Nu sunt americani, deci nu stiu sa faca show. Totusi, din cand in cand, sunt capabili de seri memorabile. Dupa un spectacol fara stralucire sustinut in 2006, la Arenele Romane, Brian Molko si colegii sai au readus fenomenul Placebo in Romania. Cu ocazia solstitiului de vara, Brian Molko a prezentat albumul Battle For The Sun, a fumat pe scena si le-a innebunit pe fete cand si-a atins "my own pleasure zone". Raspunsul publicului a fost pe masura: tipete isterice, fete lesinate, sutiene aruncate pe scena.

Cand in fata ta se afla Brian Molko, uiti imediat ca in deschidere a cantat o formatie ca Expatriate, chiar daca au facut-o bine. Uiti si ca ai asteptat cateva ore pentru a doua aparitie Placebo in Romania. Stii doar ca trebuie sa iti iei doza de medicament muzical.

E ora 21:00 si nebunia incepe. Dintr-o suflare parca, sunt cantate Kitty Litter si Ashtray Heart. Ritmul alert provoaca victime, iar o tanara lesina.

"Thank you very much, brothers and sisters", spune Brian, pentru ca apoi sa ne salute in limba romana si sa ne laude orasul, gadilandu-ne orgoliul: "Buna seara, Bucuresti!". Aflam si motivul vizitei in Romania: "to share this special experience with you".

Incepe Battle For The Sun, piesa care da si titlul noului album, potrivindu-se de minune cu faptul ca acum se sarbatoreste solstitiul de vara - cea mai lunga zi din an.

Din nou o piesa de pe albumul recent lansat, pentru ca, in sfarsit, sa vina si randul unui cantec mai vechi. "Oh, old music!", exclama entuziasmata o fana cand aude acordurile de la Soulmates Never Die.

Every You Every Me aduce tipete istetice, pe Julien bateristul arunca un bat catre fani, iar pe The Never-Ending Why "the atom will implode"... Si nu se termina aici, caci urmeaza Black Eyed, prilej pentru Brian de a-si controla cutia de viteze, spre deliciul fetelor.

"Thank you very much, children of Romania! Are you having fun yet? It's fantastic to be in a country where you can smoke on stage", spune Molko si trage multumit dintr-o tigara. "From where we come from, in UK, they're slowly taking away every piece of freedom that we have. It's fantastic to be amongst you, filling our lungs together."

Si daca e vorba de Placebo, nu poate lipsi Meds, pentru ca pe Come Undone, senzatia de caldura pe care o simt fanii inghesuiti la gard sa determine gesturi extreme: o fana isi arunca sutienul pe scena, dar corpul delict este adunat de stuff-ul trupei. Bateristul, "un drac din California care mi-a adus aminte de Red Hot Chilli Peppers", cum avea sa-l numeasca Tudor Chirila, intelege ca e momentul unui troc si trimite, ca rasplata, un nou bat catre public.

"You know what? I'm gonna have another cigarette!" ne anunta inveteratul Brian. E momentul pentru noi laude - "you're an absolute fucking amazing audience" - si pentru prezentarea trupei, care include si o femeie: "They say that behind every man stands a woman. We prove that cliche right."

Vine randul lui Special K, in timp ce Song To Say Goodbye ne sugereaza sfarsitul concertului. Dar, cum spun si oamenii de stiinta de cativa ani, muzica poate crea efecte similare drogurilor ilegale. Dupa ce acum trei ani au primit cam 80 de minute de Placebo, romanii vor de data aceasta mai mult. Primesc Infra-Red si Bitter End, dar publicul tot nu accepta "sfarsitul amar" si cer, cu succes, un al doilea bis, care vine cu piesa Taste In Men.

"Excelent. Sunet impecabil. Cantare perfecta. Conceptie vizuala de nota zece. Cromatica rafinata. Un ecran ingust, dar foarte lung a fost gaselnita comunicarii vizuale. Suprapusi peste el, cei de la Placebo pareau ca fac parte dintr-un etern videoclip", spune Tudor Chirila, prezent si el la concert. Nu putem decat sa-i dam dreptate.

Setlist

1. Kitty Litter

2. Ashtray Heart

3. Battle For The Sun

4. For What Is Worth

5. Soulmates Never Die

6. Speak In Tongues

7. Follow The Cops Back Home

8. Every You Every Me

9. Julien

10. Special Needs

11. The Never-Ending Why

12. Black Eyed

13. Happy You're Gone

14. Meds

15. Come Undone

16. Special K

17. Song To Say Goodbye

18. Infra-Red

19. Bitter End

20. Taste In Men