Supranumita "diva desculta" datorita aparitiilor pe scena in picioarele goale, Cesaria Evora este cea mai cunoscuta cantareata de morna, un melanj intre fado portughez si blues. Artista va concerta pentru a patra oara in Romania, la Sala Palatului din Capitala, pe 1 octombrie. Evenimentul va avea loc cu incepere de la ora 20:00, informeaza Events.

Cesaria Evora s-a nascut in Mindelo, in insula Sao Vincente, Capul Verde, pe 27 august 1941. Si-a pierdut tatal la doar sapte ani si si-a petrecut primii anii din viata sub ingrijirea bunicii, fiind educata de calugarite. Duminicile canta in piata publica, acompaniata de fratele sau (Lela) la saxofon.

La 20 ani s-a indragostit de Eduardo, un marinar din Capul Verde (muzician si el), care a introdus-o in lumea stilurilor muzicale traditionale, coladeiras si mornas - cantece melancolice, de tristete si dor. Tot Eduardo o ajutat-o sa fie difuzata pe postul de radio local, Radio Mindela. A inceput astfel sa cante in localuri si hoteluri.

Desi a devenit Regina Mornas in Capul Verde, a ramas relativ necunoscuta la nivel international. De asemenea, situatia ei materiala a ramas dificila, in contextul crizei economice resimtite de intreaga populatie dupa proclamarea independentei Statului Insulelor Capului Verde. A renuntat la muzica timp de 10 ani si s-a luptat cu alcoolismul in ceea ce ea descrie ca fiind "perioada neagra” a vietii ei.

In 1987, incurajata de Bana, reputat muzician si filantrop, exilat din Capul Verde in Portugalia, a sustinut concerte in Portugalia. Treptat, cariera ei a reinceput sa prinda contur. Jose Da Silva, francez originar din Capul Verde, care avea sa-i devina ulterior mentor si producator oficial, a invitat-o la Paris, unde a inregistrat albumul La Diva Aux Pieds Nus (Diva Desculta) in 1988.

In 1992, a aparut Miss Perfumado, care avea sa o propulseze la statutul de star international, la varsta de 51 de ani. Piesa Sodade a devenit primul ei hit international (termenul portughez saudade, caracteristic muzicii din Capul Verde, este asemanator dorului romanesc: foarte greu de tradus, cuprinde o varietate de emotii - dor de casa, nostalgie, melancolie, tristete, regret).

Cesaria Evora canta intotdeauna cu picioarele desculte, in semn de solidaritate cu femeile si copiii saraci din tara sa. La inceputul acestui an, artista a fost decorata, la Paris, cu Legiunea de Onoare, cea mai inalta distinctie civila a Frantei.

Discografie: La Diva Aux Pieds Nus(1988), Distino Di Belita(1990), Mar Azul(1991), Miss Perfumano (1992), Cesaria (1995), Cabo Verde(1997), Cafe Atlantico (1999), Sao Vincente Di Longe (2001), Voz D'Amor(2003), Rogamar (2006).

Vezi aici site-ul artistei si pagina ei de myspace.

Cesaria Evora a mai concertat in Romania de trei ori la Sala Palatului, pe 15 mai 2003, pe 29 iunie 2004 si pe 16 octombrie 2006. Artista ar fi trebuit sa mai cante in Capitala si pe 3 iulie 2008, in Amfiteatrul Mihai Eminescu din Parcul National, dar si-a anulat intreg turneul din cauza unor motive de sanatate.

Biletele pentru concertul care va avea loc pe 1 octombrie costa 85 RON, 115 RON, 160 RON sau 230 RON, in functie de categorie. Ele pot fi achizitionate prin intermediul site-urilor www.ticketpoint.ro, www.bilete.ro, www.blt.ro, www.eventim.ro, precum si la casa de bilete a Salii Palatului, in reteaua magazinelor Diverta din Bucuresti si din tara si la punctele de vanzare Eventim din magazinele Germanos din toata tara. Evenimentul este organizat de Events.