Duminica, 21 decembrie 2008, la ora 19:00, la Ateneul Roman va avea loc concertul de gala Ultimii rapsozi si Grigore Leşe, organizat de Institutul Cultural Roman. In pragul Craciunului, evenimentul reuneşte sub cupola Ateneului creatori si interpreti care au participat la intalnirile lunare din cadrul programului Ultimii rapsozi, desfaşurat pe parcursul anului 2008, la ICR. Pe scena vor urca, alaturi de Grigore Lese, atat rapsozi romani, cat si reprezentanti ai culturilor traditionale ale minoritatilor din Romania.

Spectatorii vor putea auzi polifoniile aromanilor din Cogealac, cantecele ucrainienilor de pe Tisa, tambalul lui Zaim din Campulung Moldovenesc, acordurile bandei Lu’ Nea Alita Pitigoi din Targu Carbunesti, melodiile rusilor lipoveni din Sarichioi si cetera lui „Paganini” din Salistea de Sus, Maramures. Concertul se va incheia cu un moment interactiv – un fragment din spectacolul "Asteptand Craciunul", cu Grigore Lese, Doina Lavric Si Zamfira Muresan. Cu aceasta ocazie vor fi cantate colinde precrestine, variante de Miorita corind din Transilvania, cantece de stea vestind Nasterea Mantuitorului.

Ultimii rapsozi, program lunar al Institutului Cultural Roman, si-a propus familiarizarea publicului citadin cu folclorul autentic. Un scop al programului este constientizarea faptului ca arta traditionala, reprezentand o valoare identitara fundamentala, formeaza un patrimoniu, iar acest patrimoniu trebuie respectat si pastrat.

Biletele pentru concertul de pe 21 decembrie pot fi procurate de la Ateneul Român, tel. 021.315.68.75.