Vineri, 24 iulie, in Ziua 1 a festivalului CokeLive Peninsula, pe Coca Cola Main Stage, Tudor Chirila si peninsularii le-au aratat celor din Vama Veche "ca aici e Vama Veche", iar DJ Tiesto, cap de afis al serii, a aratat ca apreciaza si formatii ca Red Hot Chili Peppers si The Killers. Pe Coke Terrace, dipsomanul Pavel Stratan a cantat despre cum "beau si eu, ca moldovanul", iar Sarmalele Reci au intregit odele dedicate strugurilor, caci "viata mea e-un sprit de vara".

Tudor Chirila la bustul gol, turnandu-si o sticla de apa pe cap, stropindu-i apoi pe fani cu apa ramasa si chiar aruncand cateva sticle pline in public - asa a aratat concertul Vama sustinut pe Coca Cola Main Stage. "Caldura sufocanta, conditii tehnice excelente, cantare foarte buna, public generos si foarte activ", rezuma foarte bine frontman-ul trupei, pe blogul sau, ceea ce s-a intamplat vineri, in Ziua 1 a CokeLive Peninsula.

Totusi, caldura nu l-a putut opri pe Tudor Chirila, care a alergat pe scena aproape fara oprire, cu mici pauze pe piesele mai lente.

S-a cantat despre faptul ca Dumnezeu nu apare la stiri, s-au "upgradat" saruturi (Zmeul), s-au facut solo-uri de clape (Raul Kusak) si chitara (Eugen Caminschi) spre sfarsitul cantecului Nu am chef azi, pentru ca pe Fotomodele o fetita sa planga de zor in bratele tatalui, reusind sa surprinda parca mesajul piesei. "Milioane de fete viseaza la tine/ La camera ta de hotel/ Si nu le poti spune/ Cate nopti vor plange/ In camera lor de hotel".

"Trenul accelerat Tg Mures - Mangalia pleaca de statie in cinci minute. Trenul accelerat Bucuresti - Mangalia pleaca in cinci minute de la statia 5", a fost semnalul lui Tudor Chirila pentru Vama Veche, un cantec din categoria "Oldies but goldies", cum avea sa spuna chiar el. Imediat, Tudor a luat o camera video si a inceput sa-i filmeze pe fani.

"Peninsula, hai sa le aratam celor din Vama Veche ca aici e Vama Veche", a cerut publicului, pentru ca mai tarziu sa-i provoace pe tinerii din primele randuri: "Vreti sa va mai trimita parintii bani de sprit?".

Tata taie porcul a ridicat praful in fata scenei, caci cateva tatuaje si cateva creste de punkisti s-au pus pe dansat. S-au linistit insa catre finalul concertului, cand au fost cantate piese mai putin vesele, ca Nu am chef azi si Cartita.

Pe Coke Terrace, unPavel Stratandotat cu umor moldovenesc si cu ochelari de soare "misteriosi" ne-a cantat semi-live (in lipsa unei orchestre, a fost ajutat de un CD) piese ca Luluta ("Dealu-i mare, da' ca calul nimeni nu-i"), Inca nu-nvatam pe-atunci la scoala ("o piesa despre cand am fumat eu prima oara") si Du-du.

"Cleee-opa-tra!" a strigat publicul, facandu-l pe Pavel sa rada si sa le raspunda mai tarziu cu piesa Zunea-Zunea: "Ziceati ceva de Cleopatra. Imi permiteti sa cant o piesa de-a ei? <>".

"Eu beu!" a strigat unul dintre fani, pentru ca folkistul sa raspunda prompt: "Si eu beu!". "Basarabia e Romania!" a strigat de cateva ori un grup de ultrasi, dar moldoveanul "le-a inchis gura" anuntand piesa La city.

Au urmat piese ca Tata la beci cand o schimbat lacata ("o piesa despre ce vorbiti voi aici"), Vinul de Primae, dar si filozofica melodie M-am nascut de ziua mea, cu marturisiri ca "eu am memorie, numai nu tin minte unde-o tin" si "Beau si eu, ca moldovanul/ Patru ori pe an, ia zi:/ La Craciun, de Hram, la Paste/ Si in fiecare zi".

Nunta a facut sa duduie podeaua, Eu beu si Ghita i-au facut pe spectatori sa cante precum englezii la meciurile de fotbal, dar surpriza lui Pavel Stratan pentru fani a fost o piesa noua, Tipic moldovenesc, insotita de marturisirea "Eu, de cand ma tin minte, mie mi-o placut numai bauturile care incep cu litera s - si jin, si votca, si lichior, si bere, si coniac, si... si restul".

Tot pe Coke Terrace, Sarmalele Reci au sustinut un concert foarte bine primit (poate si pentru ca Zoltan Andras, solistul trupei, a vorbit in romana, maghiara, chiar si engleza), care a combinat balade ca Daca n-ai fi tu si Telefonul nu mai suna, cu piese mai vesele. Au fost "infierate", pe rand, prostia (Prostia-i la putere - "Azi prostia e un zid/ Azi prostia e-n partid/ Caci politica de gasti/ E-o politica de prosti/ Prostul nu e prost destul/ Fara lantisor si ghiul/ Dati-i prostului macar/ Un celular"), televizorul (La televizor - "Lasa-ma sa dorm la televizor"), computerul (Maniac - "Stau pe computer minute si ore si zile/ Des navighez si surfez pana naufragiez"), sau chiar televizorul si computerul la un loc (Pielea mea - "Lacramioara sta cu ochii-n televizor/ Este modul ei de-a se droga/ Doru a fost inghitit de calculator/ ...modul lui de-a evada").

Am aflat ca Durerea e un alint (cel mai nou videoclip al trupei), Vaca ne-a adus indemnul cald"Zi-mi ca sunt bou/ Nu-mi pare rau/ Imi place printre vaci sa stau/ Iaca vaca - unde e vaca?", am prizat Aurolac ("Daca n-ai ce manca/ Jimi Hendrix iti canta-n stomac), ni s-a cantat despre lipsa banilor si a masinilor (Si ce daca - "Si ce daca nici la patruzeci de ani/ Inca nu ma scald intr-un ocean de bani/ Si ce daca n-am masina doar nu sunt/ Singurul fara masina pe pamant"), iar melodica piesa Ana are mere a venit insotita de subversivul cantec Tara te vrea prost ("Ce folos ai daca-nveti prea multe-n viata?/ Poa' sa-ti explodeze creierul/ Ce folos din carti despre domnitorii morti/ Tot ce ti se cere azi e sa fii nul").

Si pentru ca mai devreme, in acelasi loc, Pavel Stratan ne adusese piesele sale despre bautura, am aflat si de la Zoltan ca "viata mea e un sprit" (Cantece si descantece) sau, mai mult chiar, ca "viata mea e-un sprit de vara" (Sprit de vara).

Cap de afis pentru Ziua 1, Tiesto a aratat de ce este cel mai bine cotat DJ din lume si a facut ca zona din fata Coca-Cola Main Stage sa fie suprapopulata. La orele 22:00, olandezul a inceput un set care a durat mai bine de trei ore. Alaturi de cantecele proprii, au fost prezentate si piese de la formatii ca Red Hot Chili Peppers, The Killers si Kings of Leon.

Pe partea vizuala, show-ul artistului a beneficiat de leduri in jurul pupitrului de DJ. Singurele reprosuri au vizat faptul ca "a stat cam mult cu mainile pe sus", dupa cum spunea un fan. "Ce DJ ai mai vazut sa faca asta? Putea si el sa mimeze si sa stea macar cu o mana prin zona platanelor".