Joi seara, Becker Brau Live Music a fost, vreme de doua ore si jumatate, gazda primului concert Vama din acest an. Luandu-si parca revansa pentru faptul ca nu putuse sustine concertul de saptamana trecuta, solistul Tudor Chirila a cantat, a dansat si a "ars" pe scena cu un altruism de care numai un admirator al lui Mick Jagger poate da dovada.

Cand un local anunta un concert pentru ora 21:00, in mod sigur el va incepe in jur de 22:15. La Becker Brau Live Music insa, logica aceasta a fost data peste cap. Formatia Vama a inceput la 21:15, dovedindu-se mult mai punctuala decat fanii nevoiti sa dea navala in incaperea unde se auzeau deja primele acorduri.

Vama vazuta de sus
Foto: Hotnews

Prima piesa a fost un Cantec prost, daca asa se poate numi o poveste despre un sarut care "dura pe-atunci cat discurile cu Pink Floyd". Cantecele de pe primul album al trupei Vama s-au impletit, pe parcursul serii, cu cele de la fosta Vama Veche. De la Pe sarma s-a ajuns la binecunoscutul 18 ani, iar V.S.T. s-a impus prin aerul sau boem, sprijinit de scurte pasaje instrumentale de tobe si clape: "stiu, nici noua nu ne place partea asta", marturisea, amuzat, Tudor Chirila.

Vama
Foto: Hotnews

Printre calupurile de cantece s-au strecurat, ingenios, momente in care frontman-ul Vama a citit "post"-uri de pe blogul sau, veritabile marturii ale trairilor lui Tudor si ale felului in care au fost create si inregistrate anumite piese de pe albumul lansat in 2008.

Muzica mea...

"Am dormit putin azi noapte. Am lucrat la versurile unui cantec fara predicate. Doar substantive. Mi-a venit de la ideea celor 21 de cuvinte de aici de pe blog. Inca n-am hotarat cele 21 de cuvinte ale mele dar stiu sigur ca unul este delfin. N-am o explicatie pentru asta. Astazi imprim Fotomodele si Dumnezeu nu apare la stiri. La ora la care scriu Raul trage clape iar eu cu Jojo bem un ness in living-ul studioului.

E un soi de egoism ce traiesc acum. Sentimentul ca muzica pe care oricine o va putea asculta in scurt timp e DOAR a mea numai noi avem acces la ea asa cum suna acum si o contemplam cu dragoste si un sentiment exagerat de posesie. In curand ea nu ne va mai apartine va fi ascultata, disecata, judecata, simtita. Acum ea este copilul nostru, adolescent care se pregateste sa ia lumea-n piept sa inspire viata... Ma striga Raul... see u later..."

Tudor Chirila si Eugen Caminschi
Foto: Hotnews

Si pentru ca a venit vorba de un cantec fara predicate, creat doar din substantive, a urmat firesc 117 ani... infinit. Calea catre piesele cu "iz religios" a fost deschisa de Sf. Petru, iar "trei cuvinte simple: show, play si love" (Bed For Love) au facut trecerea catre Dumnezeu nu apare la stiri, melodia favorita a lui Tudor de pe albumul Vama.

Un nou pasaj de pe blog, urmat de piesa Primavara, iar concertul a fost intrerupt pentru o pauza de 20 de minute.

Still Budapesta

"Azi ma cert cu Raul pe niste voci la Cartitza. Unde intra unde ies. M-a pus sa trag nenumarate variante si nu ne intelegem unde sa le pozitionam in cantec. Mai am de tras un singur cantec la care am doua variante de versuri. Din 17 martie incepem campania de promovare a videoclipului Pe Sarma. Avem multi parteneri care susutin si cred in acest videoclip.

Henry si Wannabe au acordat al treilea interviu. Din 17 martie va veti intalni cu ei pe net, vorbind despre filmari, viata pe sarma, si mai stiu eu ce zic ei prin interviurile alea ca mai nou au decis ca nu vor sa asistam la filmari."

