"Special K" pentru melomani, tratament pentru suferinzii de amuzie, muzica klezmer si-a manifestat efectul curator sambata, 7 noiembrie, in fata unui Club al Taranului suprapopulat, printre cei prezenti aflandu-se si ambasadori ai Austriei, Norvegiei sau Frantei.

In penultima seara a singurului festival de muzica traditionala din Bucuresti, The Vienna Klezmer Band a cantat piese ca Ciribim, Ciribom, Mein Yiddishe Meidele(la vibrafon), Moldavian Sketches (la acordeon), Jewish Ballade (la nai), Ukrainian Polka (la sopilka), Eight Candles, The Sabbath Song, dar si I Found My Yiddishe Mameh, Baby, "o ciudatenie" de cantec, un hit al anilor '20, compus de Sol Gubenko. "Noroc!" - a fost urarea de final (Lahaim) a celor cinci artisti, care ne-au amintit, prin vocea liderului lor, ca "suntem cu totii copii ai unui singur Dumnezeu, copii ai unei singure mame".

The Vienna Klezmer Band (Austria) este alcatuita dintr-un sef de orchestra din Viena, o cantareata evreica din Cernauti, un acordeonist din Kiev, care este si un virtuoz al naiului, un basist din Ungaria si un percutionist din Stammesdorf. Adica Ela Malkin (voce si pian), Alfred Pfleger (vioara), Igor Pilyavskiy (acordeon, nai, sopilka, saxofon), Julius Darvas (contrabas) si Martin Breinschmid (tobe).

Trupa interpreteaza muzica klezmer, muzica populara evreiasca, care s-a amestecat in diferitele tari cu traditiile muzicale locale. Klezmer-ul este combinat, in functie de program, cu jazz, muzica clasica, blues sau tangou - atat instrumental cat si vocal.

Muzica klezmer este, de multa vreme, muzica traditionala a evreilor din estul Europei. In mai multe tari europene, ea renaste dupa o perioada de tacere. La momentul actual, klezmer-ul este redescoperit de catre generatiile mai tinere si este combinat cu genuri muzicale actuale, contopindu-se intr-un "aliaj" impresionant de forme muzicale diferite.

Jazz Meets Klezmer este primul festival de muzica klezmer din Capitala si s-a desfasurat la Clubul Taranului Roman, in perioada 3-8 noiembrie.