Contrar credintei romanesti ca "porcul este cea mai buna leguma", am descoperit ca exista si legume cu gust de carne. Si asta pentru ca restaurantul Mandala a inclus in meniu "ciudatele" vinete italiene. Din cele sase feluri de mancare pe care le-am gustat nu au lipsit tartele, pastele, desertul Fruttamisu, dar mai ales ciupercile porcini.

Mandala Club se afla pe str. Paleologu, nr. 20, in zona Mantuleasa. Se poate deci ajunge aici cu masina, caci, cum anunta si site-ul lor, pe strada Paleologu nu mai circula tramvaiul. Masina are si ea anumite ingradiri, deoarece se circula acum in sens unic (dinspre zona Udriste - Mantuleasa, spre Bd. Carol - Biserica Armeneasca). Problema e ca, oricum, localul dispune de doar patru locuri proprii de parcare, si acestea in curtea cu pavaj a clubului.

Tot site-ul lor este cel care ne pune in garda: "Atentie! Curtea este comuna cu vecinii. Singura regula a casei: NU parcati pe partea lor (partea dreapta)! :) Parcati numai pe partea stanga (unde exista semn “Parcare Mandala“) daca sunt locuri. Daca nu sunt, puteti parca pe strada, pe orice parte gasiti loc, unde bordura nu va impiedica si nu blocati vreo poarta…"

Noi va recomandam sa incercati sportul extrem cunoscut si sub numele de "mersul pe jos". Adica de la Metrou Unirii 2, bd. Corneliu Coposu va va aduce in piata cu acelasi nume. De aici, nu veti avansa pe Calea Calarasi, ci veti pasi spre stanga (spre nord), adica pe str. Mantuleasa. Dupa vreo 20 de metri, din Mantuleasa se desprinde str. Paleologu, iar dupa alti 20 de metri, gasiti "casa-restaurant" pe care o cautati.

In zi de marti, la Mandala este seara culinara italiana. Daca vreti sa incercati mancarurile gatite de Dario, e de preferat sa faceti rezervare, mai ales ca trebuie sa optati intre ora 18:30 si 21:00. Meniul costa 48 de lei, si este prestabilit, deci nu veti avea posibilitatea de a alege. Este insa foarte diversificat. Vi se vor oferi nu mai putin de sase tipuri de mancare (dozate astfel incat sa nu renuntati dupa primul fel), pe care o puteti uda din belsug cu beri de 6 lei.

Contrar credintei romanesti ca "porcul este cea mai buna leguma", am descoperit ca exista si legume cu gust de carne. Si asta pentru ca, in seara in care am fost noi la Mandala, s-au mancat vinete italiene. Care, se intelege, nu au gustul vinetelor romanesti.

Primele trei farfurii au intrat in categoria aperitive. Intai a fost servita o Salata de fasole verde si rosii (cu fasole verde, rosii, usturoi, oregano si ulei de masline). Adica Insalata di fagiolini al pomodoro. Inca de la inceput, sotia lui Dario ne-a pus in garda. "La noi mancarea se fierbe mult. Nu mai are vitamine, miros. La ei, dupa cum veti vedea, legumele se gatesc cat mai aproape de stadiul lor natural, deci se fierb mult mai putin ca la noi".

Insalata di fagiolini al pomodoro
Foto: Hotnews

A urmat un Cosulet de primavara (rosii, mozarella si oregano), altfel spus Cestino di verdure. De fapt, un fel de sandvici. Cel putin asa l-am tratat noi, caci am decis sa muscam din el, considerand ca nu se preteaza la cutit si furculita.

Cestino di verdure
Foto: Hotnews

A treia farfurie a adus cu ea o mai mare dilema decat cea anterioara, in care alesesem mana in detrimentul tacamurilor. Sunt acestea ciuperci sau nu? Degustarea lor nu a adus o clarificare, ba chiar s-a lansat o noua teorie: are gust de carne. De fapt, in italiana se numesc Melanzane trifolate, adica Vinete saltarete (vinete, usturoi, patrunjel, ulei de masline). Nedumerirea a fost clarificata de sotia bucatarului: nu este vorba de vinetele noastre, romanesti, cu samburi si deci usor amare, ci de vinete aduse din Italia, care au pulpa, dar nu au seminte. Tocmai lipsa acestor samburi le face sa fie dulci.

Melanzane trifolate
Foto: Hotnews

De la aperitive s-a trecut la o categorie superioara: primul fel. Aici ne-au fost aduse Penne al Forno, adica Paste penne la cuptor (Paste Penne, rosii, Panna, Mozzarella, Gorgonzola).

Penne al Forno
Foto: Hotnews

Felul principal s-a prezentat sub forma de Tortino di patate e Porcini, altfel spus Tarta de ciuperci si cartofi (tarta, cartofi si ciuperci porcini).

Tortino di patate e Porcini
Foto: Hotnews

Cea de-a sasea si ultima farfurie a adus cu sine desertul: Fruttamisu (Tiramisu de fructe proaspete). Alegere inspirata, daca ne gandim ca a mai taiat din efectul uleiului de masline, dar neinspirata, daca ne gandim ca nutritionistii recomanda fructele inainte, nu dupa masa.

Fruttamisu
Foto: Hotnews

La final, Dario si sotia sa obisnuiesc sa stea de vorba, pe rand, cu cei prezenti la seara culinara italiana. Este un fel de "schimb de experienta". Cei doi afla de la clienti care au fost felurile de mancare cele mai apreciate, pentru ca, argumenteaza ei, "facem un top si la un moment dat o sa le punem pe cele mai votate intr-un singur meniu". Mai ales ca meniul variaza de la zi de marti la alta. La randul lor, mesenii pot afla diverse detalii despre ce au mancat sau despre cum se gateste in Italia. Asa am aflat noi ca uleiul de masline adevarat se gaseste in sticlele pe care scrie "extravergine", nu "sansa".

Sau ca italienii nu stau, ca romanii, cu orele in bucatarie. In Sardinia, de unde provine Dario, "la ora 1 se opresc toti, se duc acasa, la familie, si mananca impreuna. Ideea e ca prepara totul in 15 minute. De ce? Pentru ca nu te pregatesti foarte mult. Cand cumperi lucrurile, stii ca nu trebuie sa faci cascadorii ca sa-ti iasa ceva, simplu, natural, gustos."

La romani se gateste pentru o saptamana. La italieni: doar pentru o masa. "Sase persoane mananca jumatate de kilogram de paste. Nici mai mult, nici mai putin." Principiul este simplu: "mai bine mai putin decat mai mult", contrar ideii promovate de romani - "mai bine sa ramana decat sa nu ajunga".

Atmosfera: Dario-bucatarul si sotia lui te vor face sa te simti ca la mama acasa, vor sta de vorba cu tine si vor raspunde la eventualele intrebari, nota 10 din 10.

Servire: mancarea este oferita in sase etape, deci ai timp "sa-ti tragi sufletul", ai ocazia sa gusti din sase feluri diferite de mancare, in fiecare marti se schimba meniul, noi am ramas impresionati de paste si de vinete, nota 10 din 10.

Preturi: cei 48 de lei pot echivala cu ideea de satietate, iar 6 lei pentru o bere se poate numi un pret acceptabil intr-un restaurant aflat, totusi, la 15 minute de buricul pamantului (magazinul Unirea).