Zi plina de surprize la B'ESTFEST. Ramasi fara instrumente, The Klaxons nu au mai putut canta, locul lor fiind luat de formatia de US3 - o combinatie reusita de jazz si hip hop, trompeta, saxofon, bas, keyboards, dj set si doi frontmani carismatici, alaturi de un breakdance incins de trei baieti din public. La doar 17 ani, Gabriella Cilmi si-a justificat pe deplin numele: desculta, plina de energie, alergand sau ingenunchind, a cantat preluari dupa Led Zeppelin, Janis Joplin si Justin Timberlake. De asemenea, solistul trupei Franz Ferdinand ne-a amenintat ca "I'm going to burn this city", in ziua in care pe scena festivalului au mai urcat AB4, Oceana, Alternosfera si Orbital.

Invitata in cadrul unor turnee ale trupei Nouvelle Vague, Gabriella Cilmi ("chill me") a invatat ce e "mai rau" de la frantuzoaicele care i-au innebunit de doua ori pe romani. La cei 17 ani ai ei, plina de energie, desculta, Gabriella a cautat cele mai provocatoare pozitii, ne-a predat lectii de contorsionism, a alergat si a ingenuncheat.

Pe langa piesele proprii, de pe singurul ei album, intitulat Lessons To Be Learned, artista a cantat si cateva preluari: Mercedes Benz si Me And Bobby McGee (Janis Joplin), Cry Me A River (Justin Timberlake), dar mai ales Whole Lotta Love (Led Zeppelin).

Dupa Gabriella Cilmi ar fi trebuit sa urmeze The Klaxons. Din pacate, din cauza unor defectiuni tehnice, camionul trupei nu a reusit sa aduca in timp util instrumentele. Cateva scuze din partea celor trei britanici, promisiunea de a da cat mai multe autografe, dar si o masura inteligenta din partea organizatorilor, care i-au adus pe scena pe cei de la US3.

Ce a urmat se cheama jazz hip hop, sau, mai pe scurt, nebunie. Totul cu ajutorul trompetei, saxofonului, basului, clapelor, dj set-lui, la care s-a adaugat prezenta scenica deosebita a celor doua voci ale trupei.

Hip hop attitudine, piese despre cum sa fii funky, povesti despre Brooklyn, NY, cantece despre cum este hulit rapul, unul dintre frontmani culcandu-se pe o boxa, toate s-au regasit intr-un recital compus din melodii precum Cantallop (Flip Fantasia) (celebra piese a anilor '90), Kick This, B-Boys si Life, Love, Music.

Show-ul de pe scena a fost intregit de cel din public, caci trei fani au incins un breakdance pe durata ultimelor piese, fiind apreciati chiar si de US3: "much respect!"

Denumita dupa Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei, formatia Franz Ferdinand a oferit un recital "imperial" in fata a peste 8.000 de spectatori.

Cu un "buna seara" spus in limba romana, Franz Ferdinand nu avea cum sa nu-i castige pe fanii romani, care au format o mare de maini ori de cate ori li s-a cerut. Au cantat piese ca Ulysses, Lucid Dreams, No You Girls, au dedicat melodia Take Me Out celor de la The Klaxons, au anuntat ca "there is a fire in me" si si-au stins focul cu cate o gura de bere, ori au batut toti la tobe cu ocazia cantecului Outsiders.

Setlist Franz Ferdinand

1) This Fire

2) Turn It On

3) The Fallen

4) No You Girls

5) The Dark Of The Matinee

6) Can't Stop Feeling

7) Do You Want To

8) Walk Away

9) Take Me Out

10) What She Came For

11) Outsiders

12) Ulysses

13) Michael

14) Lucid Dreams