De Sf. Nicolae, bucurestenii prezenti la Sala Palatului au luat lectii de limba romana de la austrieci, in cadrul spectacolului "Craciun vienez". Un cor de 24 de copii a interpretat, sambata seara, piese din Israel, Pakistan, cantece clasice compuse de Mozart si Karl Orff, dar si cantece de Craciun, printre care si colindul Flori de mar, rostit intr-o romana impecabila.

In anul 1498, imparatul Maximilian I si-a dorit un cor vocal care sa acompanieze slujbele in biserica. Acel cor s-a numit Vienna Boys’ Choir si avea sa cunoasca un succes impresionant in cei 510 ani de activitate, ajungand sa fie divizat, in prezent, in patru coruri diferite de cate 20-25 de membri fiecare, cu peste 300 de concerte pe an.

Sambata seara, unul dintre aceste coruri a incantat Sala Palatului. 24 de copii, acompaniati si coordonati de un pianist, au prezentat piese clasice si colinde, cu ocazia spectacolului "Craciun vienez". Concertul a inceput la 19:15, cu o precizie cum numai la germani si austrieci se poate intalni. La fel si in cazul pauzei, care a durat exact cat fusese anuntat: 20 de minute.

Pe scena, alaturi de pustii austrieci - blonzi si cu ochi albastri, desigur - s-au aflat si doi copii de origine asiatica. "Dupa ce ca sunt asiatici, canta si opera, si o canta si-n germana", remarca o tanara din public.

De altfel, repertoriul a constituit o combinatie de cantece din mai multe limbi. De la clasicii Mozart si Carl Orff, s-a ajuns la Dunarea albastra a lui Johann Strauss si la Polka. Muzica populara austriaca s-a impletit apoi cu piese din alte regiuni ale lumii, precum Israel sau Pakistan. Atmosfera s-a mai animat cand sase dintre baietii de pe scena au coborat si s-au plimbat printre spectatori, indemnandu-i sa aplaude. A doua jumatate a concertului a fost dominata de cantecele de Craciun, germane si engleze, pentru ca bis-ul sa consemneze doua piese care au trezit la viata un public poate prea rezervat.

"Acum o sa va cantam o colinda... aaa... numele Flori de mar", s-a balbait la bis unul dintre tinerii pusi sa prezinte programul. Sala s-a ridicat in picioare, entuziasmata de aceasta surpriza, dar si datorita cuvintelor pronuntate intr-o romana impecabila, incat nu stiai daca a vorbit un roman sau un austriac.

Stille Nacht, varianta in limba germana a piesei Silent Night, a incheiat seara si a consemnat o ora si jumatate de cantat.

Atitudinea usor rezervata a spectatorilor a fost remarcata chiar de catre persoane prezente la eveniment. "Suntem un public de doi bani. Nu aplauda nimeni. A fost nevoie sa intre baietii in public ca sa ne arate cum se face. Parca noi aveam spirit latin, nu austriecii", s-a plans Raluca.

Pentru Alexandra, prezenta la spectacol a insemnat un vis implinit. "Minunat concert. Pentru mine s-a aplicat The Secret. Stii tu, cartea aia despre cum ne facem singuri viitorul, doar creindu-ne in minte imagini cu succesele noastre. Ceva in genul asta am patit eu. Am vazut afisul cu Vienna Boys' Choir si mi-am zis: <>. Dup-aia nu m-am mai gandit la spectacolul asta, caci n-avea bani oricum. In seara asta venisem in centru doar asa... sa vad cum se aprind beculetele. M-am intalnit, intamplator, cu un prieten care mi-a oferit un bilet la concert si uite asa am ajuns eu la Sala Palatului."