
Personal nu sint chiar asa revolat cum poate crezi tu, mai degraba mihnit, pentru ca vad atiti oameni cu suflete amortite, si care chiar sustin ca aberatiile astea sint arta.
Va plac? Bine. Vreti sa le numiti voi arta? Bine. Este alegerea voastra.