Eugen Istodor s-a decis, in acest week-end, sa viziteze Valea Doftanei. Unul dintre obiective, Castelul Hasdeu: "Hasdeu, prin sedinte de spiritism, a aflat cum sa ridice castelul, castelul fiind felul lui de comunicare cu Iulia, fiica sa prematur dusa la cele vesnice. Aceasta criptograma in care tu intri iti da un sentiment de excludere. Ciudate oglinzi, scari, lacrimind Hristos butaforic, nori de metal, ochiul divin incadrat in trunghi. Te atrag prin stranietate, te racesc prin incomunicare", scrie el pe blogul uichendist.ro.

“Trecusera sase luni dupa moartea fiicei mele. Era in martie: iarna plecase, primavara nu sosise inca. Intr-o seara umeda si posomorata sedeam singur in odaie langa masa mea de lucru. De-nainte-mi, ca totdeauna, era o testea de hartie si mai multe creioane. Cum? nu stiu, nu stiu, nu stiu, dar fara ca s-o stiu, mana mea lua un creion si-i rezema varful de luciul hartiei. Incepui a simti la tampla stanga batai scurte si indesate, intocmai ca si cand ar fi fost bagat intr-insa un aparat telegrafic. Deodata mana mea se puse intr-o miscare fara astampar. Vreo cinci secunde cel mult. Cand bratul se opri si creionul cazu dintre degete, ma simtii desteptat dintr-un somn, desi eram sigur ca nu adormisem. Aruncai privirea pe hartie si cetii acolo foarte limpede: “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hasdeu.”

Asta e mesajul ce-a stat la baza unei himere din caramida si iluzii: castelul Hasdeu. Hasdeu, prin sedinte de spiritism, a aflat cum sa ridice castelul, castelul fiind felul lui de comunicare cu Iulia, fiica sa prematur dusa la cele vesnice. Aceasta criptograma in care tu intri iti da un sentiment de excludere. Ciudate oglinzi, scari, lacrimind Hristos butaforic, nori de metal, ochiul divin incadrat in trunghi. Te atrag prin stranietate, te racesc prin incomunicare. Bun durerea tatalui ne-a dat o nebunie de casa, ce bine!

Fundatia castelului in forma de cruce, cu 3 si 7 jucindu-se unde vrei in carnea castelului: trei turnuri, intrarea are sapte trepte, jilturile de la intrare au incrustrate sapte volume de carti suprapuse. Plin de inscriptii de la blazonul familiei “Pro fide et patria”, apoftegma lui Galilei “E pur si muove”.

Cind a fost Caragiale pe-aici, Hasdeu l-a luat de mina si i-a zis:

“Noi suntem aci numai in gazda. Pentru aceea, mai nainte de orice, trebuie sa te prezint stapanei casei”. Si Hasdeu l-a dus la trunchiul unui copac batrin, unde, intr-o scorbura se afla portretul Iuliei Hasdeu. Da, Iulia crease castelul in nenumaratele sedinte de spiritism de limba franceza.

Citeste continuarea si comenteaza pe bloguluichendist.ro.