"We're not British, we're not Saxon, we're not English/ We're Irish and proud we are to be/ So *** your Union Jack, we want our country back/ We want to see old Ireland free once more", a cantat trupa Shannon Ceili Band duminica, 13 decembrie, la Clubul Taranului din Capitala, avand grija sa isi prezinte scuzele pentru eventualii spectatori care ar fi putut proveni din Anglia. Sub deviza "Si Mos Craciun bea bere neagra", au fost prezentate mai multe dansuri irlandeze - jig, reel, slip jig, hornpipe - si au fost cantate colinde irlandeze, scotiene si americane, piese anti-razboi, dar si cantece despre "fluierul irlandez" (aluzie falica).

Intr-o seara sustinuta de mai multe seturi de dans irlandez, precum jig, reel, slip jig si hornpipe, trupa Shannon a interpretat mai ales cantece de Craciun, din spatiul american, britanic sau irlandez: Christmas In Killarney ("un cantec irlandez despre cum e Craciunul in Killarney, sudul Irlandei"), Santa Claus Is Coming To Town, "un cantec care a spus povestea lui Rudolf", Let It Snow, "un cantec irlandez despre faptul ca nu toti copiii primesc cadouri la fel de multe, la fel de consistente, dar ca Mos Craciun incearca sa fie la fel de bun cu toata lumea", Jingle Bell Rock ("un cantec american din 1957"), Rockin' Around The Christmas Tree, Fairytale Of New York, We Wish You A Merry Christmas.

Nu au lipsit surprizele: un set de cantece folk romanesti, o piesa anti-razboi (Johnny I hardly Knew Ye), o balada "care povesteste aproximativ 50 de ani din istoria Irlandei, incepand cu Marea Foamete", un cantec "mai de copii, despre un animalut, despre care stim cu totii, cu toate ca a cam disparut" (The Unicorn Song), dar mai ales "un cantec pe care il cantam foarte rar, pentru ca nu vrem sa suparam anumite persoane din public, pe britanici. Nu gandim noi in serios acest cantec, sau ca ne place. Ci cred ca place oricui care este un pic Irish".

"Go on home, British soldiers, go on home

Have you got no *** homes of your own

For 800 years we've fought you without fear

And we will fight you for 800 more

If you stay, British soldiers, if you stay

You'll never ever beat the IRA

For the 14 men in Derry

Are the last that you will bury

So take a tip and leave us bloody be" (Go On Home British Soldiers)

Spre final a venit si momentul "picanteriilor lirice", prin intermediul cantecului Seven Drunken Nights, presarat cu aluzii la... falicul "fluier irlandez".

Un cantec scotian (Auld Lang Syne) a incheiat seara, nu inainte de a fi facuta ghidusa urare din titlul piesei Bugger Off You Bastards.