Tudor si Eugen
Foto: Hotnews

Partea a doua a concertului a debutat in forta, cu La radio, Tata taie porcu' si Fotomodele, prilej pentru solistul trupei de a-si lauda fanele: "Vad cateva aici. Cateva zeci de fotomodele". Au urmat Zmeul, Sambata seara, Suflet normal, dar piesa Vama Veche a fost cea care i-a adus pe fani in extaz.

Nu am chef azi i-a oferit lui Tudor o pauza serioasa, caci publicul a cantat majoritatea versurilor. "Bine, foarte bine, excelent!" a fost rasplata fanilor, alaturi de Cartita si de un nou text de pe blogul artistului.

Cartitza

"Azi am inregistrat Cartita si am plans. Da am plans. A fost o forma de descarcare mai degraba decat sensibilizarea la auzul muzicii. Cartitza e prima piesa compusa pentru acest disc. De mai bine de un an. Intr-un moment in care mie mi-a fost foarte greu. Intr-un moment in care am ales sa tac in loc sa ma apar. Nici macar nu e important despre ce este vorba. Adevarul si nedreptatea sunt chestii de perspectiva.

Cartitza e un cantec nascut dintr-un sentiment de furie si nedreptate. Cu toate astea e o balada. Cand Raul a inregistrat azi ultimele piane am plans. Toate lucrurile nestrigate din mine lucreaza ca o cartitza care-mi sapa prin suflet. Astazi cand am ascultat piesa, cartitza mea a incetat sa mai sape.

Astazi a vazut lumina si cerul. Nu stiu daca se va intoarce inapoi sa-si mai croiasca alte tuneluri... Toti avem o cartitza in suflet... Aveti grija sa nu sape prea mult... pentru ca totul risca sa se surpe... Nu ramaneti nestrigati... Urlati-va furia, nedreptatea, fericirea, fricile, indoielile... urlati-le cu pretul unui suflet curat... merita... Nu lasati cartitza sa sape..."

Eugen Caminschi
Foto: Hotnews

Mesajele de final au fost rostite sub inedita forma a unor adresa web: "www.vaiubim.ro", "www.suntetifrumosi.ro" si "www.cevretivoi.ro".

Inevitabil a venit si bisul. "Am aflat de pe blogul meu ca am borat cu capul in veceul de la mine de acasa. Fanii se pierd atat de usor... Prostii! Voi sunteti fanii! Prietenii stiu de ce!" a spus Tudor inaintea piesei Fericire.

Tudor 1
Foto: Hotnews

Putin dupa miezul noptii, Epilog avea sa incheie cele doua ore si jumatate de concert, nu inainte ca Tudor Chirila sa vorbeasca despre modalitatea de a salva Vama Veche transformand-o intr-o localitate de patrimoniu. "Sa muti locul asta de unde e si sa-l faci in alta parte e o tampenie. El are o energie incredibila, care e facuta de toate corpurile alea care stau la plaja."

Vama Veche nu poti s-o faci decat la Vama Veche. Cum am stricat-o, o facem la loc.

Tudor Chirila

Parerea fanilor

"Am fost la TNB, acum ceva ani, cand sustinea Vama Veche musicalul Am sa ma-ntorc barbat. Incredibil cum a reusit sa cante Tudor Chirila atunci! A cantat perfect, exact ca pe disc, fara greseala. In seara asta sunetul s-a auzit iarasi perfect, fiecare instrument, vocea, toate au fost la nivelul optim." (Dan)

"Tudor si colegii lui au facut show total in seara asta. Dovada ca au ridicat publicul in picioare. M-am simtit extraordinar de bine la concert. Baietii degaja o energie pozitiva fantastica, te invaluie, te inalta, apoi regreti ca s-a terminat concertul. Tudor a aratat inca o data ca este un artist complet, nu doar un cantaret. M-am simtit de milioane, intr-o atmosfera foarte fireasca, alaturi de prietenii mei" (Edi)

Tudor 2
Foto: Hotnews