Al Jarreau a concertat joi seara, la Sala Palatului, in prima zi a festivalului Bucharest Masters of Jazz, in fata unui public destul de rasfirat, dar fericit sa-l asculte pe unul dintre marii muzicieni ai lumii. Castigator a sapte premii Grammy, a cantat vreme de doua ore, fara pauza, cu o voce ca a Tinei Turner (in zilele ei bune) si cu o vivacitate ca a lui Mick Jagger. "Mi-a ridicat moralul tipul asta, am uitat de tot, de probleme", avea sa exclame la final un spectator.

Sarbatorim cantece de dragoste, sentimente de dragoste

Al Jarreau

Al Jarreau a fost acompaniat de sase muzicieni: un chitarist, un basist, un baterist, un clapar, un saxofonist si o vocalista.

Chiar si in discutiile cu publicul, cuvintele lui Al nu au fost vorbite, ci cantate: a cantat “hello” si a laudat publicul, in acelasi stil si-a prezentat colegii de pe scena, a cantat chiar si cand si-a prezentat cele trei albume cu care a venit in Bucuresti. De altfel, reputatul vocalist este recunoscut mai ales pentru tehnica sa de “scat singing”, o improvizatie vocala de jazz, in care sunt folosite silabe sugestive.

Pe langa interpretarea pieselor de dragoste, Jarreau s-a dovedit un adevarat showman si a reusit sa-i tina mereu “in priza” pe fani, provocandu-i cu succes la o serie de vocalize.

Prea mult MTV, empty-v… Noi va aducem cealalta muzica, cea cu miez si atitudine.

Al Jarreau

Concertul a mai fost “condimentat” cu un solo de tobe si cu unul la bas. Nu au lipsit de aici momentele nostime. La un moment dat, basistul s-a oprit din cantat si nu a continuat pana nu si-a pus ochelarii de soare pe ochi: “Am o imagine de intretinut”, a explicat el, spre deliciul publicului.

Al Jarreau a fost nevoit sa revina pe scena pentru doua bisuri, prilej pentru a canta “Boogie Down”, “It's Not Hard To Love You” si “Tell Me What I Gotta Do”. La acestea s-au adaugat si ritmurile bossa-nova ale preluarilor “Agua De Beber” si “Mass Que Nada”, completate de elemente de beatbox, specifice muzicii hip-hop.

Destul de putini tineri au fost prezenti la eveniment, majoritatea oameni de varsta a doua. Nu au lipsit actorii, precum Marius Florea Vizante (rol principal in “Restul e tacere”), dar mai ales vedetele din lumea muzicii: Narcisa Suciu, Marius Batu, A. G. Weinberger, Hanno Hoefer (Nightlosers), Berti Barbera, Lapi (tobosar in fosta Vama Veche, actualmente in Trupa Veche), sau “holografii” Edi Petrosel si Dan Bittman.

Intre spectatori s-au aflat destul de multi straini. Printre ei, si Eris Nakuci, un albanez venit la studii in Romania: “a fost un concert emotionant, foarte viu. Mi-a ridicat moralul tipul asta, am uitat de tot, de probleme. Este un om deosebit, m-a impresionat prin expresia fetei, a corpului, prin felul cum interpreteaza, cum simte muzica.”

Programul zilelor urmatoare la Bucharest Masters of Jazz Festival

- 24 octombrie - Monty Alexander Trio / The World Famous Count Basie Orchestra directed by Bill Hughes

- 25 octombrie - Erik Truffaz 4tet / Dianne Reeves

- 26 octombrie - Five Peace Band ( Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride, Vinnie Colaiuta, Kenny Garrett )

- 24 noiembrie - Nigel Kennedy Quintet – Sala Palatului, orele 19.00

Festivalul se desfasoara in perioada 23 octombrie - 24 noiembrie. Concertele din 23-26 octombrie se desfasoara la Sala Palatului si vor incepe la ora 19:00.

Biletele pentru Bucharest Masters of Jazz Festival au preturi intre 50 si 300 de lei.