Formatia Spitalul de Urgenta si-a lansat noul album, intitulat Fondul Propietatii de Stat, printr-un spectacol organizat pe 16 octombrie, de la ora 22:00, in clubul Silver Church din Capitala. Concertul a fost transmis in direct pe internet si a beneficiat de o deschidere din partea cvartetului Capriccio si a trupei Vunk. Dan Helciug, solistul trupei Spitalul de Urgenta, a aratat ca este un artist total: a cantat, a dansat, si-a exersat talentul de papusar si i-a cantat in direct fiului sau Melc melc codobelc, pentru a merge la culcare.

Seara a fost deschisa de cvartetul Capriccio si trupa Vunk. Cu acest prilej, Vunk (fosta Vank) si-a anuntat revenirea in decembrie printr-un nou single.

Ca o avanpremiera la spectacolul ce avea sa urmeze, Cove a oferit audientei un monolog de ieri si azi a la Nenea Iancu, in spiritul de satira al noului album Spitalul de Urgenta.

Concertul a fost conceput ca un happening menit sa tina publicul in priza. Un moment special a fost intrarea in scena a lui Mitica de Bucuresti, papusa care a prins viata in mainile lui Dan Helciug.

Mitica de Bucuresti este o papusa care bea bere si canta romante si cantece de jale de pe vremea cand oamenii inca mai credeau in sentimente si aveau convingeri morale. Mitica si Dan au inceput o competitie a muzicii de ieri si azi. Nea Mitica, de altfel, ne este deja cunoscut din teaserele de promovare care au circulat pe internet inaintea lansarii albumului.

Trupa a interpretat piese de pe noul album, dar si melodii binecunoscute, ca Lautarii, Prietenii, Bici My Mother si, bineinteles, Traiasca berea, care a fost cantata si la bis. Noile piese au fost bine primite de catre public, impresionand printr-un sound nou, o vitalitate debordanta si o nota de originalitate.

Lista pieselor de pe albumul F.P.S.

  1. Campionii
  2. La curba
  3. Viata in doi
  4. Luna in picioare
  5. Hai pe ei
  6. Lasa-ma sa beau
  7. Omu’ e
  8. Si maine e o zi
  9. Mi se rupe
  10. Bonus
  11. Buna dimineata
  12. Stay united!

Vineri, baietii l-au cunoscut pe castigatorul concursului Un catren si un refren, competitie prin care Spitalul de Urgenta si-a incurajat fanii sa le trimita propriile versuri. Laurentiu Ghita din Bucuresti, autorul lucrarii Am Trabant, a primit unanimitate de voturi din partea trupei. Versurile sale vor fi transpuse pe o melodie compusa de Spitalul de Urgenta. Piesa va fi cantata in cadrul concertelor din turneul de promovare a albumului F.P.S.. Cel de-al doilea castigator, ales prin tragere la sorti, este Nicolae Bunduri din Brasov, pentru care Trupa Spitalul de Urgenta va sustine un concert… chiar la el acasa.

Noul album este produs de Real Sound & Visual si este distribuit de catre A&A Records. Albumul F.P.S. costa 29,90 lei si poate fi achizitionat la concerte, in reteaua librariilor Carturesti din toata tara, pe site-ul www.danhelciug.ro si pe CharityGift.ro, www.charitygift.ro (un procent de 5% din valoarea albumului fiind redirectionat catre Fundatia pentru SMURD). CharityGift.ro este proiectul de voluntariat online adoptat de Spitalul de Urgenta dupa modelul "Adopta un ONG".

Despre Spitalul de Urgenta si F.P.S.

Trupa s-a nascut in 2000, tatal ei fiind Dan Helciug, careia ii apartin conceptul, muzica si textul. Orchestratia originala a muzicii trupei o asigura Victor Panfilov, mentor spiritual si este imbogatita de catre exceptionalul chitarist Emil Chican. In F.P.S., Dan Helciug abordeaza cu curaj o serie de teme in general evitate de trupele mainstream, cantand despre viata de student, politica, si de ce nu, despre fotbal.

Piesele raman insa incarcate de umorul specific artistului, care nu iarta nici pe altii, insa in final nu se iarta nici pe sine insusi. Trupa se joaca cu piesele si stilurile precum un papusar cu marioneta sa, iar referintele culturale, muzicale si politice abunda. F.P.S. este asadar un album de maturitate, prin care Spitalul de Urgenta isi dovedeste atat curajul, cat si implicarea in temele de interes ale generatiei actuale.