Scottish wonders: Lagavulin si Dashing White Sergeant (I)
Si o sa incep cu whiskey-ul, marea mea descoperire. Nu sunt un consumator de licori ale lui Bachus, dar beau ca tot omul, cate un pahar de vin la cina sau la petreceri. Whiskey beau mai rar, iar in ultima vreme am baut ceea ce numesc eu "whiskey de fete", adica cel crema. Recunosc, nu sunt de o finete prea mare in acest sens. Pana acum. Caci de-aici inainte stiu ce inseamna un whiskey bun. Tot ce am vazut si am degustat in Scotia este cu multe clase peste whiskey-ul care se consuma de obicei in Romania.
E adevarat, multe branduri au un marketing foarte bun, dar, iertati-mi duritatea si limbajul neacademic, pe langa ce se poate bea in Scotia, tot ce e la noi e pisoarca. In primul rand un whiskey ca la mama lui trebuie sa fie singla malt, adica sa provina dintr-o singura distilerie si sa fie si imbuteliat acolo. Apoi am descoperit aici whiskey-urile afumate, smoked le spun ei. Au un gust incredibil.
Am stat peste week-end la o familie de doctori pensionari - o sa va povestesc intr-o alta postare despre aceasta experienta - iar Peter avea peste 200 de sortimente de whiskey. In postarea dinainte de Scotia va spusesem ca e prevazuta o degustare in program. Ei bine, a fost de fapt o iesire la carciuma, iar profesorul nostru ne-a facut cinste cu whiskey de mai multe sortimente. Nimic impresionant, va marturisesc. Primul pahar, un whiskey obisnuit si extrem de tare, al doilea un whiskey si mai tare, iar aici am cedat, pentru ca nu-mi placea gustul. Chiar daca era combinat cu apa - ca astea au vreo 54% alcool - tot simteam ca imi arde stomacul.
Ei bine, ideea de degustare a profesorului meu a fost nimic pe langa adevarata sesiune de tasting pe care am avut-o in fiecare seara la gazdele mele, care, cu atlasul geografic in fata, mi-au spus si povestea bauturii, mi-au si aratat de unde provine.
Si am facut o pasiune pentru whiskey-urile afumate, mai precis pentru Lagavulin (se pronunta lagavulin). Eram inconjurata de sticle, am mirosit o gramada si in final a trebuit sa mi-l aleg pe cel pe care vreau sa il beau. Permiteti-mi sa ma laud un pic - am ales regele, whiskey-ul de cinci stele, Lagavulin.
Mi-a placut mirosul, este foarte afumat, dar are si un pic de iz de mare si un pic de cherry, de la butoiul in care este tinut. Peter avea o sticla de Lagavulin Distillers Collection din 1991, creme de la creme, adica. Aici este povestea distileriei. Lagavulin, adica localitatea in care e distileria, se afla pe insula Islay (se pronunta aila), o insula cu vreo sapte distilerii, faimoase pentru whiskey-urile afumate. Din aceeasi serie mai sunt Ardbeg (cel mai ok este Uigeadail, daca veti cauta sa cumparati), Caol Sila sau Bowmore (Darkest).
Citeste articolul integral si comenteaza pe blogul Menaru.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Beutura nu iti va aduce nici un fel de beneficii in viatua ci numai belele.
Poate ar trebui sa te retragi cativa ani la manastire ca sa cugeti la pasul gresit pe care era sa-l faci!
Si te rog in numele tuturor: nu-ti lua laptop-ul cu tine!
Lagavulin e extraordinar! Incerca sa ajungi si la o distilerie, garantez ca experienta este unica!
Si nu, nu sunt o bautoare de whiskey, in schimb Lagavulin m-a convins!
Din alte marci de incercat, categoria afumate: Laphroig (http://www.laphroaig.com/) si Ardbeg (https://www.ardbeg.com/home.asp)
Apa se pune in scotch ca sa elibereze gustul, nu ca sa faca bautura mai slaba.
A, si ce se bea in romania e pisoarca de discoteca, amestecata cu energizante, nu scotch.
Au ocazia de a scapa din tentatia slabelor marci Teachers, Ballantines, Johny Plimbaretul sau a baubilelor J&B, Grants, 100 Pippers sau Jack.
Atacati fratilor single malt si nu veti regreta. Iar Lagavulin este mirific, delirant. Miros de turba afumata, dur dar baubil, cu aroma regala, e de neasemuit.
Aproape la fel de bun e Bowmore, usor afumat, ceva mai aromat, cu un parfum ce-ti inunda papilele. De incercat si Ardbeg, Laphroaig, Talisker.
Rugaminte ai grija cu whiskey si whisky, caci o sa te atace irlandezii, care-si revendica prima denumire. Apropo, nu numai single-malturile tari se 'executa' cu apa ci si unele irish-uri.
Vezi ca ti-ai amintit gresit un nume, e vorba de Caol Ila :)
va multumesc pentru corecturile pe care le-ati facut, asa e, whisky se scrie fara e daca e vorba despre bautura scotienilor. imi pare rau ca sederea mea in scotia nu a ost suficient de lunga sa imi permita sa merg la o distilerie. cea aproape de Edimburgh, unde au intentionat gazdele mele sa ma duca, era inchisa. inteleg ca imbuteliaza o anumita cantitate, dupa care sta inchisa vreo cateva luni.
oricum, oricarui turist in Scotia ii recomand o astfel de experienta. marturisesc ca nu sunt un om care bea, dimpotriva, dar acestea degustari sunt cu totul fascinante. si daca vreti sa luati un whisky bun, uitati de marcile pe care le cunoasteti, incercati una dintre cele sugerate de cei care au scris pe-aici. stiu ei ce vorbesc...
glenlivet si bunnahabhain