Richard Bona, artistul care crede ca are "responsabilitatea de a face lumea mai frumoasa" si care l-a sfidat pe Harry Belafonte ("Tu chiar te crezi Iisus Hristos? Sau ce?"), isi va lansa un nou album, intitulat Ten Shades Of Blue, pe data de 23 octombrie, in cadrul Bucharest Masters of Jazz. Festivalul va aduce pe scena Salii Palatului din Capitala artisti ca Richard Bona si Eliane Elias (23 octombrie), Power Of Three - Chick Corea, Lenny White, Stanley Clarke (24 octombrie), Mike Stern Band si Branford Marsalis Quartet (25 octombrie) si Jan Garbarek Group (25 noiembrie), informeaza Media Services Events.

Cand era mic, Richard Bona a fost un copil plangacios. “Mi s-a povestit ca intr-o zi, in timp ce plangeam, am zarit pe cineva cantand la un instrument numit balafon si am incetat sa mai plang. Se pare ca am fost pur si simplu fascinat.” La scurt timp, Richard si-a produs propriul balafon. “Imi aduc aminte ca repetam la el intre 8 si 12 ore pe zi.”

A inceput sa cante in public la varsta de 5 ani, la biserica din satul sau, alaturi de mama si de surorile sale. Pentru ca nu avea acces la alte instrumente (erau destul de scumpe) a invatat sa si le faca singur: de la fluiere de lemn, la instrumente de percutie. Copilul minune a intampinat insa probleme in momentul cand a vrut sa-si faca prima chitara. Nu reusea sa improvizeze niste coarde, dar a gasit solutia la magazinul local de biciclete, folosind in loc de acestea cabluri de frana. Inovatia si priceperea sa l-au facut sa devina extrem de popular, primind invitatii la nunti, botezuri, dar si la slujbele de la biserica.

De la 11 ani, Richard incepe sa sustina si spectacole. Astfel, reuseste sa-si cumpere o chitara adevarata si sa cante chiar si-n baruri, noaptea.

In 1980, artistul cunoaste un francez care tocmai pusese bazele unui club de jazz intr-un hotel din localitate. Este recomandat si, desi nu stia nimic despre jazz, accepta pentru ca i se promisese un salariu de 20 de ori mai mare decat banii pe care-i incasa el pe luna. Cum in club existau cam 400 de discuri de jazz, Richard isi petrecea toata ziua ascultandu-le, invatand sa cante si la alte instrumente. Astfel, incepe sa compuna muzica. Primul disc pe care l-a ascultat a fost si cel care de fapt i-a schimbat viata: Portrait Of Tracy, al inegalabilului Jaco Pastorius. Datorita lui Jaco, Richard se apuca sa studieze chitara bas.

Imediat dupa moartea tatalui sau, artistul se hotaraste sa plece in lume, astfel ca la 22 de ani ajunge in Paris. Dupa numai doua luni, Bona concerteaza alaturi de muzicieni ca Didier Lockwood, Marc Ducret, Manu Dibangosau sau Salif Keita. La Paris, Bona il intalneste pe Mike Stern. La sfatul acestuia, artistul pleaca la New York si inregistreaza albumul My People cu Joe Zawinul.

Intalnirea cu Harry Belafonte va ramane vesnic in amintirea artistului. Bona nu auzise de Belafonte pana atunci, asa ca nu ramane deloc surprins cand primeste un telefon de la acesta. Atunci cand Belafonte il intreba daca il cunoaste, Bona raspunde: "Dar tu? Ai auzit de Bona? Tu chiar te crezi Iisus Hristos? Sau ce?". Artistul devine la scurt timp directorul muzical al turneelor lui Belafonte timp de un an si jumatate.

Pentru Richard au urmat colaborari de vis: Larry Coryell, Michael si Randy Brecker, Mike Stern, Pat Metheny, George Benson, Bobby McFerrin, Branford Marsalis si Chaka Khan.

Cu asemenea colaborari, dar si cu un astfel de talent, era doar o chestiune de zile semnarea unui contract cu o casa de discuri. Primul album a fost lansat in 1999 - Scenes From My Life - sub egida prestigioasei Columbia Records.

“Piatra pretioasa” Richard Bona, asa cum il numesc criticii de specialitate, a colaborat cu Mike Stern pe noul album al acestuia - Big Neighborhood. In aceasta vara, artistul a fost invitat sa cante intr-o formula speciala alaturi de Gonzalo Rubalcaba si Richard Galliano.

Discografie Richard Bona: Scenes From My Life (1999), Kaze Ga Kureta Melody (2000), Reverence (2001), Munia: The Tale (2003), Toto Bona Luka (2005), Tiki (2006), Bona Makes You Sweat (2008). (sursa: starpulse.com)

Vezi aici site-ul lui Richard Bona si pagina lui de myspace.

Bucharest Masters Of Jazz 2008 a reprezentat un adevarat regal al jazzului international, pe scena festivalului urcand nume cu rezonanta pe plan international: Al Jarreau, Dianne Reeves, Erik Truffaz, Count Basie Orchestra, Monty Alexander Trio, Chick Corea, John Mclaughlin, Nigel Kennedy.

Ca urmare a succesului inregistrat la prima editie, Media Services Events organizeaza, in perioada 23-25 octombrie 2009, a doua editie a festivalului Bucharest Masters of Jazz. In luna noiembrie 2009 vor avea loc si alte evenimente organizate tot sub egida Masters Of Jazz.

Bucharest Masters Of Jazz a castigat in 2008 premiul Asociatiei Criticilor de Jazz, iar editia din acest an nu se va dezice, artistii confirmati fiind Richard Bona si Eliane Elias pe 23 octombrie, Power Of Three - Chick Corea, Lenny White, Stanley Clarke pe 24 octombrie, Mike Stern Band si Branford Marsalis Quartet pe 25 octombrie si Jan Garbarek Group pe 25 noiembrie.