Luni, 21 septembrie, clubul Big Mamou va gazdui, incepand cu ora 19:00, o seara dedicata folkistului Vali Sterian. Intrarea este libera, informeaza folkbog.ro. "Cu siguranta si-ar fi dorit ca de ziua lui sa fie in compania prietenilor, de preferinta in Casa Eliad, iar pe scena sa se perinde cat mai multi folkisti care sa cante de drag, asa, ca pentru el", spune Eugen Avram, cel care organizeaza in fiecare an, incepand cu 2002, o seara in memoriam Vali Sterian. In 2009, creatorul piesei Nopti (Vino Doamne), considerata un adevarat imn al Revolutiei din 1989, ar fi implinit 57 de ani.

Valeriu Sterian s-a nascut la Ramnicu Sarat, pe 21 septembrie 1952. Inceputurile sale in activitatea muzicala (intai a fost baterist, abia mai tarziu a devenit chitarist) au avut loc in timpul liceului, cand a format, alaturi de trei buni prieteni, un grup numit Copiii florilor (1971). Trupa avea sa se destrame, pentru a lasa locul unui alt grup, in primii ani de studentie - Vali si Carmen, axat pe interpretarea pieselor din repertoriul Beatles.

Adevaratul debut al lui Vali Sterian s-a produs in 1973, la Festivalul Primavara Baladelor, alaturi de Carmen Marin, unde a castigat premiul pentru compozitie cu piesa Nopti. In acelasi an, Carmen Marin a fost inlocuita de Carmen Cula, fosta basista in grupul rock feminin Catena. In noua componenta, grupul Vali si Carmen au cantat in mai multe spectacole din cadrul Cenaclului Flacara, coordonat de poetul Adrian Paunescu. Dupa o scurta perioada de pauza a aparitiilor in cadrul Cenaclului, Vali a revenit in randurile acestuia in primavara anului 1975, de aceasta data singur.

In 1976 s-a casatorit cu Lucia, o prietena din facultate, iar un an mai tarziu, pe 30 august, se nastea Oliver, fiul lor. Tot in acelasi an, Vali a debutat discografic cu single-ul Muzica folk, pe care figurau doua cantece: Cu iubirea de mosie si Cantec de oameni. Materialul, aparut la Electrecord, a fost realizat in colaborare cu Dan Andrei Aldea.

A urmat, in 1979, LP-ul Antirazboinica, aparut tot la Electrecord si realizat alaturi de Dan Andrei Aldea si Nicolae Enache (ambii fosti membri Sfinx). In aceasta perioada, Vali a infiintat Compania de Sunet, trupa proprie, in care au activat, de-a lungul timpului, foarte multi muzicieni si alaturi de care a realizat turnee in tara si in strainatate.

In 1990 a pornit intr-un turneu in Norvegia si a inregistrat, alaturi de patru prieteni si reputati artisti norvegieni, Bjørn Eidsvåg, Kine Hellebust, Øyvind Elg si Steinar Albrigtsen, albumul Nopti. Pe acest disc se afla si piesa cu acelasi titlu, devenita un adevarat imn al Revolutiei din 1989 (cunoscuta de public si sub numele de Vino Doamne).

In 1999, in urma unui accident rutier, a fost arestat sub acuzatiile de “ucidere din culpa si conducerea autoturismului pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice, peste limita legal admisa”. A fost ulterior eliberat, dupa ce mai multe personalitati ale vietii politice si culturale au depus o scrisoare de sprijin pentru Vali, sustinand ca artistul poate fi judecat in libertate, intrucat nu reprezinta un pericol public.

Bolnav de cancer, Vali Sterian s-a stins din viata pe 16 septembrie 2000.

Discografie: Muzica folk (single, 1977), Antirazboinica (1979), Veac XX (1982), Nimic fara oameni (1989), Nopti (1990), Vino, Doamne! (1990), S-a votat Codul penal (1992), Evenimentul zilei... si altele (1994), Ruga (1998), The Very Best of Valeriu Sterian (2000). (sursa: folkblog.ro)

Mai multe piese Vali Sterian puteti asculta aici.

In 2005, la Ramnicu Sarat a avut loc concertul In memoriam Valeriu Sterian, la care au participat fosti colegi de scena si prieteni. La propunerea lui Victor Socaciu strada si o scoala din Ramnicu Sarat au primit numele Valeriu Sterian. De asemenea, in 2008 a luat nastere un festival de folk in memoria artistului.

Clubul Big Mamou se afla pe Splaiul Independentei 2B.