Concertul / Le concert si Traieste! / Va, vis et deviens (regia Radu Mihaileanu), Amor dansant / Faut que ça danse! (Noémie Lvovsky) si Razboi pe calea undelor / Cold Waves (Alexandru Solomon) vor putea fi vazute, luna aceasta, la Studioul Horia Bernea din cadrul Noului Cinematograf al Regizorului Roman, informeaza organizatorii.

Concertul / Le concert

Regia Radu Mihaileanu, Romania, Franta, Italia, Belgia, 2009, 119 min.

Cu: Aleksei Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand, Miou-Miou, Vlad Ivanov

Le concert spune povestea comico-dramatica a unui fost dirijor al teatrului Balshoi din Moscova, concediat cu 27 de ani in urma pe motiv ca refuzase sa se dezica de membrii evrei ai orchestrei. Acesta isi duce zilele, un sfert de secol mai tarziu, in cadrul aceleasi institutii, pe umilul post de ingrijitor. Lucrurile se schimba drastic si viata acestui paria ia o intorsatura dramatica in noaptea in care, stergand praful de pe biroul directorului, da peste un fax prin care orchestra teatrului este invitata sa tina o reprezentatie in sala de concerte pariziana Chatelet.

  • Vineri, 4 decembrie, orele 18:00 si 20:30
  • Sambata, 5 decembrie, orele16:00 si 21:00
  • Duminica, 6 decembrie, orele 16:00 si 20:30
  • Miercuri, 9 decembrie, orele 20:30
  • Joi, 10 decembrie, orele 18:00 si 20:30

Traieste! / Va, vis et deviens

Regia Radu Mihaileanu, Franta, Belgia, Israel, Italia, 2005, 140 min.

Cu: Yaël Abecassis, Roschdy Zem si Moshe Agazai.

Transportat din Sudan in Israel cu ajutorul Mosadului (in cadrul operatiunii Moise 1986) intr-un grup de evrei etiopieni, copilul Schlomo este fortat sa inceapa o viata noua intr-un oras si o cultura pe care nu le intelege. Filmul descrie viata micutului dupa ce este adoptat de o familie israeliana, el nefiind evreu. O poveste fascinanta despre loialitate, dragoste si identitate.

  • Marti, 8 decembrie, orele 18:00

Amor dansant / Faut que ça danse!

Regia Noémie Lvovsky, Franta, 2007, 100 min.

Faut que ça danse este povestea unui cuplu in varsta si a copiilor lor care au crescut. Sarah si Francois se trezesc in fata unei dileme. Niciunul dintre ei nu stie cum sa procedeze cu parintii lui Sarah. Mama sa Genevieve a divortat de tatal ei Solomon cand ea era adolescenta, dar au ramas buni prieteni si foarte aproape de copiii lor. Dar Genevieve a devenit mai excentrica la aceasta varsta si a inceput sa dea toti banii ei strainilor, ea fiind incapabila sa isi mai plateasca servitorul. Solomon, dansator de profestie, are o stare fizica exceptionala, dar nu intelege de ce nu poate sa obtina asigurare la 80 de ani. O noua romanta cu profesoara de colegiu pe nume Violette, il mai linisteste pe acesta considerabil.

  • Sambata, 5 decembrie, orele 18:30
  • Duminica, 6 decembrie, orele 18:15
  • Marti, 8 decembrie, orele 21:00

Razboi pe calea undelor / Cold Waves

Regia Alexandru Solomon, 2007, 108 min.

Aceasta este neasemuita poveste de dragoste si ura tesuta in jurul a ceva ce nu poti vedea, atinge sau cintari: undele radio. Am crescut cu aceasta poveste. In fiecare seara, intr-o atmosfera conspirativa, tatal meu asculta Radio Europa Libera – ca toata lumea, de altfel. Primeam mai mult decat informatie. Pe masura ce propaganda lui Ceausescu se indeparta tot mai tare de realitate, sectia romana a Europei Libere ne furniza – dincolo de stiri – si un dram de speranta. Din 1953, vocile vibrante de la Europa Libera intruchipau curajul pierdut si demnitatea uitata a unei intregi natii. Ascultam ca vrajiti. In mii de case si apartamente din toata tara, milioane de oameni se dedau zilnic acestui ritual. Iar a doua zi, vorbele Europei Libere erau pe toate buzele.

  • Miercuri, 9 decembrie, orele 18:00