Cine crede ca numai batranii stau la cozi, se insala. Joi seara, putin dupa ora 22:00, pe scarile clubului Suburbia se formase o coada considerabila. Motivul: mai multi tineri se grabeau sa vada lansarea Panikon, primul album Grimus, formatia fiind cunoscuta si datorita trofeului de bronz "The best new band Romania 2007", obtinut la Londra.

Formatie de rock alternativ din Cluj Napoca, Grimus isi trage numele de la anagramarea aproximativa a cuvantului “simurgh”, o pasare gigantica din mitologia persana, dar si de la numele primului roman scris de scriitorul Salman Rushdie (autorul anagramarii). De altfel, site-urile de specialitate anuntasera initial ca albumul se va intitula chiar “Salman Rushdie”. In realitate, prima aparitie discografica a clujenilor poarta numele "Panikon".

Dupa ce in deschidere au cantat cei de la Tep Zepi (si ei si-au lansat primul album tot in aceasta toamna), au urmat mai bine de doua ore de Grimus. Pe toata durata concertului, mesajul inspirat de titlul albumului a fost intregit de imaginile proiectate pe peretele din spatele scenei. Este vorba de diverse scene in care se vad multumi de oameni panicati. In sprijinul acestui concept a venit si efectul produs de girofarul montat de claparul formatiei deasupra instrumentului sau. De asemenea, lor li s-a adaugat si portavocea folosita de vocalist, care a “panicat” si “instigat” lumea pe piesa “Different Color Shoes”.

Grimus si Tep Zepi
Foto: Hotnews

Pentru aceasta piesa a urcat pe scena si Bogdan, vocalul celor de la Tep Zepi. Din repertoriul ardelenilor nu au lipsit piese precum “Elephants”, “In A Glimpse”, dar si piese noi, una dintre ele fiind cantata la voce de catre Vali, unul dintre chitaristi.

Trupa a fost “nevoita” sa revina pe scena de doua ori pentru bis, prilej pentru Dan Byron, cel de-al doilea invitat al serii, de a li se alatura la piesa “Time To Be Good Friends”. “Daca tot ne doriti asa de mult, luati o gura de bere, dregeti-va crozile vocale si pregatiti-va sa cantati cu noi”, declara Bogdan, vocalistul Grimus, inainte de a canta “Solitude”, una dintre piesele demo ale trupei, si probabil cel mai indragit cantec, dupa cum a rezultat din strigatele fanilor.

Grimus cu Dan Byron
Foto: Hotnews

Momentele de “show” nu au lipsit. La gestul vocalistului de a arunca un cd in public s-au adaugat folosirea unui tun confetti, precum si ceva efecte pirotehnice spre finalul concertului. In ce priveste vestimentatia, cei sase componenti ai formatiei au ales sa poarte tricouri cu diverse caricaturi si mesaje, ca “Human Meat Inside” sau “Nobody Is A Little Girl”.

sar scantei. la propriu
Foto: Hotnews

Pentru a-si intari legatura cu fanii, Bogdan le-a cerut acestora “ajutorul”: “Avem o amintire de acum patru ani. Am adus-o de la Cluj. O chitara pe care va rugam sa treceti sa o semnati”.

chitara Grimus
Foto: Hotnews

Sunetul a devenit subiect de controversa pentru cei prezenti. In timp ce unii concluzionau ca “se aude misto”, altii s-au aratat nemultumiti. Oricum, nu a parut sa conteze acest aspect, caci publicul stia majoritatea versurilor pe de rost, cel putin la piesele pe care formatia le canta mereu in concerte.

Alin, unul dintre fani, avea sa declare entuziasmat: “Baietii astia ii pot da oricand lectii de engleza lui Chirila”, aluzie la Tudor, solistul trupei Vama, care canta si piese in limba engleza.

Grimus, de sus in jos
Foto: Hotnews

human meat inside
Foto: Hotnews