Pe 29 aprilie, formatia Anathema a creat isterie in randurile fanilor prezenti la Sala Palatului. In deschidere, Celelalte Cuvinte au aratat de ce sunt vazuti de unii drept cea mai valoroasa formatie rock romaneasca de dupa Phoenix.

"Daca vreti sa stiti cea mai valoroasa formatie rock romaneasca de dupa Phoenix, veti primi mai multe raspunsuri, iar unul dintre acestea este Celelalte Cuvinte". Calin Pop, Marcel Breazu, Leotin Iovan si Ovidiu Rosu - pe scurt: Celelalte Cuvinte - au demonstrat miercuri seara ca "uneori, cuvintele pe care ne-am obisnuit sa le rostim ne sunt prea putine pentru a exprima ceea ce simtim cu adevarat."

FOTOGALERIE Celelalte Cuvinte
Nici nu a fost nevoie de mai mult, caci, vreme de ora si un sfert, cele 12 piese cantate de trupa au demonstrat ca muzica nu are nevoie de show. Pe rand, piese ca Asta e viata mea, Zmeie(al carei videoclip ii este dedicat lui Florian Pittis), Neam blestemat ("Din pacate ne-am nascut in Romania. Ghinionul nostru. Un cantec despre lucrul asta."), Intre vise, O sa am ("O piesa pe care o dedic persoanelor mai tinere de aici, care au venit sa nu ne vada pe noi, ci pe ceilalti.") si Fantana suspinelor (pe versiunea originala recita Motu Pittis) l-au determinat pe un tanar sa strige, entuziasmat: "Cuvinteeee!"

Daca vrei (cantata acustic), La ceas tarziu si Un sfarsit e un inceput (desigur, ultima piesa a recitalului) au demonstrat de ce Cuvintele sunt una dintre cele mai valoroase formatii din Romania. "Au fost bestiali", avea sa spuna una dintre persoanele prezente la spectacol.

Aproape jumatate de ora de pregatiri si, la 21:55, Anathema isi facea aparitia pe scena, in fata unui public care s-a ridicat de pe scaune inca de la primele acorduri ale piesei Deep.

"Hello, stand up, stand up, are you tired? Stand up!", le-a cerut Vincent Cavanagh celor cativa spectatori care nu se ridicasera inca. "That's too weird, seeing you there sit down. Come on, get up! Get up!"

Dupa Closer si Pressure, a venit randul unor mostre de umor deloc "britanic". "Multumesc! That's all I know, though. Oh, and noroc". Urletele unui fan aflat in alt capat al salii l-au amuzat pe Vincent. "Somebody already said noroc quite a few times this day. I'll have what he has".

Au urmat piese ca Angels Walk Among Us si A Simple Mistake, pentru ca Empty sa provoace isterie in randul fanilor. "Nebunia" a continuat cu Panic, Lost Control, Shroud Of False, Regret, Hope, Flying, intrerupte doar de Vincent, care a mai dat un "noroc" in romaneste si a mai inghitit o gura de apa.

Publicul a mai obosit, a inceput sa isi ia in primire locurile parasite la aparitia celor de la Anathema, dar numai pentru a se bucura de unul dintre cele mai frumoase momente ale serii: momentul acustic oferit de Danny (Are you there?).

"This is for all the people who shared the moment in Cisnadioara with us. This is One Last Goodbye", a zis apoi Vincent, prezentand piesa cantata de el si Danny.

"We don't have much time, so we're gonna play old fast songs. Old fast one", a anuntat Vincent, pentru ca imediat sa se razgandeasca. "Ok, change of plans. I love this song, it's called Far Away". A venit apoi randul pieselor "rapide" anuntate mai devreme. Pe langa Sleepless, A Dying Wish sau Fragile Dreams s-a strecurat si un pasaj din Another Brick In The Wall al celor de la Pink Floyd.

Atmosfera creata de fani nu putea ramane fara un bis din partea celor de la Anathema. "It's time for one more song? Time to go! Time to go!", a zis Vincent si a ciocanit in microfon de cateva ori, pentru a aprinde mai tare publicul. "Get off the bloody chair, you idiot!", a glumit el din nou cu cei "prea asezati".

Comfortably Numb a celor de la Pink Floyd a incununat doua ore aproape perfecte ale celor de la Anathema, care s-au aratat bucurosi sa revina in Romania. "Can we come back here next year?"

Au existat si cativa nemultumiti din randul fanilor exigenti, care ar fi vrut un sunet perfect. Cu toate acestea, Anathema a avut o prestatie excelenta, astfel ca, la final, un spectator declara: "Am fost la cateva dintre cele mai mari concerte de anul asta, Soulfly, Nazareth... si asta mi s-a parut cel mai frumos. Imi plac cei de la Anathema, dar nu apucasem sa-i vad in anii trecuti. Live suna chiar mai bine decat pe CD."