Dupa doua concerte sustinute in octombrie 2004 (Bucuresti) si in iunie 2007 (Sibiu), Duke Ellington Orchestra se intoarce in Romania pentru un nou concert. Evenimentul care va avea loc pe 25 aprilie 2010, la Sala Palatului din Capitala, de la ora 20:30, informeaza Sound&Image Events. Condusa in prezent de Paul Mercer Ellington, trupa a fost infiintata in 1923 si si-a primit numele de la intemeietorul sau, celebrul pianist si dirijor Duke Ellington, supranumit ducele jazz-ului, intemeietor al stilului "jungle music" si castigator a 13 premii Grammy.

Duke Ellington, ducele jazz-ului, un “talent suprem” - cum il numea criticul muzical Alistair Cooke in 1983, este parintele a numeroase inovatii in domeniul muzicii jazz: a fost primul care a folosit vocea umana ca pe un instrument muzical, fara cuvinte, punand accentul pe contrastul dintre notele inalte si joase, folosind in mod frecvent tonalitatile de blues, intr-un stil numit “jungle music”.

Duke este considerat unul dintre pionierii jazz-ului. El a contribuit la inaugurarea erei swing a jazz-ului, prin melodia It Don’t Mean A Thing, din 1943.

De-a lungul vietii a scris peste 2000 de cantece si compozitii: jazz, muzica religioasa, muzica clasica. A compus coloana sonora a patru filme si a cantat alaturi de artisti ca John Coltrane, Louis Amstrong, Frank Sinatra si Ella Fitzgerald.

Castigator a 13 premii Grammy, Duke Ellington este apreciat chiar si in zilele noastre. Dupa lansarea, in iunie 2009, a discului Best Of Duke Ellington, acesta a revenit in clasamentul albumelor Billboard 200 (dupa o pauza de 41 de ani).

Cea mai mare realizare a lui Duke Ellington este insasi orchestra care ii poarta numele. Infiintat in anul 1923, initial sub numele de The Washingtonians, band-ul este alcatuit din 16 instrumentisti de exceptie, printre care si trompetistul Barrie Lee Hall, un veteran al jazz-ului. Duke Ellington Orchestra, asa cum a fost numita ulterior, a devenit sub conducerea maestrului una dintre cele mai influente din istoria jazz-ului, atingandu-si varful creativ in anii '40.

In prezent, orchestra Duke Ellington este condusa din nou de un Ellington, de data aceasta de Paul Mercer, nepotul marelui Duke. Trupa a preluat mostenirea muzicala si concerteaza de opt ani in actuala formula, pe toate continentele. Orchestra cuprinde atat tineri interpreti, cat si veterani ai vechii trupe, printre care Barrie Lee Hall.

Detalii despre Duke Ellington Orchestra gasiti aici si aici.

Biletele pentru concertul de pe 25 aprilie 2010 costa intre 80 si 250 de lei (categoria VIP) lei. Tichetele pot fi achizitionate de pe www.eventim.ro, www.bilete.ro, www.vreaubilet.ro, de la casa de bilete a Salii Palatului, din reteaua magazinelor Germanos din intreaga tara, din librariile Carturesti (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Suceava, Constanta), din magazinul Muzica, Unirea Shopping Center, magazinele Vodafone din tara. Evenimentul este organizat de Sound&Image Events.