![]() |
Tipuri de bere Foto: Asociatia Berarii Romaniei |
![]() |
Berile de tip "Ale" sunt berile "proaspete", obtinute prin fermentare rapida. Ele sunt fabricate, in mod traditional, la temperaturi ridicate, care pot ajunge pana la 15 – 20 grade Celsius. Drojdia se ridica, astfel, la suprafata si da berii un aspect tulbure.
"Lager-urile" se prepara prin fermentatie mai lenta, la temperaturi ceva mai scazute, intre 5 si 9 grade Celsius. Ele isi capata gustul final dupa o minima "imbatranire" la rece. Sunt mai deschise la culoare, mai slab alcoolizate si mai spumoase.
Unicitatea gustului fiecarei beri provine din combinatia de soiuri de hamei folosita. Exista sute de soiuri, de unde si incredibila diversitate a berilor, de la cele 3000 de tipuri belgiene la cele peste 5000 doar din statele centrale ale SUA.
![]() |
Dozator de bere/ Foto: ABR |
![]() |
Berarii germani din Dusseldorf si din alte cateva orase din nordul tarii produc berea “alt”. Este o bere neagra sau purpurie, care face parte din categoria berilor „Ale”.
In nordul Frantei este produsa “bier de garde”, bere care a fost initial obtinuta numai in gospodarii, dupa retete pastrate secrete mult timp. Aceasta bere are un termen de valabilitate mult mai mare si poate fi recunoscuta usor datorita ambalajului – este imbuteliata in ambalaj de sticla, cu dop.
“Lambic” sunt berile unice intalnite in Belgia. Acestea sunt produse printr-un procedeu de fermentare spontana, infuzia de malt fiind lasata descoperita, fermentarea in sine intamplandu-se cu ajutorul drojdiilor salbatice din aer. Gustul berii Lambic se rafineaza, de obicei, prin adaugarea aromelor de fructe.
Berile “trappiest” sunt cele fabricate in abatiile din Belgia sau Olanda.
“Cask conditioned Ale” este un stil de bere exclusiv anglican, nepasteurizata si care se comercializeaza la draft. Astfel de beri se produc, insa, si in Belgia, Franta sau Germania.
![]() |
Pahare de bere / Foto: ABR |
![]() |
Savurati un pahar la o temperatura de 8 pana la 13 grade si veti descoperi cu placere profilul ei complex.
Asadar, spuma, culoarea, limpiditatea, plinatatea, echilibrul aromelor sunt atribute care definesc fiecare stil de bere.
M-ati ucis cu articolul asta...
Eu asta am facut si acum am venit la birou cu o adiere de Ursus in respiratie ...
1. sa fie multa
2. sa fie rece
3. sa fie gratis
- sa fie alb,
- sa fie mult,
- sa fie rece,
- sa fie gratis
despre mosi stramosii nostri, care sa fi consumat bere... nu prea stiu
Nu vedeti Coca-Cola cum inceaca sa ne bage in cap ca bautura lor merge cu orice? Acelasi lucru il fac si producatorii de bere.
Sfatul meu: consumati berea cu absoluta moderatie ca nu va garanteaza nimeni efectele!!!