Aflat la a doua editie, World Music Mamaia le ofera romanilor "muzica lumii", o combinatie de etno, salsa, tango, rock si pop, oferita de grupurile Värttinä (Finlanda), LA-33 (Columbia) si Astillero (Argentina). Festivalul se va desfasura in perioada 24-26 iulie, in aer liber, in Piateta Casino din Mamaia, cu incepere de la ora 21:00, informeaza organizatorii. Intrarea este libera.

World Music este o muzica de colorit etno, imbinare intre traditional si sonoritati cunoscute ale pop-ului, rockului, hip-hop-ului, jazz-ului etc. In World Music, exoticul devine imediat apropiat prin armonii si ritmuri cunoscute. World Music, "muzica lumii", este o comunicare intre culturi, care se face printr-un limbaj sonor foarte actual.

Festivalul World Music Mamaia 2009 este conceput ca o proeminenta manifestare culturala, care atesta prin editia a II-a un inceput de prezenta periodica in cea mai renumita statiune a litoralului romanesc.

Anul acesta, festivalul propune publicului trei formatii de succes international, care vor aduce traditia nordica, plina de energie creativa, dar si sonoritatile explozive latino din Columbia si Argentina. WMM 2009 este un eveniment initiat de Asociatia Dynamic Art si organizat in colaborare cu Primaria Municipiului Constanta.

Vezi aici site-ul oficial World Music Mamaia 2009.

Värttinä - Finlanda

Varttina
Varttina
Foto: vartinna.com
Infiintat in 1983 de surorile Sari si Mari Kaasinen, intr-un sat din regiunea Karelia (in sud-estul Finlandei), grupul Värttinä are un stil cu origini adanci in traditia folclorica fino-ugrica: cu voci feminine, acompaniate de instrumente acustice. Influente din jazz, pop si rock dau culoare si o mai mare accesibilitate muzicii lor.

Ansamblul Värttinä (in finlandeza - "fusul") a devenit cunoscut in 1985, prin castigarea Festivalului la Kaustineni. In 1986 editeaza primul album, intitulat Värttinä, utilizand titera finlandeza denumita kantele, alaturi de instrumente acustice ca vioara, chitara, contrabas, acordeon si saxofon.

Dupa 1990, grupul se muta la Helsinki si incepe sa repete in Academia Sibelius. Apar noi membri, noi discuri, dar si primul mare succes: albumul Oi Dai (1991). Anii urmatori aduc premiile Emma si BASF Master, pozitii fruntase in clasamentele europene si nord-americane, dar si turnee in Statele Unite, Japonia, Australia si Brazilia. La Rio de Janeiro, in 2001. formatia avea sa sustina un concert in fata a 200 000 de spectatori.

Un alt proiect de succes a fost colaborarea cu celebrul compozitor indian A. R. Rahman, la muzica de scena pentru Stapanul inelelor dupa J. R. Tolkin.

Activitatea de mai bine de doua decenii a grupului, materializata in sute de concerte si unsprezece albume, a fost incununata de Premiul Finlanda Pentru Merite Deosebite, conferit in 2005 de Ministerul Finlandez al Culturii.

Revista Songlines din Marea Britanie a afimat ca cel de-al zecelea album, Iki, este obligatoriu unul din cele 50 de albume pe care un iubitor de world music ar trebui sa le detina, iar revista Utne a votat interpretii formatiei ca fiind cei mai surprinzatori artisti ai lumii pentru 2003. Cel mai nou album al trupei, Miero (2006), a castigat locul 5 in topul european pentru World Music.

Cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de prezenta pe scenele lumii, Sony BMG Finland a scos un album de compilatii, denumit 25, cu piese din toate cele 11 albume ale formatiei, dar si din arhiva live DVD.

Värttinä va deschide festivalul World Music Mamaia pe 24 iulie, de la ora 21:00, cu un show plin de energie, care impleteste folclorul nordic cu elemente de pop si rock.

Vezi aici site-ul trupei si pagina de myspace.

LA-33 - Columbia

La-33
La-33
Foto: wmm2009.com
La-33, una dintre cele mai extrovertite formatii de salsa, a luat nastere intr-o manastire dn apropierea capitalei columbiene Bogota, mai precis pe strada nr. 33. Cladirea a fost cumparata de un grup de artisti, astfel ca locul rugaciunilor pioase a fost luat de sonoritatile neobositei salsa.

Ideea infiintarii grupului a apartinut fratilor Sergio si Santiago Mejia, in 2002, iar gluma muzicala La pantera mambo, dupa celebra Pantera roz a lui Henri Mancini, a facut curand inconjurul salilor de salsa din lume. Acest hit al anului 2005 a fost gravat pe numeroase compilatii si a batut recorduri de popularitate atat in Columbia, cat si pe glob.

.

In 2007 lanseaza un al doilea album, Gozalo, nominalizat pentru Grammy Latin Awards. Este apogeul trupei, aceasta evoluand adesea pe cele mai importante scene ale lumii, alaturi de personalitati ca Henry Fiol, Willie Colon, Ismael Miranda, Cheo Feliciano, Chucho Valdes, Los Van Van, Sargento Garcia, Kinky sau The Wailers.

Formatia La-33 va canta in a doua zi de festival, pe 25 iulie, de la ora 21:00. Intrarea este libera.

Vezi aici site-ul trupei si pagina de myspace.

Astillero - Argentina

Astillero
Astillero
Foto: wmm2009.com
Grupul argentinian Astillero isi propune reintoarcerea la dimensiunile originale ale tangoului, adaptand-ul totodata la realitatea violenta si dura a prezentului. Fondat in 2005, ansamblul incearca sa redea acestui gen centenar locul initial in cultura populara.

Inca de la primul album, Tango de Astillero (2006), ecourile in presa de specialitate si reactia publicului au fost entuziaste. De asemenea, implicarea in numeroase proiecte alaturi de muzicieni, regizori si oameni de scena (proiecte precum cele de la Máquina Tanguera, Milonga en Orsai, Studioul muzical de Tango al lui Orlando Goni sau Centrul pentru dezvoltare culturala de la River Plate), a propulsat grupul la loc de cinste in tangoul de avangarda.

Anul 2007 a reprezentat debutul european al argentinienilor, concretizat printr-un lung sir de concerte in mari orase ca Amsterdam, Madrid, Londra, Paris, Viena, Hamburg, Copenhaga si Zürich. Tot in acest an, formatia a realizat un nou album, alaturi de maestrul Leopoldo Frederico. Unele dintre creatiile de pe acest album vor figura in productia shakespeariana Romeo si Julieta, realizata de TFP Productions la Wilton's Music Hall in Londra, la inceputul lui 2009.

Trupa Astillero va canta in a treia zi de festival, pe 26 iulie, de la ora 21:00. Intrarea este libera.

Vezi aici site-ul trupei si pagina de myspace.