Data fiind natura profund sociala a omului, simtim cu totii nevoia, intr-o oarecare masura, de a fi acceptati. Se gaseste insa in permanenta cate unul caruia nu-i place cum te imbraci, coafezi sau ca ai un neg in varful nasului si tine sa stii si tu asta. Drept urmare si dintr-o vaga urma de frustrare personala, premiul "Mitocanul saptamanii" merge catre Mitocanul-subtil-ca-un-tanc.

Mitocanul mentionat mai sus este prezent peste tot, insa nu se manifesta intotdeauna la fel de vizibil. Daca ai plecat de acasa banuind ca freza ta a avut si zile mai bune, este foarte probabil sa te lovesti de certitudinea acestui fapt, gratie transparentei cu care au fost binecuvantati mitocanii. Holbatul e un indiciu clar. Aratatul cu degetul e transant. Iar daca rade la tine, nu e inspre flirt.

Care este fundamentul? Privirea insistenta este, de cele mai multe ori, confirmarea faptului ca azi arati teribil de respingator. Daca puteai trai fara aceasta confirmare? Ba inca foarte bine, caci negarea realitatii ajuta increderii noastre de sine. Insa mitocanul nu cunoaste notiunea de bun simt si nici pe cea de autocontrol.

Cum il recunosti? Mocofanul e departe de a fi subtil sau ventriloc si nu-ti trebuie cine-stie-ce har ca sa-l sesizezi. Primul pas este luatul in vizor. Mimica lui e concludenta, de regula o grimasa de scarba/empatie/sufocare prin ras. Al doilea este atentionarea interlocutorului sau. Fie il inghionteste in coaste, fie este usor de citit pe buze: "Ia uite-o frate p-aia". Daca n-ai perceput aceasta propozitie, cauta sa ghicesti elemente care te pot descrie: "bluza verde", "chiloti de tabla" sau "ochi in frunte".

Partea trista? Acesti marlani am fost si suntem si noi, frecvent chiar, barbati si femei deopotriva. Ne flatam constiinta cu un "Nu te intoarce brusc", de parca i-am menaja pe acesti subiecti, dar ceea ce facem practic, in afara de faptul ca judecam un om meschin si superficial, il mai luam si drept idiot, caci ne inchipuim ca nici prin gand nu ii trece ca ar fi vorba de el.

Ce e de facut? Data viitoare cand te surprinzi holbandu-te la un necunoscut, trage-ti o palma peste ochi, spune-ti "Toparlan mai sunt!" si adu-ti aminte ca azi esti groaznic de urat, doar ca n-a binevoit nimeni sa-ti spuna. Intru depasirea acestei stari de mitocanie sugerez sesiuni de privit obiectiv in oglinda, automutilarea daca inca te simti prea frumos si scoaterea propriei barne din ochi.