Duminica seara, imbracati in haine de gala, artistii circurilor "Salome" (Germania), "Le Masque" (SUA), "Berousek" (Cehia) si "Globus" (Romania) au defilat prin centrul Bucurestiului alaturi de lame, camile, cai si... extraterestri. Parada circurilor a marcat deschiderea celei de-a doua editii a Festivalului International de Arta a Circului.

Pe data de 24 mai, la ora 19:00, bucurestenii au avut acces gratuit la o "parada unica in lume", pe traseul Piata Unirii - Strada Halelor - Bulevardul Unirii - Bulevardul Dimitrie Cantemir - Parcul Tineretului. Evenimentul a dat startul celei de-a doua editii a Festivalului International de Arta a Circului (F.I.A.C.), festival organizat de Circ & Variete "Globus" intre 26 mai si 7 iunie.

In aceasta perioada, bucurestenii vor avea acces la spectacolele a trei dintre cele mai importante circuri din lume: Circul "Salome“ din Germania, Circul "Le Masque“ din Statele Unite ale Americii si Circul National "Berousek“ din Cehia.

F.I.A.C. urmareste sa creeze o traditie a competitiei, aratand ca circul romanesc a ajuns la standarde internationale. Sunt premiate spectacolele in ansamblu, nu numerele speciale din cadrul acestuia, asa cum se intampla la celelalte festivaluri de circ din lume.

Incepand cu 26 mai si pana pe 6 iunie, bucurestenii vor putea urmari spectacolele circurilor aflate in competitie, care vor avea reprezentatii zilnice, intre orele 10 si 19. Reprezentatiile Circului "Salome“ vor avea loc zilnic, de la ora 17.00.

Cea de-a doua editie a Festivalului International de Arta a Circului se va incheia pe 7 iunie, cu Gala de decernare a premiilor pentru spectacolele aflate in competitie. Decernarea premiilor se va desfasura in cadrul unui spectacol grandios, in care vor fi prezentate filme cu secvente din productiile celor trei circuri participante si momente artistice de circ si dans. Gala va avea loc de la ora 15, la Circ & Variete "Globus“.

Preturile biletelor variaza intre 50 si 30 de RON. Biletele si abonamentele pot fi achizitionate de la intrarea fiecarui circ in parte.

Circurile si-au amplasat chapiteau-rile in trei locuri diferite din Capitala.

Circul "Salome" (Germania) - Parcul Unirii

Cei de la "Salome“ propun publicului reintoarcerea la forma traditionala a circului. Sala de spectacol este in intregime din lemn, asa cum acestea erau construite odinioara. Intrand in lacasul cochet din lemn, publicul va calatori in timp, la sfarsit de secol XIX, pentru a cunoaste istoria artei de circ.

Spectacolul Circului "Salome“ (intitulat "Gradina magica"), vorbeste despre lumea viselor si propune, ca puncte de atractie, numere de mimi, magicieni, jonglerie, echilibristica, contorsionism si porumbei.

Circul "Le Masque" (SUA) - Langa Parcul Moghioros, Drumul Taberei

Circul american, unul dintre cele mai puternice din lumea show-biz-ului international, aduce publicului bucurestean spectacolul "Carnivale". "Le Masque“ combina spectaculosul circului cu rafinamentul teatrului si prezinta costume stralucitoare, efecte speciale, numere spectaculoase de zbor, acrobatie, dans. Punctul de atractie al sepctacolului va fi numarul de dresura de cai.

Circul „Berousek" - Parcul Titan

Circul „Berousek“ este cel mai mare din Cehia si este recunoscut pentru stilul inovator, aliniat cu tendintele artistice europene. In programul de la Bucuresti, "Berousek“ prezinta unul dintre numerele pentru care a devenit celebru in intreaga lume: dresura de ursi. Spectacolul va reuni si jonglerii cu rachete de tenis, cu mingi de baschet, numere de balet aerian sau acrobatii pe franghii verticale, precum si dresuri de elefanti, zebre, cai arabi, andaluzi si lipitani, ponei si camile.

In afara competitiei, Circ & Variete "Globus“ - Aleea Circului

In afara competitiei, Circ & Variete "Globus“ va prezenta publicului spectacolul "D’ale Bibicilor lui Caragiale", o initiativa inedita care combina momente din piesele lui Ion L. Caragiale in interpretarea unor actori consacrati, cu momente de circ. Reprezentatiile vor avea loc in fiecare sambata si duminica, de la ora 15, la Circ & Variete „Globus“, din Aleea Circului.

La editia de anul trecut a Festivalului, Circ & Variete „Globus“ a obtinut Marele Premiu „Leul de Aur“, premiul pentru cel mai original spectacol, premiul pentru cea mai buna coregrafie, cea mai buna muzica si cele mai bune costume. Conform regulamentului F.I.A.C., circul care a participat la o editie mai poate intra in competitie abia peste 3 ani.