Tipuri de bere
Tipuri de bere
Foto: Asociatia Berarii Romaniei

Amaruie, spumoasa, rece, blonda sau bruna, cu alcool sau fara, in lume exista 20.000 de tipuri de bere, imbuteliate in 180 de feluri. Cu toate acestea, berea se imparte in doua mari caregorii Lager si Ale.

Berile de tip "Ale" sunt berile "proaspete", obtinute prin fermentare rapida. Ele sunt fabricate, in mod traditional, la temperaturi ridicate, care pot ajunge pana la 15 – 20 grade Celsius. Drojdia se ridica, astfel, la suprafata si da berii un aspect tulbure.

"Lager-urile" se prepara prin fermentatie mai lenta, la temperaturi ceva mai scazute, intre 5 si 9 grade Celsius. Ele isi capata gustul final dupa o minima "imbatranire" la rece. Sunt mai deschise la culoare, mai slab alcoolizate si mai spumoase.

Unicitatea gustului fiecarei beri provine din combinatia de soiuri de hamei folosita. Exista sute de soiuri, de unde si incredibila diversitate a berilor, de la cele 3000 de tipuri belgiene la cele peste 5000 doar din statele centrale ale SUA.

Dozator de bere
Dozator de bere/ Foto: ABR

Berarii germani din Dusseldorf si din alte cateva orase din nordul tarii produc berea “alt”. Este o bere neagra sau purpurie, care face parte din categoria berilor „Ale”.

In nordul Frantei este produsa “bier de garde”, bere care a fost initial obtinuta numai in gospodarii, dupa retete pastrate secrete mult timp. Aceasta bere are un termen de valabilitate mult mai mare si poate fi recunoscuta usor datorita ambalajului – este imbuteliata in ambalaj de sticla, cu dop.

Lambic” sunt berile unice intalnite in Belgia. Acestea sunt produse printr-un procedeu de fermentare spontana, infuzia de malt fiind lasata descoperita, fermentarea in sine intamplandu-se cu ajutorul drojdiilor salbatice din aer. Gustul berii Lambic se rafineaza, de obicei, prin adaugarea aromelor de fructe.

Berile “trappiest” sunt cele fabricate in abatiile din Belgia sau Olanda.

Cask conditioned Ale” este un stil de bere exclusiv anglican, nepasteurizata si care se comercializeaza la draft. Astfel de beri se produc, insa, si in Belgia, Franta sau Germania.

Tipuri de bere
Pahare de bere / Foto: ABR
Berea cea mai raspandita in Europa este, insa, berea “Pilsner”. Berea Pilsner a fost produsa pentru prima data in 1840, in Cehia si se diferentia prin aspectul mai deschis (bere blonda), limpezime si aroma. Berarii din oraselul ceh Pilsen au fost primii care au avut viziunea de a crea o noua bere, pe care au denumit-o “berea de aur”.

Savurati un pahar la o temperatura de 8 pana la 13 grade si veti descoperi cu placere profilul ei complex.

Asadar, spuma, culoarea, limpiditatea, plinatatea, echilibrul aromelor sunt atribute care definesc fiecare stil de bere.