Duminica seara, Byron a sarbatorit in Club Fabrica doi ani de existenta, alaturi de invitatii sai: Alexandrina Hristov (muziciana si pictorita din Moldova), Ovidiu Niculescu (actor in Restul e tacere), Artan de la Timpuri Noi. Cu o componenta usor schimbata, trupa a cantat piese de pe Forbidden Drama, dar si piese noi. Pe scena a urcat si un invitat-surpriza, Nae Caranfil, care a interpretat, foarte emotionat, o piesa de musical. In deschidere, Melting Carousel au impresionat prin versurile foarte haioase.

"No Superman, no gangster, no lolly-pop sucker/ The PowerPuff Girls couldn't beat this mother fucker" e unul dintre versurile "altfel" care s-au auzit in deschidere. Melting Carousel, o formatie timisoreana formata in urma cu un an, a incercat sa incalzeasca publicul cu o muzica eclectica, mai precis o combinatie de rock alternativ, jazz si pop, un fel de indie pop, cum il numesc ei. Pentru asta, au folosit tobe, chitare, bas, dar si clavieta sau blockflote. Reactia publicului a fost pozitiva: "asta da fusion", concluziona unul dintre spectatori. Cu toate ca fluierul nu prea s-a auzit in microfon, Melting Carousel a facut ceea ce trupele de la noi, inclusiv Byron, nu prea reusesc: si-a facut auzite versurile, care au sunat destul de clar, intelegibil, desi erau cantate in limba engleza.

Pasari de noapte par sa fie cei de la Byron, care si-au inceput cantarea la 23:50, in fata unui public care a facut ca Fabrica sa para cel mai neincapator local din lume. "Nu credeam sa vad atata lume la un concert de club", spunea, foarte bine, un fan.

Vazandu-l in public pe Cristi Matesan, fostul baterist Byron, ai fi crezut ca urmeaza sa mai cante o formatie in deschidere. Asta din cauza ca duminica seara, trupa a fost compusa din Dan Byron (voce si chitara), Costin Oprea (chitara), 6fingers (clape), precum si doi membri noi: Vlady Sateanu (bas) si Ovidiu Baciu (tobe).

S-a inceput cu Forbidden Drama, piesa care da si numele primului album, urmata de un "Buna seara, happy birthday spunem mai incolo". Intr-adevar, dupa Sirens si Essential Piece, cam pe la miezul noptii, Fabrica toata a cantat La multi ani. "Va doresc sa vi se intample si voua asa ceva, sa vi se cante la multi ani, dar nu de ziua voastra, ci pentru ceva ce ati facut", spunea Dan Byron, emotionat.

Primul invitat al serii a fost introdus fara prea multe cuvinte: Alexandrina Hristov, muziciana si pictorita din Moldova, a urcat pe scena pentru doua cantece: Un, deux, trois, piesa proprie, urmata de The Dawn of a Drunk Bum (Byron), cu un refren spus in franceza.

Ovidiu Niculescu (Restul e tacere)
Foto: Hotnews

Dupa Annoying Detail, un nou invitat a urcat pe scena pentru a recita un fragment din Evanghelia dupa Toma, pe la mijlocul piesei Fake Life. Ovidiu Niculescu (actor in Restul e tacere), caci despre el este vorba, ne-a spus ca "brother, the kingdom is inside you and it is outside you", pentru ca mai tarziu, pe Losing Control, sa-si piarda cu adevarat controlul si sa faca show pe scena: si-a aruncat cravata in public, si-a descheiat camasa, l-a ridicat pe chitarist si era cat pe ce sa plonjeze in public. Noroc cu Dan Byron, care l-a mai calmat cu niste apa turnata in cap.

Far Away, Digin' a Hole (piesa de pe viitorul album), Losing Control si Crossroads nu au facut decat sa pregateasca nebunia de dupa. "Avem niste vesti proaste. Cine altcineva putea sa le aduca decat eroul copilariei mele?" si Dan l-a introdus in scena pe Adrian Plesca, zis si Artan (Timpuri Noi), care s-a autoproclamat "omul de la televizor". Piesa Banii, pe care el o canta cu Partizan, a extaziat publicul, care a strigat, secunde bune, "perfect! perfect!", aluzie la probabil cel mai cunoscut cantec Timpuri Noi. Plin de umor, cum il stie toata lumea, Artanu a prezentat, inainte de Blow Up My Tears, stirea mult asteptata: "A castigat PSD-ul". Si a adaugat amuzat, vazand reactia ostila a fanilor: "Hai, ma, nu vreti sa stiti?"

Adrian Plesca si Dan Byron
Foto: Hotnews

No Man's Land parea sa incheie seara, dar nu putea sa nu existe si un bis. "Vreau sa va mai spun ceva. Pe acel afis a fost scos un nume, expre: Nae Caranfil". Asa a anuntat Dan surpriza serii. Intr-adevar, celebrul regizor a urcat pe scena pentru a interpreta De cealalta parte a zidului, o piesa "de Broadway" facuta cu mult timp in urma, pentru un musical de care "s-a ales praful". Cantecul, compus pentru rolul de politist, a aratat un Nae Caranfil foarte emotionat, ba tremurand cu foaia in mana, ba incurcand unele versuri sau uitand cuvinte.

Nae Caranfil
Foto: Hotnews

Concertul s-a incheiat, dupa aproape doua ore, cu o piesa in prima auditie: I Don't Want to Entertain You, care a prilejuit o demonstratie de virtuozitate din partea celor doi componenti noi ai trupei, cu un solo de tobe si un solo de bas de cateva minute.

Parerea fanilor

"Minunate piesele noi, sunt un pic mai discoteque asa, gen Pulp - Disco 2000, dar frumoase. Oricum, partea cea mai tare a serii a fost cu invitatii, mai ales Caranfil. Nae, bine, Nae!" (Ioana)

"Sunt cea mai buna trupa de la noi. Ii vad cantand afara, mai ales ca sunt multi altii care canta acolo si nu se ridica la valoarea trupei Byron. Fanii - extraordinari, ca de obicei. Oricum, sunt cam aceiasi, daca te uiti in jur. Am ajuns sa ne cunoastem. Sunetul a fost bun, ca intotdeauna, repet: eu i-as vedea afara, sunt prea buni pentru a canta doar in Romania." (Matei)

Desi Byron a incantat, au existat si fani nemultumiti. "N-a fost concert de doi ani. Daca era de doi ani, se lasa cu baut pe scena, prietenie, dansat. N-a fost ceva memorabil. Si s-a auzit foarte prost. Tobele cel putin", spunea Rares, care spera la o seara mai "incinsa".

Artan
Foto: Hotnews