La fel ca in perioada Marii Depresiuni din anii '30, industria filmelor profita din plin de criza mondiala
Solutia anti-criza cea mai usor de ales si cea mai ieftina pare a fi, pentru milioane de francezi, intrarea in penumbra salii de cinema si cufundarea in povestea unui film, timp de 2 ore, pentru doar 9 euro.
Cu 15 milioane de spectatori, in crestere cu 4% fata de perioada similara a anului trecut, luna ianuarie s-a dovedit a fi excelenta pentru intreprinzatorii francezi din domeniu.
O situatie similara s-a petrecut in perioada Marii Depresiuni
Potrivit studiului anual a Observatorului european in domeniul audiovizualului, un fenomen similar se constata la scara mondiala. De la Istanbul la Oslo, de la Bombay, Dubai si pana in Tokyo, cozile din fata cinematografelor sunt tot mai mari. Acelasi lucru se intampla in Statele Unite ale Americii, unde veniturile au crescut cu 26%, desi pretul biletelor a crescut cu 5% in ultimul an, pana la 7,20 dolari.
Potrivit Box Office Mojo, doar in week-end-ul 21-22 februarie incasarile au atins 1,66 miliarde dolari. Analizand clasamentele, se constata ca publicul prefera, in aceasta perioada, comediile si filmele de actiune, decat peliculele care vorbesc despre problemele actuale ale omenirii.
"Se intampla exact acelasi lucru ca in perioada crizei din 1929 si a celui de-al Doilea Razboi Mondial. Si atunci, lumea dadea navala in salile de cinema", a explicat Jeanine Basinger, istoric al industriei filmelor.
Dar Dan Glickman, presedinte al Motion Picture Association of America, vede deja un pericol la orizont: "Criza va creste numarul de descarcari ilegale de filme si de cumparari de DVD piratate".

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat