Douasprezece filme de lung metraj vor intra in competitie pentru castigarea Trofeului Transilvania, in cadrul celei de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), care se va desfasura la Cluj in perioada 29 mai - 7 iunie, anunta un comunicat transmis marti de organizatori.

Productiile au fost selectionate de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. Selectia cuprinde titluri de succes din tari precum Turcia, Germania, Brazilia, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Norvegia, Mexic, Sri Lanka, Afganistan si Romania.

Mai mult, douasprezece scurt-metraje din sectiunea Shadows Short vor preceda proiectiile lungmetrajelor.

Tara noastra, care a absentat la editia precedenta, va intra in cursa pentru marele premiu din acest an cu filmul "Politist, adjectiv". Acesta este regizat de Corneliu Porumboiu (castigator in 2006 al Trofeului Transilvania cu "A fost sau n-a fost?"), si reprezinta "povestea lui Cristi, un politist dintr-un orasel de provincie, care ajunge sa-si piarda increderea in lege". Filmul ii are in distributie pe Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Cosmin Selesi si va fi difuzat, in premiera absoluta in Romania, la TIFF, imediat dupa premiera de la Cannes, din cadrul sectiunii "Un certain regard".

Din Germania vine filmul regizoarei Maren Ade "Alle Anderen", "rasfatat" la Festivalul de la Berlin din acest an, unde a fost dublu-premiat (interpretare feminina si Marele premiu al juriului), dar si de co-productia cu Sri Lanka si Italia "Machan", regizata de Uberto Pasolini (producatorul de la "Full Monty") si premiata cu Label Europa Cinemas la Venetia 2008.

Francezii vin cu un road trip, "J’irai dormir a Hollywood", in care Antoine de Maximy, regizor si protagonist al acestui documentar cu buget redus, porneste intr-o aventura extraordinara in SUA, si cu filmul "Kabuli Kid", realizat in coproductie cu Afganistan, "o poveste comico-amara a unui barbat care incearca sa o regaseasca pe femeia care a abandonat un bebelus in taxiul sau".

Pe lista filmelor intrate in competitie se mai afla semi-documentarul "My Marlon and Brando" (Huseyin Karabey, Turcia, 2008), "The Dead Girl’s Feast" (Matheus Nachtergaele, Brazilia, 2008), "A Complete History of My Sexual Failures" (Chris Waitt, Marea Britanie, 2008), "The Maid" (Sebastian Silva, Chile-Mexic, 2009, care a primit marele premiu al sectiunii World Cinema la Sundance), "Awaking from a Dream" (Freddy Mas Franqueza, Spania-Polonia, 2008), "North" (Rune Denstad Langlo, Norvegia, 2009, ce a luat marele premiu la Festivalul Tribeca) si "Bahrtalo!" (Robert Lakatos, Ungaria, 2009, distins cu premiul Label Europa Cinemas la Festivalul de Film de la Karlovy Vary).

Pe langa Trofeul Transilvania, in valoare de 10.000 de euro, vor mai fi decernate premiul de regie, in valoare de 5.000 de euro, premiul pentru cea mai buna interpretare, cel pentru imagine si cel al publicului.

La editia din acest an, juriul TIFF este format din cinci personalitati ale cinematografiei romanesti si internationale: Corina Suteu (expert consultant, trainer in domeniul managementului cultural si director la Institutul Cultural Roman din New York, care organizeaza, din 2007, un festival de film romanesc la Tribeca Cinemas din New York), americanul Jim Stark (producatorul "fetis" al lui Jim Jarmusch - "Stranger than Paradise", "Mystery Train" - si actor in "Keep it for Yourself", "C’est vrai"), regizorul maghiar Szabolcs Hajdu ("White Palms", "Off Hollywood"), criticul israelian (de origine romana) de film Dan Fainaru (Screen International) si actrita din Spania Assumpta Serna (a avut roluri in peste o suta de filme, printre care "Matador" al lui Pedro Almodovar si "Maestrul de scrima" al lui Pedro Olea, membra in juriul Festivalului de la Venetia, in 2003).

O noutate a acestei editii o reprezinta proiectarea a cate unui scurtmetraj din competitia sectiunii Shadows Short, inaintea unui lung metraj din Competitia TIFF. Astfel, sectiunea alcatuieste 12 scurtmetraje "cu o atmosfera intunecata, sumbru absurde, sarcastice, pline de umor negru", alese de directorul indragitului festival Anim’est, Mihai Mitrica.

Printre scurtmetrajele de care publicul se va putea bucura se numara "Next Floor" (R: Denis Villeneuve), castigator a douasprezece premii, printre care si Prix Canal+ obtinut la Cannes in 2008, "Danse Macabre" (R: Pedro Pires), animatia "Lili" (R: Riho Unt), dar si o productie autohtona, "Zombie infectors 3", in regia lui Nicolae Constantin Tanase.

Juriul competitiei Shadows Short va fi alcatuit din trei fani ai festivalului, care vor fi selectionati in urma unui concurs cu tema "Cea mai interesanta poveste traita la TIFF". Concursul va fi lansat, miercuri, pe www.tiff.ro, iar fanii se pot inscrie pana pe 23 mai.

La cea de-a opta editie a Festivalului de Film Transilvania s-au inscris 210 filme straine de scurt-metraj si 52 de filme romanesti.