Cunoscut pentru colaborarile cu John McLauhlin, Joe Zawinul, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders si Dave Holland, percutionistul Trilok Gurtu va urca pe scena alaturi de Jan Garbarek, pe 25 noiembrie, la Sala Palatului, de la ora 20:00, informeaza Media Services. La eveniment vor mai participa pianistul Rainer Brüninghaus si basistul din Brazilia, Yuri Daniel.

Trilok Gurtu s-a nascut intr-o familie cu o mare dragoste pentru muzica, in Bombay - India, unde bunicul sau a fost un reputat interpret de Sitar, iar mama sa, Shobha Gurtu, o clasica stea a interpretarii, a avut o constanta influenta asupra micului copil. Trilok a inceput sa cante la varsta de sase ani, pentru ca mai tarziu sa lucreze alaturi de trompetistul Don Cherry (tatal lui Neneh si Eagle Eye) timp de doi ani.

Trilok a concertat in toata lumea cu respectatul grup de jazz Oregon si a fost o parte importanta a cvartetului pe care L. Shankar l-a condus impreuna cu Jan Garbarek si Zakir Hussain.

In anii ‘80-‘90, Trilok a cantat cu propriul sau grup, reusind sa isi prezinte propriile compozitii pe albumul de debut Usfret, pe care multi muzicieni il citeaza ca un important punct de referinta. Tineri muzicieni asiatici din Londra (ca Talvin Singh, Asian Dub Foundation si Nitin Sawhney) il vad pe artist ca un mentor, opera lui gasindu-si calea spre vinilurile seturilor DJ-ilor din cluburi.

Formatia sa, The Glimpse, a avut turnee in intreaga lume si a aparut in festivaluri alaturi de Bob Dylan, Eric Clapton, REM, precum si alaturi de muzicieni apartinand genului World Music: Youssou N’Dour, Baaba Maal, Cesaria Evora si Salif Keita.

Albumele Kathak (1998), African Fantasy (2000) si The Beat Of Love (2001) au aparut ca un rezultat direct al acelei perioade: muzica lui Trilok s-a incadrat in deosebitul peisaj al World Music – un sound nou care pastrase esenta lucrarilor sale anterioare, dar care s-a dezvoltat armonios, oferind posibilitatea unor colaborari cu artisti talentati ca Neneh Cherry, Salif Keita, Angelique Kidjo si Oumou Sangare.

Cand Trilok a intrat in circuitul evenimentelor live in 2000 si 2001, publicul a putut vedea grupul pe scena, beneficiind de aparitii speciale ale unor muzicieni ca Nitin Sawhney, Angelique Kidjo, Salif Keita si a producatorului albumului The Beat Of Love - Wally Badarou in New York si Londra. Pe langa concertele cu trupa, Trilok a participat la numeroase recitaluri de percutie solo si a contribuit ca artist invitat la albumele lui John McLaughlin, Pharoah Sanders, Nitin Sawhney, Lalo Schifrin, Gilberto Gil, Bill Laswell & Annie Lennox.

Cu ocazia lansarii discului Remembrance (in 2002), Trilok a beneficiat de prezenta unor invitati precum Shankar Mahadevan, Zakir Hussain, Ronu Majumdar si Shobha Gurtu. Recenziile din Londra au fost toate la superlativ, inclusiv cele din publicatiile The Times, Daily Express, The Guardian, Q, Songlines si FRoots. Succesele pe care Trilok le-a obtinut in timpul turneelor sale in Europa (in special Scandinavia) l-au condus pe Trilok catre cea de-a doua nominalizare la BBC World Music Awards, precum si pentru EMMA.

De-a lungul carierei sale Trilok a concertat in London Hyde Park cu ocazia celei de-a cincizecea aniversari a reginei, precum si in Bombay - cu ocazia implinirii a 70 de ani de existenta a postului BBC.

In cadrul concertului din Bucuresti - 25 noiembrie, Sala Palatului - maestrul percutionist Trilok Gurtu va urca pe scena alaturi de Jan Garbarek, pentru a-l acompania pe acesta impreuna cu pianistul Rainer Brüninghaus si basistul din Brazilia, Yuri Daniel.

Biletele se gasesc la casieria Salii Palatului, magazinul Muzica, reteaua magazinelor Diverta, Vodafone, Germanos, reteaua Librariilor Carturesti si on-line pe: www.bilete.ro, www.blt.ro, www.ticketpoint.ro, www.eventim.ro, www.myticket.ro, avand preturi cuprinse intre 100 si 350 RON

Vezi aici site-ul lui Trilok Gurtu si pagina sa de myspace.